5 ingrediënten in shampoo die je beter kunt vermijden / VERZORGING

Klik en ga hier NaturalHeroes
Laten we eerlijk zijn. Ons haar is belangrijk. Dus we kopen shampoos met de meest exotische namen om een bad hair day te voorkomen. Maar weten we eigenlijk wel wat voor stoffen er in onze shampoos zitten? En zijn al die extra (synthetische) ingrediënten wel goed voor ons lichaam? Let's find out!

Wat doet shampoo precies?
Shampoo maakt je haar schoon. Duh. Maar wat doet een shampoo nou eigenlijk echt? Shampoos hebben voornamelijk een reinigende functie en verwijderen daarbij vuil en natuurlijk haarvet (talg) uit je haar. Hierdoor voelt je haar weer schoon en minder vet aan. Maar sommige shampoos bevatten bepaalde reinigende stoffen die te agressief reinigen. Zo'n agressieve reiniging kan je hoofdhuid beschadigen. De onderstaande stoffen moet je dus zeker vermijden bij het aanschaffen van shampoo.

5 ingrediënten in shampoos die je moet verwijden
De meesten van jullie weten inmiddels wel dat er in de meeste kant-en-klare shampoos veel synthetische ingrediënten worden toegevoegd. Hieronder bespreken we de 5 meest voorkomende stoffen die niet al te best zijn voor je lichaam.
#Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)
Je hebt vast wel een keertje van SLS gehoord. Het is een goedkoop chemisch ingrediënt die aan vrijwel alle shampoos wordt toegevoegd vanwege het 'lekkere' schuimde effect. Dit schuimde effect maakt je shampoo makkelijker smeerbaar.
Helaas is SLS een behoorlijk agressieve reiniger. Wist je dat het ook wordt gebruikt om bijvoorbeeld motoren van auto's te ontvetten? Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we dit ook op onze gevoelige huid smeren. SLS zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke beschermingslaag van de (hoofd)huid behoorlijk wordt aantast. Bovendien verwijdert het ook de natuurlijke oliën in je haar, waardoor het je haar erg droog wordt.
Als SLS wordt gebruikt in producten die ook nitrogene ingrediënten bevatten vormen er nitraten. Nitraten zijn op zich geen probleem, maar door bacteriën kan nitraat zich omzetten in nitriet. Deze omzetting vindt plaats in levensmiddelen (zoals shampoos) zelf. 
#Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)
Ammonium Lauryl Sulfaat bevat net als SLS sulfaten en is in werking erg vergelijkbaar. Het heeft een te krachtige reiniging en droogt de huid ontzettend uit. Een van de weinige verschillen is dat ALS minder makkelijk door de huidlagen dringt. Dit komt doordat de moleculen van ALS groter zijn dan SLS. Om deze reden wordt ALS vaak als minder irriterend beschouwen dan SLS. Toch kun je de shampoo beter laten liggen als je dit ingrediënt op het etiket ziet staan.
#Ftalaten
Ftalaten zijn esters van ftaalzuur en diverse alcoholen. Deze stof komt veel voor in cosmetica omdat het de geur en kleur stabiliseert. Je ziet dit ingrediënt bijna nooit op het etiket van je shampoo omdat het verborgen staat onder de naam parfum.
Onder de naam parfum worden trouwens soms nog meer kunstmatige geurstoffen stoffen verborgen. Soms wel 200! Eigenlijk kan je elke stof die maar enig zins een geurtje heeft onder de naam parfum schuilen.
Parfum mag in eerste instantie wel onschuldig klinken, maar de aanwezigheid van Ftalaten in het bloed en urine van zwangere vrouwen zijn gelinkt aan geboorteafwijkingen. Dit komt mede doordat Ftalaten de hormoonhuishouding verstoren.
Twee soorten Ftalaten die veel in cosmetica werden gebruikt zijn gelukkig sinds kort in de EU wettelijk verboden. Hierdoor zijn internationale bedrijven gedwongen zijn om hun producten voor de Europese markt te herformuleren.

Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)DIY Grondstoffen For Health & Beauty

Natural Heroes is een online shop met 100% natuurlijke grondstoffen voor je innerlijke en uiterlijke verzorging.
#DEA en TEA
DEA en TEA zijn emulgatoren en schuimmiddelen die in shampoos worden toegevoegd. Deze stoffen regelen de zuurtegraad van shampoos en maken ze dikker, m aar bieden geen voordelen voor de huid.
DEA en TEA worden gewonnen uit kokosolie waardoor je zou denken dat het natuurlijke ingrediënten zijn. Het tegendeel is waar. De vetzuren uit de kokosolie worden namelijk gemengd met diethanolamine waardoor een een chemische reactie ontstaat. DEA en TEA zijn dus geen natuurlijke ingrediënten!
Net zoals bij SLS kunnen er zich nitrieten vormen waardoor de DEA en TEA kankerverwekkend kunnen zijn. Ze kunnen met name kanker in de nieren en de lever veroorzaken. Bovendien kan het de hormonen erg ontregelen en de (hoofd)huid en ogen ontzettend irriteren. Oh ja, ze zijn ook goed in het veroorzaken van allergische reacties. 
#Siliconen
Siliconen zijn synthetische stoffen die al jaren worden toegevoegd in haarstyling producten. Siliconen zorgen ervoor dat je haar mooi gaat gaat glanzen. Nou ja... je haar? Er vormt zich een glanzend laagje om je haar heen. Dit laagje zorgt ervoor dat je haar dikker en gezonder lijkt, maar de realiteit is anders. Door dit laagje krijgt je haar namelijk niet voldoende zuurstof waardoor het broos wordt en in de sommige gevallen zelfs afbreekt of uitvalt. Siliconen zijn dus een echte no go bij het aanschaffen van shampoo!Al deze bovengenoemde synthetische ingrediënten wil je dus absoluut niet in je shampoo! Kijk dus altijd goed op het etiket voordat je shampoos koopt. Maar gelukkig heb zijn er ook natuurlijke & gezonde alternatieven die goed zijn voor de verzorging van je haar.

DIY shampoo met Castille Zeep
Door zelf shampoo te maken kun je natuurlijke producten vermijden. Met een home made shampoo van natuurlijke producten zullen je haar en hoofdhuid veel zachter aanvoelen. Ik ben echt fan van het onderstaande recept. Het werkt supergoed voor mijn haar en als je alle producten in huis hebt, heb je het binnen no time al een behoorlijke voorraad gemaakt!
Ingrediënten:
50 gram Kokosmelk
50 gram vloeibare Castille Zeep
10-20 druppels essentiële olie naar keuze (optioneel: voor een lekker geurtje)
½ theelepel olijf- of amandelolie toe (optioneel: handig bij droog haar)

Makkelijker kunnen we het haast niet maken ;) Vergeet niet het shampooflesje te schudden voordat je hem gebruikt zodat de ingrediënten goed met elkaar gemend zijn. 

Populaire posts