Aai een geleidehond AUB niet ! / DIEREN

Aai een geleidehond niet en leid hem vooral niet af!

Niet iedereen weet het maar sommige mensen aaien een blindgeleide hond, of er op fluiten, lokken met geluid, voedsel. En sommige hondenbezitters gaan bewust naar een geleidehond zodat de honden kennis kunnen maken met elkaar. Maar dat deze situaties behoorlijk nefast kunnen zijn voor zowel hond als gebruiker, is minder bekend. Het advies luidt dan ook om blindengeleidehonden nooit af te leiden. Dit advies is overigens geldig voor alle soorten assistentiehonden die personen met een handicap of beperking helpen in het dagelijks leven.

Maar waarom mag een geleidehond dan niet door anderen gestoord worden?
Heel simpel! 100% concentratie vereist! Als je een geleidehond aait, naar hem fluit, deze roept, lokt of eten probeert te geven, dan leid je de hond af van z'n geleidewerk, en de volle concentratie die hij voor z'n baasje heeft. 

Een knuffel, een lief woordje, … of een andere aandachtsprikkel van iemand bekend of onbekend, is voor elke hond, dus ook een geleidehond, zeer aantrekkelijk, en betekent zelfs een beloning voor de hond. En een beloning waar de hond niets voor heeft moeten doen … De hond zal dan naar nog meer aandacht snakken. Zeker labrador en golden retrievers zijn erg vatbaar voor beloningen.
Beloning moet en mag enkel door de baas worden gegeven!
Echter: elke geleidehond wordt genoeg beloond maar dit enkel en alleen door het baasje. Op die manier blijft de geleidehond trouw aan z'n baas en komt het geleidewerk niet in het gedrang. Voorts mag de geleidehond ook loslopen, met andere honden spelen en massa's knuffels krijgen van anderen, want de hond mag dagelijks ook loslopen en is in huis een gewone goed opgevoede huishond.

Ook voor het baasje kan het namelijk vervelend zijn dat de blindengeleidehond ongevraagd aandacht krijgt van anderen. Het baasje moet bijvoorbeeld een traject ongeveer uit z'n hoofd kennen om commando's aan de geleidehond te geven. Wanneer de hond dan plots gestoord wordt, kan voor het baasje onzeker worden en dus ook de route dan kwijt zijn. Daardoor kan het baasje ook weer onzeker overkomen op de geleidehond die dit gevoel dan kan overnemen en aldus fouten in het geleidewerk kan maken.

En w
at gebeurt er dan als een geleidehond aandacht krijgt van iemand anders?
De hond wordt dan afgeleid van z'n geleidewerk. Dit kan een groot risico vormen en vooral gevaar betekenen voor het baasje. Een geleidehond zijn de ogen van een blinde/slechtziende persoon.
Namelijk; Stel je voor dat er voor de persoon met een visuele handicap een paal staat en men begint de geleidehond te aaien … Tegen de paal aan lopen is snel gebeurd omdat de geleidehond even wordt afgeleid.

En waarom de hond niet aaien als de hond rustig in de trein zit?
Op dat moment krijgt de geleidehond aandacht en daardoor kan de hond plots wegspringen. In het ergste geval wil de hond met de gekregen knuffels niet eens meer uitstappen of er al uit als "die leuke persoon" op z'n bestemming aankomt. 
Als iemand een geleidehond aanhaalt en deze reageert hierop dan … moet eerst en vooral de geleidehond gecorrigeerd en/of terug onder appèl geplaatst worden. Want: ongevraagd enthousiast worden, beginnen trekken, iets opsmullen of snuffelen bij iets/iemand, is ontoelaatbaar in tuig. De hond is dan immers met iets heel anders bezig dan met z'n geleidewerk. Nochtans is dit gedrag dat door anderen uitgelokt wordt!

Conclusie: Door het feit dat een geleidehond aandacht krijgt van anderen, moet het baasje zijn hond corrigeren en/of terug onder appèl plaatsen!. Nog een 
groot probleem kan ontstaan wanneer de hond na verloop van tijd iedereen leuk gaat vinden en uit zichzelf al gaat proberen om aandacht te krijgen van anderen … Waardoor het baasje na een tijdje geen vat meer heeft op de hond omdat die hond honderden leuke(re) baasjes heeft. De geleidehond kan dan niet of niet goed meer werken, zal fouten beginnen maken en dit kan tot grote catastrofes leiden. De geleidehondenschool moet de hond en/of het baasje hertrainen of de hond zelfs afkeuren, en dit kost handenvol tijd, energie en vooral geld.

Populaire posts