Wist je dat op je huid mijten leven? --huidbewoners? / NAZAN DERMACARE


Wist je dat op je huid mijten leven? Om precies te zijn demodexmijten. Demodex is een familie van zeer kleine mijten die in haarzakjes leven. Bij mensen wordt deze mijt zeer algemeen aangetroffen, vooral in het gelaat op de plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn (voorhoofd, neus, uitwendige gehoorgang, wangen). Ook bij wimpers worden ze vaak aangetroffen. De schatting is dat 80-95% van de volwassenen Demodex in het gelaat heeft, bij 70+-ers is dat 100%.

Ze leven in de haarzakjes en talgklieren
Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen. Het gaat daarbij om twee soorten uit de Demodex folliculorum is (ca. 0,3 mm groot, leeft in kleine haarfollikels en leeft van huidcellen, er kunnen tot wel 25 mijten in een haarfollikel) 
  
Demodex brevis (0,2 mm groot, leeft in talgklieren en voedt zichzelf ook daarmee, meestal als eenling wonend in een talgkliertje). De mijten zijn lichtschuw en verplaatsen zich in de nachtelijke uren. Ze hebben (net als andere mijten) 8 pootjes.
De vrouwtjes wonen in hun afzonderlijke haarzakjes en talgkliertjes en wachten voor de voortplanting op de meer reislustige mannetjes-mijten die hen komen bezoeken in de nachtelijke uren. In principe heb je geen last van ze. Maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze flink in aantal toenemen en ook huidklachten geven.
Aandoeningen waarbij de demodexmijt vermoedelijk een rol speelt zijn rosacea en acneachtige ontstekingen.

Hoe dan precies?
Rosacea is een huidaandoening die zich kenmerkt door uiteenlopende klachten waaronder blozen, blijvende roodheid, couperose en bultjes. Over de oorzaak bestaat nog veel onduidelijkheid. We weten inmiddels wel dat de huidaandoening met name voorkomt op de lichtere huid. Ook zien we rosaceaklachten vooral bij vrouwen, en dan vaak vanaf een jaar of dertig. Ultraviolette straling, overgevoeligheid van de huid en de aanwezigheid van bacteriën dragen vermoedelijk bij aan het ontstaan van de klachten.

Waarom zien we nu meer mijten op de huid van bepaalde rosaceapatiënten? 
Op basis van het beschikbare onderzoek kan niet zomaar worden geconcludeerd dat demodexmijten de huidaandoening rosacea veroorzaken. We weten wel dat de parasieten profiteren van een verstoorde afweer. Mogelijk is rosacea zelfs wel een ‘probleem’ van het immuunsysteem. Het lijkt er in ieder geval op dat de huid van iemand met rosacea heel heftig reageert op prikkels die voor een ander 'normaal' zijn. Maar demodexmijten vinden het dus fijn op een beschadigde huid. En vermoedelijk hebben de parasieten invloed op het ontstaan en het verloop van klachten van rosacea. De mijten zorgen namelijk voor een gevoelige, geïrriteerde huid als de bacteriën die ze bij zich dragen een ontstekingsreactie veroorzaken op de huid en bij de vaatjes (couperose).

Wat te doe om deze klachten in toom te houden?
Leefstijl en huidverzorgingsroutines zijn ontzettend belangrijk. Je kunt zelf heel veel doen om klachten in toom te houden. 
Rosacea is meestal goed te behandelen, maar niet volledig te genezen. Omdat niet iedereen dezelfde symptomen heeft is er ook geen universele behandeling. Wel kunnen we een aantal van de mogelijkheden toelichten. 

#Medicatie: verschillende orale of lokale medicijnen kunnen worden voorgeschreven om puistjes en bultjes als gevolg van rosacea te verminderen. Lokale medicatie tegen roodheid in het gezicht is ook mogelijk. Een combinatie van orale en lokale medicatie wordt meestal voorgeschreven om rosacea onder controle te krijgen, gevolgd door enkel lokale medicatie voor langdurige onderdrukking 3.

#Laserbehandeling: behandeling met lasers is ook mogelijk, waarbij felle lichtimpulsen gebruikt worden om de zichtbare bloedvaten te verwijderen. Hierdoor zal het aangezicht van de neus verbeteren. 4 Neem hiervoor contact op met uw dermatoloog

#Huidverzorging: Door de huid met rosacea goed te verzorgen nemen de symptomen van rosacea af. Let daarbij wel op dat er gebruik gemaakt wordt van zachte reinigingsmiddelen, waarbij afspoelen niet meer nodig is. Wij adviseren de producten van LA ROCHE POSAY ROSALIC

De Rosaliac make-up verwijderende micellaire Gel van La Roche-Posay is hier ideaal geschikt voor. Gebruik liever geen producten met alcohol, menthol, pepermunt of andere stoffen die kunnen irriteren. Breng 's morgens en 's avonds een verzorging aan op je huid om roodheden te voorkomen en te corrigeren, zoals de Rosaliac AR Intense van La Roche-Posay. Daarnaast is rosacea ook te corrigeren met passende make-up;de Rosaliac CC Crème van La Roche-Posay heeft een onmiddellijk dekkende en duurzaam corrigerende werking op de roodheden van de gevoelige huid. Zorgt dus voor een complete correctie voor alle types roodheden, onafhankelijk van de oorsprong, frequentie en intensiteit.

#Pas je levensstijl aan: het drinken van alcohol, eten van pittig eten, hitte en koude hebben allemaal een negatief op de huid. Om rosacea te verminderen kunt u dit daarom het beste vermijden. 

YOURSKIN / LA ROCHE POSAY ROSALIC

Tekst: Nazan Tastan
@andbeauty.nl.
@nazan-dermacare

Populaire posts