Waarom vrouwen in Afrika geen rimpels Hebben / VERZORGING


Moeder Natuur voorziet ons in alles wat we nodig hebben. En, Moeder Natuur houdt van schoonheid. Zo ook van onze schoonheid. Hier heeft ze ons prachtige middelen voor geschonken.

Één van deze wonderlijke geschenken is Sheaboter. Deze 100% natuurlijke, plantaardige boter wordt voornamelijk in de cosmeticawereld gebruikt als basis voor crèmes, lotions, zeep en andere (huid)verzorgingsproducten. Sheaboter is rijk aan vitamine A en E waardoor het zeer geschikt is om de huid te hydrateren, de elasticiteit te verbeteren en de bloedsomloop te bevorderen.
Sheaboter werkt bij:
- Oneffenheden, vlekjes, rimpels, donkere kringen om de ogen
- Droge en ruwe huid
- Stimuleert de collageenproductie
- Ter voorkoming van striae (tijdens de zwangerschap)
- Zonverbranding, vervellen na het zonnen
- Bescherming tegen wind en kou
- Voor droge huid en schrale lippen

DE LEVENS(BOOM)CYCLUS; ZAADJE, BOOMPJE, BOTERTJE
De Shea boom groeit alleen in het wild, in de Savannegebieden van Mali en Burkina Faso in West-Afrika, tot Soedan in het oosten, een streek van zo'n 5.000km. Ook wel bekend als Karité boom, dat 'Boom des Levens' betekent, vanwege de bijzondere en helende eigenschappen. Het zaadje is koppig en laat zich niet makkelijk ontkiemen en cultiveren. Zonder bemoeienis van de mens is hij prima in staat op te groeien tot een bescheiden knoesterige boom van 10 tot 15 meter hoog.
Pas na 20 jaar zijn hier (letterlijk) de vruchten van te plukken. Op de leeftijd van 50 jaar bereikt hij zijn maximale capaciteit en produceert 15 tot 20 kilo verse vruchten. De echte krachtpatsers kunnen zelfs 45 kilo produceren. Ze blijven nog wel 200 jaar op volle kracht bloeien.

De groene, op pruimen lijkende vruchten van 4 tot 6 centimeter doen er ongeveer 6 maanden over om te rijpen. In November begint de bloei en van April tot Augustus vallen ze vanzelf op de grond. De vrucht heeft een zoetig, vleesachtig pulpa dat eetbaar is, en een ontzettend rijke bron aan vitaminen en mineralen bevat. 
Verhalen van vroeger : Voordat sheaboter in de Westerse wereld bekend werd als schoonheidszalf, heeft het al een rijke geschiedenis van duizenden jaren achter de rug in Afrika. Al in het Oude Egypte werd het als cosmetisch product gebruikt door niemand minder dan Cleopatra. Oude koningen werden begraven in uitgeholde stammen van de Shea boom.
#- In die tijd waren de bijzondere genezende en huidverzorgende werking al bekend. Ze gebruikten het op hun huid en haar ter bescherming tegen de felle zon en hete droge wind in de Afrikaanse woestijnen en savanne.
#- Als traditioneel medicijn wordt het gebruikt voor reuma, spier- en gewrichtspijn, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Ook wordt het gebruikt bij ontstekingen in de neus en neusverstopping. 
#- In Gambia, waar de babysterfte enorm is, laten statistieken zien dat sheaboter een beschermende factor voor deze baby's biedt. Het geeft hen een grotere overlevingskans doordat het op het navelstompje gesmeerd wordt.
#- Zwangere Afrikaanse vrouwen smeren hun buik in met sheaboter om striae te voorkomen. Na de geboorte masseren ze hun baby's hiermee in. 
#- In combinatie met het sap van citrusvruchten zoals limoen, wordt het gebruikt als anti-transpirant en helpt het om nare lichaamsgeurtjes te verminderen.

Productie voor en door vrouwen : De verwerking en productie van sheaboter is uitsluitend een taak voor vrouwen. Vaak is dit ook de enige bron van inkomsten voor vrouwen, waardoor het Women's Gold genoemd wordt. het is geweldig dat door de sheaboter te gebruiken, vrouwen in Afrika kan steunen waardoor zij een beter bestaan kunnen opbouwen.
Ruw en Koudgeperst : Alleen de vruchten die op de grond gevallen zijn worden opgeraapt en meegenomen naar het dorp. Ze worden in de zon gedroogd en met de hand gepeld. De noten worden daarna gekraakt, gewassen en gedroogd. De noten worden geroosterd en daarna met een vijzel fijngemalen tot een dikke pasta. Deze pasta wordt met de hand gekneed en gezuiverd met schoon water. Daarna wordt de pasta gekookt. Tijdens het kookproces drijft het vet naar de oppervlakte. Deze olie wordt verzameld en afgekoeld tot sheaboter.

Populaire posts