We genieten stieken van anderman ellende...maar waarom? / ONDERZOEK - WETENSCHAP


Een gniffel, of lekker voor je! om andermans ellende...daar kunnen wij stiekem van genieten. Niet voor niets zijn programma’s als Temptation Island zo populair. Niemand hoopt dat de koppels het redden en liever zien we ze vreemdgaan. Een beetje leedvermaak vinden wij niet erg, zolang het beperkt blijft tot zaken op afstand als tv-programma’s.Maar het is geen goed teken om te genieten van je falende medemens!

Catherine Chambliss, professor neurowetenschap en psychologie aan het Ursinus College in Pennsylvania zegt het volgende: Wanneer je zelf niet goed in je vel zit, kunnen andere mensen hun successen ondraaglijk worden omdat je jezelf er automatisch mee gaat vergelijken waardoor je je nog slechter gaat voelen.Het gaat namelijk om de relatieve aantrekkelijkheid ten opzichte van je omgeving. Als een vriendin een blunder begaat of een vriend wordt ontslagen dan neemt onze relatieve aantrekkelijkheid voor het andere geslacht toe…voor sommigen is dat vreemd maar wel waar!

En over het algemeen heeft het met onzekerheid te maken,aldus Catherine Chambliss. Films en series met een mislukte relatie als verhaal of  een Hollywoodster die aan de drugs raakt, het zou ons een beter gevoel over onszelf geven. Maar het effect is een stuk minder sterk als je stevig in je schoenen staat en blaakt van het zelfvertrouwen.