Tips om goed voor je ogen te zorgen / GEZONDHEID

Na je 40e wordt je zicht nu eenmaal minder, maar hoe stel je het achteruitgaan van je ogen zo lang mogelijk uit? 

Het zicht gaat helaas achteruit bij het ouder worden. Vanaf 40 jaar wordt lezen lastiger voor velen onder ons. Op den duur heeft vrijwel iedereen een leesbril nodig. Het kan ook moeilijk worden om goed in de verte te zien door troebeler worden van de ooglens, oftewel staar. 

Maculadegeneratie
Ook de oogziekte maculadegeneratie komt vaker voor bij het ouder worden. Bij maculadegeneratie gaan de kegelcellen in het netvlies kapot. Gevolg is dat je midden in het zichtveld wazig ziet. Maculadegeneratie kan tot slechtziendheid leiden, wat zo’n 5 tot 10 procent van de 75-plussers treft.
Bescherm daarom je ogen met een goede zonnebril
Koop een mooie zonnebril als je lang van je ogen wilt genieten. Dat beschermt je ogen tegen staar en tegen maculadegeneratie, want beide oogziekten worden mede veroorzaakt door uv-licht.
Groente en fruit ter bescherming
Je kunt je ogen ook beschermen door groente en fruit te eten. In voeding zoals mais, paprika, spinazie, spruitjes en boerenkool zitten de stoffen luteïne en zeaxanthine, deze beschermen je ogen tegen blauw en uv-licht.
Ga af en toe naar een optomtrist
Binnen een half uur doet hij een oogdrukmeting, en maakt hij een scan en een foto van het netvlies, waarmee je vroegtijdig te weten komt of je lijdt aan maculadegeneratie.

In 2009 werd het merk Komono opgezet door de Belgische ontwerpers Raf Maes en Anton Janssens. Met Komono maken zij Komono horloges en Komono zonnebrillen met een retro-futuristische inslag die je zintuigen doen prikkelen en waarvan je denkt "HEBBEN"! Komono brillen zijn nu afgeprijsd bij basiclabel.nl/lifestyleKlik hier en ga hier jouw Komono bril.!


Populaire posts