Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen / WIST JE DAT?

In een auto ben je veilig, op de fiets totáál niet, en inderdaad: je kunt beter niet onder de douche gaan staan als het onweert. Komt er een donderbui aan? Dit is wat je moet doen – én wat je beter kunt laten.

Doen
#Schuilen. Bij voorkeur in een gebouw. Maar een auto is ook goed: de constructie (een stalen kooi) beschermt je tegen de gevolgen van blikseminslag. Ga vooral niet schuilen onder een boom: bomen trekken namelijk bliksem aan. Vooral alleenstaande bomen, bosranden en metalen afrasteringen zijn gevaarlijke plekken.
#Stekkers uit het stopcontact halen. Het spanningsveld van de bliksem zoekt een weg langs bedradingen en stekkers en pluggen. Dat kan tot schade leiden aan je elektronische apparatuur.
#Hurken. Als je je in de open lucht bevindt. Ga gehurkt op de grond zitten met je hielen tegen elkaar. Ga niet plat op de grond liggen. Ben je in of op het water: zwemmen, varen en surfen is gevaarlijk, dus zorg dat je het water zo snel mogelijk verlaat. In boten met een afgesloten metalen hut ben je veilig.

Dit moet je dus niet doen
#Douchen. Het is echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
#Fietsen. Een fietser moet afstappen, de fiets een eindje verderop zetten en verder dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als andere mensen die zich buitenshuis bevinden. Want het verhaal dat de banden van je fiets je tegen de gevolgen van bliksem beschermen, is flauwekul!
#Niet in een tentje gaan zitten. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen blikseminslag. Sterker nog: de kans om (indirect) te worden getroffen is groter omdat de tent het hoogste punt kan zijn in de omgeving of omdat hij zich in de buurt bevindt van een alleenstaande boom, een metalen hek of een lantaarnpaal.


"Winnaar van de BookSpot Gouden Strop 2019.” 

De witte kamer
Als Leon en Hanna op het spoor komen van een geraffineerde marteltechniek, dreigt er nog een slachtoffer te vallen.

Marlou Groot, Hoofd Leesplezier BookSpot:
“Een heerlijk spannend vakantieboek, ‘De witte kamer’. Bijna niet voor te stellen dat dit verhaal bedacht en uitgewerkt is door een debutant! De witte kamer leest als een trein en onderhoudt van het begin tot het einde. Spannende plot met een onverwachte twist aan het eind. Wat ik er ook leuk aan vond, is dat een aantal actuele onderwerpen, zoals moslim-extremisme en wat het doet met onze samenleving, vanuit een onverwachte hoek benaderd worden.


Dus het zet je ook nog wel aan het denken, tussen het griezelen door. Die witte kamer zelf is natuurlijk gewoon een doodeng gegeven, dat had ik nou liever niet willen weten – dat zoiets bestaat!! Een terechte winnaar van de BookSpot Gouden Strop 2019.”

Samenvatting
In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd.
Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team niet zonder hem kan. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam.

Was hij een complot op het spoor? Was de werkelijke dader van de aanslag wel de vluchteling die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Populaire posts