Wat wel en niet mag in vaatwasser! / WIST JE DAT ?

Als je beschikt over een moderne vaatwasser, kun je er vrijwel alles in kwijt. Een gourmetset of pizzabord? Geen probleem. Hoewel de meeste producten een label hebben waarop staat of het product in de vaatwasser mag, kan je toch niet alles zomaar in de vaatwasser stoppen omdat bepaalde dingen stuk kunnen gaan of zelfs schadelijk zijn voor je afwasmachine. 10 dingen voor jou op een rij gezet die je nooit in de vaatwasser mag stoppen. 


1. Hout /Een houten snijplank kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. De plank wordt in een vaatwasser heel nat en heet gemaakt, vervolgens laten we hem snel afkoelen en opdrogen. Het hete water en de hitte van het drogen zijn funest voor houten keukengerei.Dit geldt overigens niet alleen voor je houten snijplank die kan gaan scheuren of splijten, maar ook over houten spatels en schalen. Het gevolg kan zijn dat de spatels krom gaan trekken en hun vorm verliezen. Het hout kan ook je andere servies aantasten, om dan nog maar te zwijgen over de bijtende rommel die in een vaatwasblokje zit. Droog houten snijplanken of bestek dan ook zo snel mogelijk af na het afwassen.

2. Antiek porselein /Het is belangrijk om te weten dat niet al het porselein in de vaatwasser mag. Bepaalde porseleinen zijn handgeschilderd en kunnen de hoge temperaturen van de afwasmachine niet aan. Je wil het antieke theeservies van je grootmoeder natuurlijk zo mooi mogelijk houden.
Helaas kunnen de mooie beschilderingen al snel lelijk worden en vervagen in de vaatwasser. Zonde! Het is dus verstandig om handgeschilderd porselein of antiek porselein niet mee te wassen in de vaatwasser. Dit geldt ook wanneer er zilveren of gouden randjes aan zitten, tenzij ze in de glazuur meegebakken zijn. Gewoon ouderwets met de hand afwassen is in dit geval de beste oplossing.
3. Keukenmessen /Net als al het andere keukengerei heeft een keukenmes ook het nodige onderhoud en aandacht nodig. Ongeacht het merk of type mes, het is ten alle tijden belangrijk om het mes direct na gebruik grondig af te wassen en goed af te drogen. Stop keukenmessen echter niet in de vaatwasser, een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken- en koksmessen
Je kunt keukenmessen beter afwassen met de hand, met een lauw warm, mild sopje. Gebruik bij voorkeur een borstel of desnoods de achterkant van een schuursponsje. Belangrijk om te weten is dat je nooit de schuurkant mag gebruiken op het lemmet, dit zorgt namelijk voor krassen. Er mogen ook geen etensresten achterblijven op het lemmet. Deze zullen gaan bijten in het lemmet en zorgen voor lelijke roestpuntjes, zelfs bij RVS messen.
4. Knoflookpers /De knoflookpers is een handig hulpmiddel bij het koken, maar minder handig als je daarna gaat afwassen. De knoflookpers mag je wel gewoon in de vaatwasser doen, maar het grote nadeel hiervan is dat met de vaatwasser alleen de knoflookpers niet goed schoon wordt. De uitgeperste knoflook is plakkerig en blijft achter de gaatjes zitten. Schoonmaken gebeurt zeer eenvoudig door hem af te spoelen onder de kraan, eventueel heel kort met de afwasborstel in de gaatjes om de laatste restjes te verwijderen.
5. Thermosfles /Hoewel sommige thermosflessen inmiddels vaatwasser-vriendelijk zijn, bestaan er nog steeds thermosflessen die je maar beter niet in de vaatwasser mee kunt laten draaien. De vaatwasser maakt de isolatielaag kapot doordat er water tussen gaat zitten, met als gevolg dat de thermosfles zijn isolerende werking verliest.
Bij veelvuldig gebruik is schoonspoelen met heet water en wat afwasmiddel voldoende. Slaat de binnenkant aan, dan kun je diverse middeltjes gebruiken, zoals bakpoeder. Doe een eetlepel bakpoeder in je thermoskan en vul het met warm water. Na een paar uur kun je hem legen en weer naspoelen. De buitenkant van een thermoskan kun je schoon krijgen/houden door dit met groene zeep op een (zachte) schuurspons aan te brengen en zo na een half uur inweken weer af te spoelen.
6. Koperen potten, pannen en keukengerei /Ook koperen pannen kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. Koper reageert namelijk niet goed op het agressieve zeep in vaatwasmiddel. Om koperen pannen weer schoon te krijgen gebruik je een mengsel van bloem, azijn en zout op een spons.
Deze producten gebruik je ook vaak bij het koken, wat het veilig maakt om te gebruiken bij het schoonmaken van koperen pannen. Als je een agressief chemisch middel zou gebruiken dan loop je het risico dat er wat achterblijft in de pan en het lijkt me nou niet zo lekker om zo’n middeltje door je eten te hebben. Gebruik nooit staalwol, dit zal krassen veroorzaken op het koper en RVS.
7. Gietijzeren pannen /Gietijzer is bestand tegen zeer hoge temperaturen, waardoor gietijzeren pannen ideaal zijn voor het snel dichtschroeien of karameliseren van vlees of vis. Maar het zwakke punt van een gietijzeren pan is het schoonmaken ervan. Je kunt een gietijzeren pan namelijk niet zomaar in de afwasmachine stoppen om de simpele reden dat hierdoor de laag eraf wordt gewassen. Daarnaast bevorder je ook het ontstaan van roest.
Afwassen met zeep dan maar? Niet doen! Zeep is zo’n beetje voor alles geschikt, behalve voor gietijzeren pannen. Door het gebruik van zeep was je de laag vet of olie die in een gietijzeren pan hoort weg. Zonde! Je kunt een gietijzeren pan het beste schoonmaken door eerst met een stuk keukenpapier een eetlepel grof zeezout door de pan te vegen. Hierdoor verwijder je de aanbaksels. Vervolgens kun je met warm water en een borsteltje de pan schoonmaken (zonder zeep!) Droog de pannen daarna direct af, anders kan er roest ontstaan.
8. Keramische anti-aanbak pannen /Pannen gaan veel langer mee als je ze niet in de vaatwasser afwast. Dat geldt vooral voor pannen met een anti-aanbaklaag en zeker voor keramische pannen. Vanwege het feit dat er geen borstels in de vaatwasser zitten die het harde werk doen, maakt de afwasmachine schoon doordat er met vrij agressief schoonmaakmiddel wordt gewerkt. Daardoor wordt de pan ruw en stroef. Is de pan na het met de hand wassen toch nog ruw of stroef, dan kan je de pan met een doekje en wat arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie inwrijven zodat deze weer wat vettig wordt.
9. Potjes met etiketten /Als je een jampotje wilt bewaren als hij leeg is, kun je beter het etiket eraf halen voordat je hem in de vaatwasser stopt. Als je het etiket erop laat zitten, dan is de kans groot dat hij losraakt in de vaatwasser. Het etiket kan dan vastraken in het filter – wat kan leiden tot een dure grap in de vorm van een reparatie. In een teiltje of emmer doe je genoeg warm water om de pot liggend minimaal half onder water te houden. Doe er dan een eetlepel baking soda in het water en laat het etiket in het water weken om dit er snel vanaf te krijgen
10. Ieder aluminium kookgerei /Het afwasmiddel dat gebruikt wordt voor de vaatwasser bevat bijna altijd een zuur bestanddeel. Als het lemmet een legering bevat met aluminium, zal het zuur ook het aluminium aantasten waardoor het oxidatieproces versneld wordt.Het is dus doodzonde om je schalen of bestek van dit materiaal in de afwasmachine te stoppen. Vieze aluminium pannen en ketels kan je schoonmaken door uitkoken met azijn en zout of stukkokende aardappelen. Een zacht afwasmiddel is ook al voldoende om ze schoon te krijgen, eventueel met behulp van een staalspons. Gebruik echter nooit soda of bleekwater.
MOOI HE ?!👄

fashion by: SEA ME HAPPY

Populaire posts