Mag je souvenir meenemen? / REIZEN

Tekst by: Simone

Met de zomervakantie in aantocht drukt de douane vakantiegangers op het hart goed op te letten wat ze wel en niet mogen meenemen als souvenir. Daar is veel onwetendheid over, zegt de douane.

Zo denken acht van de tien Nederlanders dat je geen koeien- of buffelschedel mag meenemen. Dat mag dus wel, mits goed schoongemaakt. Ook denkt twee derde dat een fles Mexicaanse mezcal sterke drank met een worm erin) niet mee naar huis mag, maar ook dat is toegestaan, omdat de worm geen beschermde soort is. 
En wie in Amerika een nieuwe laptop of tablet koopt voor meer dan
430 euro, moet die in Nederland aangeven. Maar 32 procent weet dat daarover in eigen land belasting moet worden betaald. De douane heeft een speciale app waar al deze regels in op te zoeken zijn. Die is hier op iOS en hier op Android te downloaden.
Wat mag je niet zomaar in- of uitvoeren?
10.000 euro of meer aan geld en waardepapieren. Daarvoor geldt een meldingsplicht. Je hoeft geen belasting te betalen. 


#Voor het reizen met huisdieren gelden allerlei regels. Zo mag je maximaal vijf huisdieren meenemen, moet je reisdocumenten regelen en moet je dier ingeënt zijn.

#Je mag nagemaakte artikelen voor eigen gebruik in je reisbagage meenemen. Maar je mag geen nagemaakte artikelen meenemen om ermee te handelen. 

#Het is verboden om beschermde dier- en plantensoorten mee naar Nederland en de EU te nemen. Je mag ze ook niet in het buitenland bestellen. Doe je dat wel, dan ben je strafbaar. 

#Voor de invoer van dierlijke producten en levensmiddelen in de EU gelden strenge regels. Je hebt bijna altijd een gezondheidscertificaat nodig. Maar er zijn uitzonderingen: snoep en chocola mag je bijvoorbeeld wel meenemen. 

#Wie planten, bloemen, groenten of fruit wil meenemen, moet opletten. Het mag meestal alleen als je een zogeheten 'fytosanitair certificaat' hebt gekregen. 

#Dit zal niet echt een verrassing zijn: wapens, munitie en explosieven moet je niet meenemen. Dat mag alleen als je daarvoor een vergunning van de Nederlandse overheid hebt. 

#Geneesmiddelen mag je alleen voor eigen gebruik meenemen. In sommige gevallen heb je daar een medisch paspoort voor nodig. Dat kun je krijgen bij je arts of apotheek. 

#Ook dit zal je niet verbazen: het meenemen van verdovende middelen is verboden. Doe dat dus niet, want er staan zware straffen op.

#Bij het invoeren of meenemen van kunst en antiek gelden strenge regels. Soms heb je er een vergunning voor nodig. 

#Ook bij het invoeren van pleziervaartuigen, auto's en motoren kun je je beter vooraf laten informeren. 

Reis jij graag in stijl of wil je iemand anders verrassen met de allermooiste bagage met foto? Dan is deze Claymore fotokoffer perfect. Jij ontwerpt hem zelf met je favoriete foto, collage, tekst of logo. Een persoonlijke fotokoffer is niet alleen een waanzinnig cadeau voor iemand anders, maar ook voor jezelf. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook voor zakelijke doeleinden. Perfect voor op zakenreis, een waanzinnige citytrip of als handbagage op weg naar je droomvakantie. € 159,95 - yoursurprise.nl

Populaire posts