1 op de 100 Nederlanders heeft een glutenintolerantie / GEZONDHEID


1 op de 100 Nederlanders heeft een glutenintolerantie
Mensen met een coeliakie (glutenintolerantie) kunnen geen gluten verdagen. Gluten zorgen bij mensen met coeliakie voor verschillende serieuze klachten. Ongeveer 30.000 mensen in Nederland zijn gediagnosticeerd met coeliakie, maar een grotere groep (naar schatting 140.000) heeft coeliakie zonder dat zij het weten.

Maar wat is coeliakie?
Coeliakie is een auto-immuunziekte (geen allergie) waarbij door het eten van gluten ontstekingsreacties ontstaan in de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer kunnen worden opgenomen. Coeliakie kan gediagnosticeerd worden met een bloedtest en komt relatief vaker voor in combinatie met andere auto-immuunziekten. Er is tegenwoordig veel keuze
Mensen met coeliakie of glutensensitiviteit moeten alert zijn op de aanwezigheid van gluten in hun eten en drinken. Een glutenvrij dieet helpt om zonder of met minder klachten te kunnen leven. Gelukkig wordt het aanbod aan veilige, glutenvrije producten steeds groter.
Een andere omschrijving: Deze mensen zijn op zoek naar voedingsmiddelen zonder gluten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes en bier. Gluten veroorzaken problemen met de dunne darm, deze problemen kunnen resulteren in diverse lichamelijke klachten. 

En wat is glutensensitiviteit?
Mensen met glutensensitiviteit vertonen dezelfde klachten als mensen met coeliakie, maar testen negatief wanneer zij op coeliakie getest worden. Wel verminderen of verdwijnen klachten bij het volgen van een glutenvrij dieet. Bij een tarwe-allergie reageert het lichaam niet op gluten, maar veroorzaakt een ander eiwit in tarwe een allergische reactie.
   
Glutenvrije producten komen steeds beter beschikbaar in de gewone winkels. Toch is het nog steeds een lastige zoektocht naar producten voor het dagelijks menu. Online is bij uitstek geschikt om deze producten te vinden. Promotie voor producten zonder gluten zal opvallend zijn doordat het hele specifieke producten zijn die snel herkend worden door de doelgroep. 

Ga hier naar Resort Waterrijk Oesterdam

Resort in Tholen - Zeeland

Rijk aan water, natuur, luxe én plezier!


Populaire posts