Oververhitting bij je hond voorkomen / DIEREN

 Geplaatst door: Simone
Ook en vooral honden lopen met zomers weer een hoger risico op oververhitting. De dikke vacht beschermt natuurlijk tegen de zonnestralen, maar vormt tegelijkertijd een barrière waardoor het dier zijn warmte moeilijk kwijt kan. Daarom is het belangrijk je hond altijd goed koel te houden en te voorkomen dat het dier te warm wordt

Honden kunnen namelijk niet zweten om lichaamswarmte kwijt te raken. De huid is bedekt met een vacht waardoor ze niet net als mensen kunnen zweten. In plaats daarvan kan het dier lichaamswarmte kwijt raken door te hijgen en via de voetzooltjes. Dit werkt vaak goed, maar wanneer de omgevingstemperatuur eveneens erg hoog is, is het lastig verkoeling via de omgeving te krijgen. Oververhitting kan dan optreden, een ernstige bedreiging voor de gezondheid van het dier.
Oudere honden lopen meer risico op oververhitting :Sommige honden lopen extra risico oververhit te raken. Oudere honden zijn een doelgroep die extra vatbaar zijn voor hitte. Ook honden die problemen hebben met de bloedsomloop lopen extra risico oververhit te raken. Kijk daarom extra uit met dieren die binnen deze risicogroepen vallen.

Voorkom oververhitting 
Het voorkomen van oververhitting is natuurlijk de beste methode om je trouwe viervoeter goed en comfortabel de warme zomerdagen door te helpen.

Symptomen oververhitting herkennen
Oververhitting is op een aantal manieren te herkennen. Vaak hijgen honden met een te hoge temperatuur overmatig. Ze kunnen kwijlen, braken en soms (bloederige) diarree hebben. Het dier kan apathisch gaan reageren, afwezig gedrag vertonen en verminderde reactie geven op impulsen. Ook kan het dier instorten of omvallen.

Wat te doen bij oververhitting?
Oververhitting is een zeer ernstige bedreiging van de gezondheid van het dier en dient daarom zeer serieus genomen te worden! Wanneer je vermoed dat je hond oververhit is haal je het dier zo snel mogelijk uit de zon. Breng het dier naar een koele, schaduwrijke plek en probeer de lichaamstemperatuur met natte handdoeken onder de 39,5 graden te brengen. Breng je trouwe viervoeter zo snel mogelijk naar een dierenarts voor de juiste behandeling om het dier weer op normale temperatuur te brengen.

Tips!!! 
#Laat je hond absoluut niet in de auto achter!
De belangrijkste oorzaak van oververhitting bij honden is nog altijd een te warme omgeving. Laat je hond nooit alleen achter in de auto, zeker niet bij warm weer! Binnen mum van tijd loopt de temperatuur op tot 50 graden of meer.
#Vermijd overmatige inspanning
Door inspanning verhoogt de temperatuur van het lichaam van een hond, net als bij mensen. Honden kunnen deze warmte echter minder gemakkelijk kwijt door de dikke vacht. Probeer bij warme omstandigheden daarom je hond niet te veel inspanning te laten leveren en vermijd intensieve activiteiten. Doe een minder intensief balspelletje en stel het hardlooprondje aan de fiets uit tot het weer wat kouder is. Bron:Dierenieuws
Koelmat - Hoe warm het ook is, dieren houden ervan om te spelen. Daarom is het verstandig om een koelmat voor jouw liever viervoeter te hebben, zodat hij niet teveel last gaat krijgen van de warmte. De koelmat is vanbinnen voorzien van koelgel die je gemakkelijk in de koelkast of vriezer kunt leggen zodat je de mat lekker koud kn nmaken voor je lieve hond of kat.€ 6,95 - klikklik!
Dierenzwembad - Biedt uw trouwe viervoeter heerlijke verkoeling tijdens de warme zomerdagen dankzij dit makkelijk opvouwbare dierenzwembad. Super makkelijk om te reinigen en het neemt weinig ruimte in beslag€ 16,95 - klikklik!


Populaire posts