Op vakantie niet aan je werk denken: 7 tips! / REIZEN


We hebben op tijd onze vakantie nodig. Maar ons werk écht loslaten lukt niet: de helft van de werknemers heeft tijdens zijn vakantie nog contact met het werk, en een op drie leest op verlof zijn mails. Tijd dus voor 7 tips voor écht verlof.

1# Stel je out of office in
Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je op vakantie – en dus niet beschikbaar – bent, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen. Als je je melding ook nog eens een dag eerder aanzet, zal je merken dat je helemaal ontspannen op vakantie kunt gaan.

2# Houd je collega’s op de hoogte
Laat ze ruim van tevoren weten welke periode je niet op kantoor bent, zodat je collega’s hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je tijdens je vakantie benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

3# Laat je werkplek netjes achter
Wanneer je bureau schoon en geordend is, is het geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel op vakantie, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt.

4# Zorg dat je je werkzaamheden af hebt. Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg dat je voor je vakantie je werkzaamheden af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Hierdoor heb je het voor je vakantie waarschijnlijk wat drukker, maar het zorgt er wel voor dat je met een goed gevoel naar de zon kan vertrekken. 

5# Zet je mail uit en laat je laptop thuis
Wanneer je al je werkmiddelen mee op vakantie neemt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Laat alles dus gewoon thuis en zet je werkmail uit, zodat je niet in de verleiding kan komen. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

6# Baken je werkmomenten op vakantie goed af
Als het echt niet anders kan om op verlof te werken, spreek dan met je gezin duidelijk af wanneer dit kan. Een half uur per dag zou moeten volstaan voor de meest dringende zaken. Probeer in de mate van het mogelijke ook een vast tijdstip in de dag te voorzien. Zorg er ook voor dat jouw collega’s hiervan op de hoogte zijn.
  
7# Plan activiteiten die jou ontspannen
Vakantie helpt om de batterijen terug op te laten, maar niet elke vakantie is even zaligmakend. De manier waarop men energie opdoet en herstelt van het drukke werkjaar verschilt per individu.Of je echt ontspannen terugkeert uit verlof hangt af van hoe je je vakantie invult. “Zo blijkt dat een actieve vakantie met veel sociale contacten of beweging en sport heilzamer is dan niets doen. Dit is belangrijker dan een zeer lange vakantie nemen. Wanneer het echter gaat om een gezondheidsprobleem, zoals bij chronische overspannenheid of burn-out, heeft men recht op ziekteverlof. Dat vraagt soms meerdere weken of zelfs maanden en dan is vakantie ontoereikend”, besluit Prof Dr Marijke Verbruggen van de KU Leuven.

Gitta broderie Dress - € 109,95Studio Anneloes
Brigitte broderie Dress-  € 139,95Studio Anneloes


Georgina shirt - € 79,95Studio Anneloes
Populaire posts