Vogeltaal / WERELD


Turkse dorpsbewoners hebben een geheime taal. Ze gebruiken een geavanceerd systeem van fluiten dat bekend staat als 'vogeltaal'. De hoge fluiten helpen dorpelingen communiceren over lange en bergachtige afstanden.

Ongeveer 10.000 mensen, voornamelijk van het district Çanakçı in de provincie Giresun, maken momenteel gebruik van en begrijpen de taal volgens UNSECO.
Oorspronkelijk werd het gebruikt om overheen grote bergvalleien met elkaar te communiceren. De taal begon minder gebruikt te worden met de opkomst van de mobiele telefoon,  omdat het  een gemakkelijk alternatief is voor communicatie.

De gefloten taal wordt doorgaans gebruikt in het dorp Kuşköy, dat vertaald kan worden als “vogeldorp”. Tot 50 jaar geleden werd het veel gesproken in de gebieden Trabzon, Rize, Ordu, Artvin en Bayburt. Sindsdien is het echter compleet verdwenen of wordt het enkel nog met enkele woorden gesproken door lokale herders.

Volgens UNESCO begrijpen de mensen van Çanakçı het belang van de taal, maar door  de technologische ontwikkelingen en emigratie heeft dit voor een afname gezorgd.
Er bestaan tientallen gefloten talen in heel de wereld. Ze komen voornamelijk voor in ruigere steile landschappen of dichtbegroeide bosgebieden waardoor communicatie moeilijk is. Het Atlasgebergte in Noord-Afrika, de Highlands van Noord-Laos of het Amazonebassin van Brazilië zijn voorbeelden van dergelijke gebieden.

Populaire posts