Hoogsensitiviteit of Hooggevoeligheid? - HSP / GEZONDHEID


Tekst by: Nazan Tastan

Hoogsensitief zijn en je niet totaal uitgeblust, overprikkeld,onverklaarbaar moe, chagrijnig en niet in staat om je te concentreren, angstig, depressief en/of melodramatisch voelen. Deze kenmerken gaan niet per definitie met HSP. Wat is nou het verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit?

Hooggevoeligheid is de term die vaak gebruikt wordt als vertaling van HSP, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Hoogsensitiviteit (HSP) is namelijk de officiële juiste term. Hoogsensitive verwerken alles diepgaander dan mensen die niet hoogsensitief zijn.

HSP betekent theoretisch gezien enkel dat iemand veel informatie opneemt uit de omgeving en deze dieper verwerkt, alle bijkomende kenmerken zijn een gevolg van deze sensitiviteit.
We zijn allemaal wel meer of mindere mate sensitief, sommige mensen zijn juist zeer sensitief. En als iemand zeer sensitief is, nemen deze mensen namelijk veel informatie uit hun omgeving op, en tegelijk verwerken ze deze ook diepgaand. HSP’ers beleven de wereld op een hele andere manier, dan mensen die de eigenschap niet hebben.

Als je een HSP’er bent, en er niet mee kan omgaan, kan je er dus last van hebben. Dan zie je jouw sensitiviteit niet als een kracht, maar als een zwakte.
Als je bijvoorbeeld vroeg aanleert dat het leven onveilig is, dan leer je jezelf om superalert te worden. Je zintuigen gaan dan openstaan, waardoor inderdaad alles hard binnenkomt. Als je dan ook bijvoorbeeld de overtuiging hebt niet goed genoeg te zijn, en je wil door iedereen aardig gevonden worden, kan je ook niet goed bij je eigen energie blijven.

Als je dit allemaal niet weet, en zodoende energieën van anderen overneemt met als gevolg ontzettende ups en downs hebt; dan ben je hooggevoelig geworden. Dit betekent dus alleen maar dat je gevoelig bent geworden door jouw karaktereigenschap. En die twee gaan wel vaak gepaard, maar het zijn dus echt twee afzonderlijke dingen.

Trauma’ s ?Als je HSP’er bent en je hebt enorm last van angsten en depressief, is het verstandig om te kijken wat je allemaal meezeult in je onderbewustzijn. Als bijvoorbeeld een situatie uit het verleden heftig en groot aanvoeld, dan stop je het als mens liever weg. En dan heb je het niet verwerkt. Hoe lang het ook geleden is, je broedt dan nog steeds op deze gebeurtenissen. Zonde, want hierdoor kan je echt allerlei klachten krijgen. 
Zo kan je EMDR doen voor trauma’s. Het is heel goed mogelijk dat je je niet bewust bent dat je trauma’s hebt. 


Actrice en coach Liesbeth Kamerling schreef het boek ‘Overprikkeld’, een handleiding hoe je beter met HSP kan omgaan. € 17,50 - Bookspot 

Populaire posts