Rouwen om je hond kan zwaarder zijn dan om een mens / DIEREN


De mensen die dit hebben moeten mee maken zullen dit waarschijnlijk ook niet ontkennen. Onze trouwe viervoeters zijn namelijk niet slechts een "bezit". Nee, honden worden onderdeel van onze familie. Veel hondenbaasjes hebben dan ook een speciale band met hun hond. Ze worden niet voor niets onze beste vrienden genoemd, onze maatjes. 

Onderzoek heeft echter recentelijk bewezen dat dit verdriet zeker wel echt is. Dit onderzoek suggereert zelfs dat het verliezen van een hond wellicht zwaarder aan kan voelen dan het verliezen van een persoon.
Wanneer je je hond verliest, is het niet alleen de hond die je kwijt bent, maar ook de gevoelens. De liefde, het gezelschap, de steun en het plezier neemt hij namelijk ook met zich mee. Dit kan zorgen voor een erg leeg en eenzaam gevoel. Daarnaast geven honden ons iets wat veel mensen niet eens kunnen geven, onvoorwaardelijke liefde.  Hondenliefde, het is een liefde die erg veel pijn doet te verliezen. Dit verdriet wordt echter niet altijd erkend door mensen die deze dierenliefde nog niet hebben mogen ervaren. Opmerkingen als ''het is maar een hond'' zijn dan ook geen uitzondering.

#Het rouwproces
Het wordt sociaal namelijk niet echt geaccepteerd om je tijd te nemen voor dit verlies. Speciaal verlof opnemen? Te veel sociale gelegenheden afzeggen? Nee, dat wordt niet gezien als normaal. En over theraphie gesproken - therapie is voor vele een logische stap na het verlies van een dierbare. Bij het verlies van een hond is dit echter niet het geval. Rare blikken en opmerkingen zullen je dan waarschijnlijk ook niet bespaard blijven.
#Schuldgevoel 
Soms ligt het lot van onze hond in onze handen. Dit kan het geval zijn wanneer ze beginnen te sukkelen van ouderdom of wanneer ze ziek zijn. De beslissing om ze toch nog even bij ons te houden of uit hun lijden te verlossen is dan erg moeilijk.
Wanneer je toch kiest voor het laatste, kan dit gepaard gaan met schuldgevoel. Je zal je misschien afvragen of je meer had kunnen doen. Ook al weet je diep van binnen dat het de beste keuze was, het zal niet altijd het schuldgevoel wegnemen. En zeker niet het gemis!
#Herinneringen
Je brengt veel tijd met ze door, je woont samen !! Je lijkt wel verliefd te zijn op je viervoeter. Je bent gewend geraakt aan de zorg en routine die een hond met zich mee brengt. Uitlaten, eten klaar zetten, kammen, knuffelen. De momenten dat zij opeens springen  op je schoot, rennen door het huis. Het geblaf wanneer de deurbel gaat…je bent verliefd op zijn doen en laten! En hier is niks raars aan, want de wetenschap heeft hier zelfs een uitleg voor. Er komen namelijk twee stofjes vrij in liefdesrelaties, dopamine en oxytocine. Dopamine zorgt voor hartstocht en hunkering. Oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd zorgt voor hechting en intimiteit. Dus hoe krijgen wij nu dat verliefde gevoel? Wanneer wij met onze honden zijn, komt ditzelfde knuffelhormoon vrij! 

Maar, wanneer dit opeens weg valt ziet je dag er anders uit. Je zal op het begin waarschijnlijk zelfs bepaalde handelingen nog steeds uitvoeren. Dit kan in het verwerkingsproces erg confronterend voelen. 

€ 15,99 / fonq - dieren
Designed by Blond Amsterdam Voerbak
€ 15,99 / fonq - dieren
Designed by Lotte Mandira Voerbak
€ 69,- / fonq - dieren
 Alessi Tigrito Voerbak Kat

Binnenkort uitgebreid artikel over Designed by Lotte !

€ 55,99 / fonq - dierenDistrict 70 Cocoon Katten- en Hondenmand


€ 49,95 / fonq - dierenPopulaire posts