Shisha roken de nieuwe trend / WERELDWat is Shisha?
Shisha is eigenlijk de Arabische benaming voor waterpijp. Het woord stamt vermoedelijk van het Perzische "Shishe", wat "glas" betekent.

Sommige mensen zeggen dat de oorsprong van de waterpijp (ook wel shisha of hookah genoemd) komt van de noord- westelijke provinciën van India langs de grens van Pakistan in Rajasthan en Gujarat bijna een millennium geleden. Deze waterpijpen waren toen simpel, primitief en ruw in zijn design. Ze werden voornamelijk gemaakt van een kokosnootschaal basis en een pijp gemaakt van bamboo of hout met een kom eraan vast. De hookah vond zijn weg door het Perzische rijk wat ook Pakistan, Afghanistan, veel van het midden oosten en Arabische delen van Noord Afrika omvatte.

Shisha-tabak anders dan gewone tabak
Shisha-tabak is een speciaal behandelde, niet gedroogde tabak, die uit een mengeling van tabak, melasse (of honing) en glycerine bestaat. Shisha-tabak is aanmerkelijk vochtiger en langer gesneden dan gewone tabak.Er bestaan bij Shisha-tabak veel verschillende smaken en de mogelijkheden om te combineren zijn haast onbegrensd. De meest favoriete smaak in West-Europa is appel! Overige smaken zijn: kersen,mint,sinaasappel citroen mango vanille banaan cappuccino karamel zoethout kokosnoot druiven aardbei perzik meloen en zelfs colasmaak.

Wie is de uitvinder van de waterpijp?
Volgens Cyril Elgood, de schrijver van het boek “Medicine in Persia”, ligt de oorsprong van de hookah ook in India. Volgens zijn bronnen, die hij niet wilde delen, werd het concept bedacht door Hakim Abul Fateh Gilani, een Iraanse arts in dienst aan het hof van een Mongoolse keizer (1542-1605). Dit was na de Europese introductie van tabak aan India. Hakim Abul Fateh Gilani kwam van Gilan, een provincie in het noorden van Iran, naar India. Hij werd later een arts aan het hof van de Mongolen. Hij bracht zijn bezorgdheid uit over het feit dat het roken van tabak populair werd onder de Indiase edelen. Daarop volgend beoogde hij een systeem wat ervoor zorgde dat de rook door water werd getrokken alvorens te inhaleren om zo “gezuiverd” te worden.

Afhankelijk van de locatie wordt de hookah of waterpijp onder verschillende namen genoemd. In de Arabische taal noemen ze het “Shisha” of “Nargeela” of “Argeela”, en dit gebruiken ze door de gehele Arabische wereld. “Nargile” is de naam die het meest voorkomt in Turkije, Griekenland, Cyprus, Armenië, Azerbeidjaan, Jordanië, Libanon, Syrië en Israel. “Nargileh” stamt af van het Perzische woord “Nārghile”.

In Albanië, Bosnië en Kroatië wordt de waterpijp een “Lula” of “Lu
lava” genoemd wat “pijp” betekend. Het woord “Shishe” refereert naar de vaas. In Servië, Bosnië en Herzegovina, en in een groot gedeelte van het oostelijke en zuidelijke van het voormalige Joegoslavië wordt “Nargile” of “Nagile” gebruik om te verwijzen naar de pijp. “Šiša” gebruikt om te verwijzen naar de nicotine en teer vrije tabak dat gerookt word. “Shisha” is de meest voorkomende naam voor een waterpijp in Egypte en de Arabische landen in de Perzische golf (waar Koeweit, Bahrain, Qatar, Oman, de UAE en Saudi-Arabië onder vallen), en in Algerië, Marokko,Tunesië, Somalië en Jemen. Terwijl met het woord ''shisha'' in de westerse wereld meer de fruit tabak bedoeld wordt die met een waterpijp wordt gerookt. In India en Pakistan is de naam die het meest overeenkomt van het Engelse hookah de “Hugga”. De gewoonte om het Indiase woord “Hookah” in het Engels is een resultaat van de Britse Raj, de Britse heerschappij over India (1858-1947), toen een grote groep verbannen Britten voor het eerst de waterpijp probeerde.

In veel westerse steden geniet Shisha roken een toenemende populariteit in café's en bars waar waterpijpen gevraagd kunnen worden. Maar ook in parken en andere vrij toegankelijke gelegenheden ziet men steeds meer jongeren die Shisha roken. Vanaf de eeuwwisseling valt er in de grote steden van West-Europa een ware "waterpijp-boom" waar te nemen. Jongeren genieten ervan om in Shisha-café’s of thuis urenlang gesprekken te voeren en ondertussen Shisha te roken, daarbij de hele tijd omgeven door een zoete aromatische rook, die een ongedwongen en een gezellige sfeer uitstraalt.

Is Shisha roken slecht voor de gezondheid?
Veel mensen denken dat het roken van een waterpijp minder ongezond is dan het roken van een sigaret, maar dit is niet het geval. Rook je een waterpijp met standaard tabak, dan krijg je ook koolmonoxide, teer, nicotine en andere schadelijke stoffen binnen. Het is lastig om te achterhalen hoe ongezond het roken van een waterpijp precies is, want hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan. De hoeveelheid rook die je binnen krijgt als je een waterpijp rookt staat gelijk aan de hoeveelheid rook van 100 tot 200 sigaretten, maar het is niet bekend of de rook van de waterpijp net zo schadelijk is als de rook van sigaretten.

Hoe ongezond een waterpijp precies is, is dus een beetje lastig om te achterhalen. Wel is het belangrijk om te weten dat een waterpijp zeker niet gezond is, simpelweg omdat er in het tabak voor een waterpijp ook schadelijke stoffen zitten.
Mensen die waterpijp willen roken en de schadelijke stoffen van tabak niet binnen willen krijgen, kunnen tabaksvervangers in hun waterpijp gebruiken. Een goed voorbeeld van een tabaksvervanger voor de waterpijp, is het waterpijpsteentje. Dit steentje is gemaakt van speciale kiezelsteentjes die vloeistoffen kunnen absorberen. Doe je meerdere van deze steentjes in de waterpijp, dan hoef je geen tabak te gebruiken en dit betekent dat je geen schadelijke stoffen als teer en nicotine binnen krijgt.

LEUK HE VOOR DE FASHION ADDICT?!💕


BEDRUKT T-SHIRT € 16,99/ PIECES

Populaire posts