Fenegriek / KRUIDENBLOG

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant wordt ook wel foenegriek of 'Grieks hooi' genoemd. De plant wordt toegepast als keukenkruid. Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië.

Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indische en Pakistaanse keuken (curry), de Arabische keuken (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse keuken (vlees en vis). De Indiase benaming is Methi. Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Veel natuurvoedingswinkels verkopen zakjes zaad voor die bestemming.

Ook als toevoeging aan kaas vindt het zijn toepassing, op vergelijkbare wijze als komijn en kruidnagel.
Fenegriek is een kruid dat erg gunstig is voor je gezondheid en welzijn. Het speelt al duizenden jaren een sleutelrol in de (alternatieve) geneeskunde. Tegenwoordig wordt het vaak als supplement ingenomen. Fenegriek zou onder andere gunstige effecten hebben op het testosteronniveau, het bloedsuikergehalte en op de borstvoeding. 

De laatste jaren wordt het ook veel gebruikt als specerij en het wordt tevens als verdikkingsmiddel ingezet. Het kan ook in producten zoals zeep en shampoo gevonden worden. Fenegriekzaad en -poeder komt ook in veel Indiase en Aziatische recepten voor, vanwege de voedingswaarde en de zoetige, nootachtige smaak.


Nog meer kruiden? lees ook !Zwart Zout


MOOI HE?!!
SPECERIJENREK van LORÉ


De fijnste specerijen ter wereld staan hierop altijd klaar voor gebruik. Heel praktisch: het rek heeft verschillende hoge vakken en een keukenrolhouder. De eenvoudige styling van natuurlijk gehouden mangohout past bij alle keukenstijlrichtingen. Van anijs tot zout – specerijen zijn erg belangrijk voor ambitieuze chef-koks. Of ze nou exotisch of mediterraan zijn of uit de eigen tuin komen. Net zoals bij de professionals zouden deze ook in de privékeuken een vast plekje moeten hebben. Het liefst in dit specerijenrek, waarin de vaak gebruikte specerijen en gedroogde kruiden in handbereik van fornuis of snijplank klaarstaan om te worden gebruikt. Daarvoor biedt dit rek verschillende hoge vakken, waarbij de bovenste is voorzien van een praktische reling, die de potjes beschermt tegen het eruit vallen. Als alle specerijen ordelijk op een rij op hun plek staan, dan kunt u in de hectiek van het koken bijna blind uw specerijen erbij pakken en meteen de juiste vinden. Een praktisch extraatje is de keukenrolhouder, zodat er zeker nauwelijks een dag voorbij gaat, waarop u niet het keukenpapier erbij pakt. Waar ordening het ene is, is design het andere. Ook in de laatste plaats toont het keukenrek zich van zijn beste kant. Geheel gemaakt van natuurlijk gehouden mangohout, voegt het keukenrek zich perfect in rustieke, houten keukens, maar harmonieert het ook met een modern functioneel design.
€ 148,-  / We ontvangen een commissie voor aankopen voldaan via links in dit artikel. 
Dankjewel :) Loberon

Populaire posts