Laat je geheugen jou ook weleens in de steek? / GEZONDHEID

De meesten van ons accepteren geheugenverlies als een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Voor velen wordt een groot deel van dit geheugenverlies veroorzaakt doordat het brein onvoldoende toegang heeft tot bepaalde vitamines en mineralen. Met een aantal gezonde toevoegingen aan je dieet kun je je geheugen al een boost geven.

Dit kun je namelijk ook zelf doen...
✓ Iedere dag ontbijten
✓ Minimaal 1 keer per week vette vis
✓ Voldoende water of groene thee
✓ Eet gevarieerd: kip, rood vlees, groente en fruit

Geen geheugen zonder neurotransmitters
Voor het opslaan, ophalen en verzenden van herinneringen gebruiken de hersenen chemische stoffen die we neurotransmitters noemen. Om deze neurotransmitters te maken heeft het brein bepaalde voedingsstoffen nodig. Als je niet de juiste voeding eet kunnen de hersenen de neurotransmitters die hiervoor nodig zijn onvoldoende aanmaken met geheugenverlies tot gevolg.

Tips & Trucs voor een beter geheugen
Voeg ijzerrijk voedsel zoals rood vlees en kip, volkoren granen, peulvruchten, pompoenpitten, appelstroop en spinazie toe aan je dieet.Verhoog de inname van cholinerijke voeding zoals rund- en kippenvlees, vis, bonen, erwten, eieren, noten, zaden en sojabonen. Voeg donkergroene bladgroenten, broccoli, peulvruchten, asperges en aardbeien toe aan uw dieet voor voldoende foliumzuur (vitamine B11).Drink voldoende water of groene thee en eet veel waterrijke groenten en fruit zoals tomaten, watermeloen en sinaasappels. Sla geen ontbijt over en eet regelmatig – 6x per dag – een proteïne en koolhydraat rijke maaltijd of snack. Geef de voorkeur aan meervoudige koolhydraten zoals volkoren- en roggebrood, noten, peulvruchten en zuivelproducten.Eet voldoende antioxidanten rijke groenten en fruit om je brein te beschermen tegen vrije radicalen. Goede antioxidanten zijn onder andere vitamine C en E en bètacaroteen. Ze zitten onder andere in bosvruchten, avocado, kiwi, kersen, wortels en rode bieten.
 1- IJzer / IJzer ondersteunt een goed geheugen. Het is onder andere nodig voor de productie van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. De hersenen hebben noradrenaline nodig om herinneringen te vormen en op te slaan. Daarnaast is ijzer nodig voor het transport van zuurstof naar de hersenen. Een tekort aan ijzer heeft een negatieve invloed op zowel concentratie als geheugen.

 2 – Choline / Choline is een essentiële voedingsstof die wordt gebruikt om neurotransmitters aan te maken. Het is een van de weinige stoffen die de bloed-hersenbarrière kan passeren. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan choline een negatief effect heeft op het geheugen. 

 3 – Foliumzuur / Foliumzuur, voornamelijk te vinden in groenten en fruit, is een belangrijke voedingsstof voor het geheugen. Vergeetachtigheid is een symptoom van een tekort aan foliumzuur.

 4 – Water of groene thee / Je lichaam gebruikt water om voedingsstoffen naar de hersenen te transporteren. Zelfs wanneer je de juiste voedingsstoffen eet, als je onvoldoende drinkt dan is het mogelijk dat ze de hersenen niet bereiken. Studies tonen aan dat uitdroging niet alleen het geheugen beïnvloedt maar ook alle cognitieve vaardigheden. Groene thee is een gezond alternatief voor water. Het bevat de antioxidant EGCG die in verband wordt gebracht met een positieve invloed op het geheugen.

 5 – Koolhydraten / Het brein heeft grote hoeveelheden glucose nodig om goed te kunnen functioneren want het gebruikt 20% van de algehele energiehuishouding. We halen glucose uit koolhydraten. Voldoende koolhydraten eten staat in verband met een goede concentratie en geheugen. 

 6 – Antioxidanten / In ons lichaam vinden constant processen plaats waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze reactieve deeltjes versnellen het verouderingsproces door cellen en DNA te beschadigen. Omdat onze hersenen veel zuurstof verbruiken ontstaan er daar ook relatief veel vrije radicalen. Ze worden onschadelijk gemaakt met antioxidanten. We krijgen antioxidanten binnen via onze voeding en daarnaast heeft ons lichaam ook het vermogen om zelf een aantal antioxidanten te produceren. Het brein heeft hier echter een te beperkte capaciteit voor zodat het afhankelijk is van de antioxidanten uit voeding. Eet voldoende antioxidanten om je brein te beschermen tegen oxidatieschade door vrije radicalen.

 7 – Omega-3 vetzuren / Eet minimaal 1 keer per week vette vis zoals haring, zalm, makreel of forel. Voor een goede hersenfunctie, waaronder het geheugen, is het belangrijkrijk om voldoende omega-3 vetzuren (DHA/EPA) binnen te krijgen. DHA zorgt voor de juiste celstructuur en het ondersteunt de aanmaak van de neurotransmitter acethylcholine, die een rol speelt bij het geheugen. Vergeet niet dat er naast de juiste voeding ook andere niet-voedsel gerelateerde factoren zijn – zoals voldoende slaap, lichaamsbeweging en zo min mogelijk stress – die net z’n groot of zelfs een groter effect op je brein kunnen hebben dan een dieet.
Ga hier naar winkel!
AMISET producten zijn hoogwaardige voedingssupplementen en functionele voedingsproducten die het lichaam stimuleren om fit en gezond te blijven.


Populaire posts