Hoe expeditieleden hun tanden op een natuurlijke manier verzorgen op Robinson eiland / VERZORGINGEen tropisch eiland. Extreme proeven. En strijden voor je leven. De finale van Expeditie Robinson is gevaarlijk dichtbij. Allemaal belangrijke vragen natuurlijk, maar nog nèt een tikkeltje belangrijker: hoe houden ze op zo’n waanzinnig mooi onbewoond eiland in hemelsnaam hun gebit schoon?

Als expeditielid ben je natuurlijk volledig afhankelijk van je eiland. Gelukkig heeft zo'n eiland van nature best veel te bieden, ook om je tanden schoon te houden! Wij hebben even voor je op een rijtje gezet hoe je je gebit op verschillende natuurlijke manieren toch kunt verzorgen.
#1. Houtskool / Actieve Kool
De eerste en gelijk de meest effectieve manier om je tanden schoon te houden is met houtskool. Dat lijkt misschien heel gek, maar dat is het niet! Houtskool bevat namelijk van nature een soort schuurmiddel waarmee je makkelijk het tandplak eraf kunt poetsen.
Houtskool wordt trouwens ook veel gebruikt in de bewoonde wereld. A hoewel... je moet het niet direct van de BBQ gebruiken ;) Je vindt het in (online) winkels als 'Actieve Kool' of 'Activated Charcoal'.
Actieve Kool is by the way niet exact hetzelfde als houtskool. Zodra de kool geactiveerd wordt kun je het pas actieve kool noemen. Bij het activeren van kool worden gassen en onzuiverheden verwijderd via een thermisch proces. Hierbij wordt de kool verhit tot 800 °C in een aangepaste atmosfeer. De geactiveerde kool bevat nu stoffen die je gezondheid bevorderen. Zo'n enorme zak met 10 kilogram houtskool is dus misschien wel voordelig, maar dat kun je toch beter ergens anders voor gebruiken ;)

Actieve Kool doet wonderen voor je gebit en kan je tanden zelfs een beetje witter maken. Dit komt doordat Actieve Kool tannine verwijdert. Dit is een stofje wat je vindt in thee, koffie of wijn. Laat dat nou precies de dranken zijn die je tanden een gelig kleurtje geven! Actieve Kool verwijdert dus op een natuurlijke scrubbende wijze de tannine.
Daarbij bevordert Actieve Kool ook een goede mondgezondheid door de pH-balans in de mond te balanceren. Dit helpt mond en tanden sterk te houden. Actieve Kool kan ook bacteriën, toxines en een slechte adem tegengaan. Niet gek dat het product ook steeds populairder wordt!
Actieve Kool is trouwens geen vervanging voor tandpasta. Dus als jij je gebit en je tandarts blij wilt houden is het verstandig dat je naast het gebruik van Actieve Kool je tanden op de gebruikelijke manier blijft poetsen.
#2.Frisse blaadjes 
Oh ja... we waren natuurlijk bezig met een lijstje om tijdens die loodzware Expeditie je gebit te verzorgen ;)Je tanden voelen na het houtskool een stuk gladder aan, maar voor de finishing touch wil je natuurlijk ook een frisse adem. Er zijn natuurlijk talloze blaadjes op een exotisch eiland te vinden die je goed heen-en-weer op je tanden kunt wrijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke verse en frisse pepermuntblaadjes?
#3.Stokeren
Om het écht helemaal af te maken kun je je tanden natuurlijk ‘stokeren’ met een stokje. Daar kun je bijvoorbeeld rietsuiker voor gebruiken. Wist je trouwens dat Aisha van Expeditie Robinson haar eigen haar gebruikte om lekker te flossen? Met een beetje creatief denken kom je wel aan een schoon gebit ;)
Op zo’n eiland hoef je trouwens sowieso minder vaak je tanden te poetsen dan in de Westerse wereld. Dit komt doordat je geen toegevoegde suikers en andere gifstoffen binnenkrijgt die gevaarlijk zijn voor je gebit. Je eet immers alleen maar 100% natuurlijke producten ;)
Populaire posts