Geschiedenis van de Hamam / NAZAN DERMACARE

Tekst: Nazan Tastan
@andbeauty.nl.
@nazan-dermacare


Niet alleen tijdens een vakantie in Turkije kan men genieten van een weldadige hammam. Ook in ons land heeft de hammam tegenwoordig een belangrijk plekje in de samenleving.De Hamam is een plek waar mensen zich kunnen wassen en heeft daarmee ook een sterke sociale functie. Doorgaans is een hamam uitgerust met een stoombad. Hamams komen veel voor in Iran, de Arabische wereld en Turkije.In Europa leerde men deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk


.#Oosterse zweethutten
De mensen hadden in Centraal Azië al eeuwen geleden de gewoonte om zweetbaden te nemen in zweethutten om het lichaam te reinigen. De hutten werden goed afgesloten en binnen werd een groot vuur gestookt.

#Romeinse en Griekse baden
Ook de Grieken en de Romeinen kenden al vroeg hun eigen badrituelen. In plaats van de oosterse zweethutten, die alleen hete ruimtes waren, introduceerde de Romeinen en de Grieken hete en tegelijkertijd vochtige ruimtes. Ze bouwden thermencomplexen die voorzien werden van koude, lauwe en warme badruimtes en vaak ook een zweetbad.
Toen in het begin van onze jaartelling het Romeinse rijk zich uitbreidde en alle landen rond de Middellandse Zee en een deel van het Midden-Oosten bezette, ontmoetten de verschillende badrituelen elkaar en smolten samen. Kortom; de eeuwenoude zweetbaden uit Centraal-Azië en de Griekse en Romeinse baden vormden samen de basis van wat nu de hammam heet.

#Hammam
De naam ´hammam` komt van het Arabische woord ´hamma`, wat ´heetwaterbron` betekent. Vooral in de Balkanlanden en in Turkije en Spanje werd het bezoeken van de hammam een belangrijk ritueel. De hammam vervulde diverse functies onder andere op het gebied van lichamelijke en geestelijke reinheid. Daarnaast kreeg de hammam ook een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie.

Reinheid
De hammam paste perfect binnen de regels die golden binnen de Islam met betrekking tot reinheid. Reinheid had niet alleen betrekking op lichamelijke reinheid, maar ook op religieuze reinheid of geestelijke reinheid. De hammams werden voor iedereen toegankelijk, arm of rijk, zodat iedereen zijn geloof zo goed mogelijk kon uitoefenen.

Sociaal-maatschappelijke functie
Eerst mochten alleen mannen naar de hammam, maar toen de profeet Mohammed erachter kwam dat het warme water de vruchtbaarheid bevorderde, kregen ook vrouwen toegang tot de hammam. Het bezoek aan de hammam haalde de moslimvrouwen uit hun sociaal isolement. Normaalgesproken ging hun vrijheid niet verder dan bezoekjes aan directe familie of naar de markt. Nu kregen de vrouwen eindelijk de kans om in een veilige omgeving vrij met elkaar te praten over wat hen bezig hield.

Hammam in de westerse maatschappij
De functie van de hammam is door de jaren heen niet veranderd. Het is ook in deze tijd binnen de westerse maatschappij een plek om tot lichamelijke en geestelijke reinheid te komen. De religieuze reinheid wordt door niet-moslims vertaald in het geestelijk tot rust komen. Ook het sociale aspect is zeker niet verloren gegaan. Het is bijvoorbeeld erg populair om samen met vrienden of vriendinnen een middagje naar de hammam te gaan. De hammam 
heeft duidelijk zijn plekje veroverd in onze hedendaagse maatschappij en de populariteit van dit eeuwenoude badritueel zal ook in de toekomst blijven toenemen.


De Kessa scrub handschoen - Een Marokkaans beauty geheim.De 'Kessa' handschoen is een belangrijk onderdeel van het traditionele Hammam ritueel. De handschoen verwijdert op milde wijze droge en dode huid, om vervolgens een zachte, nieuwe huid te onthullen. De handschoen stimuleert ook de doorbloeding van je huid, waardoor meer zuurstof naar de huid zal gaan. Ook zal je huid verzorgingsproducten veel beter opnemen en benutten. Voor een nog beter resultaat smeer je je huid na het douchen in met argan olie. € 8,95

Argan olie zit vol vitamines, mineralen, antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Deze combinatie van bestanddelen zorgt voor een soepele en stralende huid en gaat vroegtijdige huidveroudering tegen. Hiernaast is argan olie ook goed voor je haar; het wordt zachter, glanzender en het helpt met het tegengaan van gespleten haarpunten en pluizig haar. € 9,95

Dode Zee Water uit Jordanië is extra geconcentreerd en bevat ruim 21 verschillende mineralen, waaronder magnesium, calcium en kalium. Dode Zeewater bevat 10 keer meer zouten en mineralen dan ander zeewater en is een heerlijk natuurproduct voor de dagelijkse reiniging van je gezicht en lichaam. De mineralen in Dode Zeewater hebben een ontspannende en hydraterende werking en voeden de huid. Bovendien versterken ze het celweefsel en hebben de mineralen een revitaliserende werking op je lichaam.
De vettige textuur van Dode Zeewater maakt het ook bijzonder geschikt voor massages. Je kunt Dode Zeewater ook gebruiken met een scrubhandschoen om jezelf te ontdoen van dode huidcellen.€ 5,95
We ontvangen een commissie voor aankopen voldaan via links in dit artikel.
Dankjewel :) Natural Heroes
Populaire posts