Kaviaar en schoonheid / NAZAN DERMACARE

Duurste kaviaar ter wereld kost 36.000 euro per theelepel

Kaviaar oftewel Zwarte goud!
Kaviaar wordt gemaakt van de eitjes van de steur. De steur is een gevoelig vis dat vooral niet goed tegen milieuvervuiling kan en daarom de afgelopen decennia aan het uitsterven is. Dat de eitjes heel populair zijn en dat voor het oogsten daarvan de vis moet worden geslacht, helpt daarbij niet mee. In de Kaspische en Zwarte Zee, waar veel van de kaviaar vandaan komt, gelden tegenwoordig dan ook strengere regels om te voorkomen dat de vis volledig verdwijnt. Alleen eitjes van de steur mogen namelijk kaviaar genoemd worden. Eitjes van alle andere vissoorten worden gezien als namaak-kaviaar.

Kaviaar heeft zijn naam te danken aan de Perzen die het Xaviar noemden en hoopten er hun potentie mee te verhogen. Deze gewoonte werd overgenomen door de Grieken en, in de Middeleeuwen, door de Russische. De dure kaviaar, die alleen door rijke Russen gekocht kon worden, werd door de popes (priesters) echter door de vingers gezien.

Vooral voor de Russen was het een gewoonte om, voorafgaand aan de maaltijd, eerst staand een flinke hoeveelheid sterke drank en kleine hapjes, waaronder blini met kaviaar, weg te werken. In Europa werd kaviaar in die tijd beschouwd als voedsel voor de boeren. Dit veranderde in 1925 tijdens het Interbellum werd kaviaar in het rijke Westenpopulair. De reden was het gevolg van de emigratie van veel Russische aristocraten naar Parijs in de jaren twintig. Wat heel belangrijk voor de verspreiding ervan waren de gebroeders Petrossian, die een overeenkomst hadden met de Russische regering voor de exclusieve exportrechten van kaviaar. De broers Petrossian presenteerden het product op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 (ze waren wel zo voorzichtig om kwispedoren te plaatsen, voor het geval het publiek het niet lustte).
Maar het was miljardair Charles Ritz, zoon van César Ritz, die het kaviaarverbruik onder de high society stimuleerde. Sindsdien behoort kaviaar tot de favoriete gerechten als onderdeel van gastronomische menu's bereid door prestigieuze hotels.

#Kaviaar prorductie 
Het visbestand van de wilde steur wordt ernstig bedreigd door verschillende factoren: de vervuiling van de Kaspische zee en de rivier de Wolga en de sterke daling van de waterspiegel in de Kaspische zee (deze daalt met bijna een halve meter per jaar), de overbevissing in het verleden, de arbeidsintensieve productiemethode en het feit dat de steur al een redelijke leeftijd moet bereiken eer de kaviaar "geoogst" kan worden. Gelukkig wordt er in meerdere landen geëxperimenteerd met het kweken van de steur.
#Kaviaar en huid 
Vertoont sterke overeenkomsten met de celstructuur van de huid. Rode kaviaar – heeft een grotere doorsnee dan de andere kaviaarsoorten. Kaviaar bevat belangrijke werkstoffen – proteïnen, peptiden en aminozuren – die de activiteit van de fibroblasten ondersteunen, de afbraak van de collageen tegengaat, de celfunctie activeren en de huid ondersteunt. Nieuwe doordachte werkstofcomplexen, in verbinding met de unieke kaviaar-extracten, regenereren de veeleisende huid en hebben zichtbare verjongende eigenschappen.
#Maar wat zijn de effecten van kaviaar in verzorgingsproducten?
Als we ouder worden vallen de verbindingen van keratine weg; kaviaar ‘vult de gaten’ in de keratinecellen, de huid krijgt weer volume.
De hydrolipidenlaag van de huid wordt aangevuld en op peil gehouden, waardoor de huid snel haar jeugdige glans hervindt.

De celstofwisseling verbetert en de collageensynthese wordt gestimuleerd.Door het versterkende effect op de capillaire vaatwandjes wordt beginnende roodheid gekalmeerd. Na zonneschade is kaviaar als ingrediënt het perfecte antwoord om de huid te kalmeren, te voeden, en te ondersteunen in zijn huideigen herstelvermogen, waardoor de schade tot een minimum beperkt wordt. De Jelly Cream en Imperial super-Lift gel van de Caviar van Klapp Cosmetics is hier uitermate geschikt; deze crème geeft de huid een zacht en soepel gevoel. Verminderd de trekkerigheid en gespannenheid van de huid. Het heeft natuurlijk ook een anti aging effect; Verstrakt en verstevigd de huidstructuur.


Wil je meer weten over de producten van Klapp- Caviar? www.andbeauty.nl

Tekst: Nazan Tastan
@andbeauty.nl.
@nazan-dermacare

Populaire posts