Zeewier: Weinig calorieën, veel voedingsstoffen! / FOOD

Zeewier is een mariene macro alg. De term algen wordt gebruikt om een grote, gevarieerde en heterogene groep organismen te omschrijven. Tot op heden is er geen formele taxonomische status voor de groep die 1-10 miljoen soorten omvat (de meningen lopen uiteen en de meerderheid van de algen is nog niet beschreven). 

Net als planten zijn algen fotosynthetiserend en wordt lichtenergie gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Algen zijn samen met de regenwouden verantwoordelijk voor een groot deel van de zuurstofvoorziening op aarde. Er zijn momenteel ongeveer 35.000 soorten algen bekend; de helft hiervan groeit in het water, de andere helft op het land. Er bestaan zowel zoet- als zoutwateralgen. Zeewier, of mariene alg, groeit dus in zout water.

Qua afmeting, kleur en vorm zijn er enorme verschillen; waar de micro-algen bestaan uit slechts één cel kunnen de grotere macro-algen 60 meter lang worden. Deze wieren vormen enorme (kelp)wouden,  habitat voor diverse andere organismen. Wieren worden ingedeeld in kleurgroepen (groen-bruin-rood), samenhangend met hoe laag op de glooiing het wier groeit. Er zijn fossielen gevonden die aantonen dat zeewieren minimaal 500 miljoen jaar geleden al voorkwamen. Hoewel de vormen onderling grote verschillen vertonen is er bewijs dat individuele wieren weinig veranderd zijn in die tijd. Macro-algen tref je in alle wereldzeeën aan.

Zeewier is een lagere plantenvorm. Het heeft, botanisch gezien, geen stengel en bladeren, het bloeit niet, vormt zaden noch vruchten. Voedingsstoffen uit het water worden direct opgenomen en niet via een wortel; een wortel is dus overbodig en ontbreekt bij zeewier. Wel heeft een macro-alg een aanhechtingsorgaan waarmee het zich aan de ondergrond hecht. Omdat we in Nederland een zandkust hebben kan zeewier zich moeilijk hechten en groeit er hier van nature weinig zeewier, terwijl er water in overvloed is. Momenteel wordt er dus onderzoek gedaan om te zien hoe wij een artificiële harde ondergrond kunnen realiseren zodat er in Nederlandse wateren toch zeewier kan groeien.

Het gebruik van zeewier wordt vaak geassocieerd met de Japanse keuken. Niets is minder waar, want ook Europa heeft een lange traditie op het gebied van zeewieren. De laatste jaren heeft zeewier zich ontpopt tot een heuse superfood: het is supergezond en door o.a. een overvloed aan calcium en vitamine B12 ook nog eens de perfecte vleesvervanger.
#Eiwitbron van de toekomst
Zeewier wordt steeds vaker de eiwitbron van de toekomst genoemd. Bepaalde soorten zeewier bevatten namelijk eiwitcombinaties die bijna identiek zijn aan die van vlees: veel calcium én omega-3.
#Duurzame smaakmaker
Zeewier kan op vele manieren de maaltijd verrijken: als bij- gerecht, als smaakmaker in gerechten of als alternatief voor zout. Met de wieren van it’s Amazing zorg je voor een natuurlijke, gezonde, duurzame en lekkere maaltijd.
  

Shop te look ! by Lotte