Jouw tuin ook vol met heermoes? Dít kun je er tegen doen! / WIST JE DAT?


Heermoes (ook wel bekend als paardenstaart) is één van de moeilijkste onkruidsoorten om te bestrijden. En mocht je dit plantje toevallig in je tuin hebben gespot, dan kun je het maar beter direct aanpakken. Heermoes is een overblijvend onkruid die voornamelijk voorkomt in gematigde of koude gebieden op vochtige en verdichte plaatsen. Het is ook bekend onder de namen paardenstaart, roobol, unjer, akkerpaardenstaart of kattenstaart. Het is een vaste plant met een maximale hoogte van 40 centimeter. De wortels gaan heel diep en zodra je de opkomende scheuten er probeert uit te trekken, breekt de wortel af...en dan is het gevolg is dat ze binnen no-time weer uit de grond schieten. En dat willen wij nou net niet hebben....Hoe je dit het beste doet? Hier wat handige tips! 


#1 
Als je erg veel van dit onkruid in je tuin hebt staan, dan kan dit wijzen op een verarmde bodem. Dit betekent dat de grond te weinig mineralen bevat. De lange wortels van de paardenstaart plant halen deze mineralen van diep onder de grond, dus wanneer je ze uittrekt, zitten ze er vol mee. Laat de uitgetrokken stengels daarom gerust liggen, want daardoor verrijkt de grond zichzelf. En hoe rijker de grond wordt, hoe minder heermoes. Let op: heermoes is giftig voor huisdieren. Als je een hond of een kat hebt, kun je de stengels dus niet zomaar laten liggen.

#2 
Als deze plant ergens niet tegen kan, dan is het wel maaien. Als je consequent de bovengrondse delen blijft verwijderen raakt het onkruid vanzelf uitgeput. Omdat heermoes vooral groeit op gronden met een laag kali- of fosforgehalte, kan het helpen om de grond te bemesten met een meststof die kali of fosfor bevat.

#3
Heermoes bestrijden met herbiciden
Uit testen blijkt dat het synthetische herbicide MCPA de beste werking heeft om heermoes te bestrijden. Een dubbele behandeling met de dosering 1 liter per hectare, met een tussenpozen van 2 maanden, geeft een bestrijding van 99%. Drie behandelingen met 0,25 liter per hectare geeft een vermindering van 84%. Het bovengrondse deel is nog niet dood, maar de aanwas van nieuw heermoes blijkt te stoppen. MCPA is een toegestaan middel voor de bestrijding van heermoes van diverse gewassen zoals granen, vlas, aardappelen, graszaad, gladiolen, asperges, weiland, tijdelijk onbeteeld land en akkerranden. MCPA kan het beste worden gebruikt in de maanden juni en juli, als de plant zo weinig mogelijke voedingsstoffen heeft opgebouwd.
Het middel Starane geeft na twee behandelingen een bestrijding van 90% waarbij er wel hergroei optreed. Het bekende en algemeen verkrijgbare Roundup heeft nauwelijks resultaat en is niet bruikbaar om de heermoes effectief te bestrijden.
Soms wil je gewoon even weg en dat hoeft niet perse naar het buitenland .."indien mogelijk" het liefst in jouw eigen land. Ken je dat?...dan moet je zeker dit artikel verder lezen.Klik hier!

Huur een weekendje Tinny Houses in Zeeland!!

Op resort Waterrijk Oesterdam kunt u in de Oesterdam lounge overnachten, een luxe Tiny House voor 4 personen die schittert door haar eenvoud. De Tiny Houses en andere luxe vakantievilla’s op het resort liggen aan open water en bieden een schitterend uitzicht over het Zoommeer. De woningen zijn ontworpen door gerenommeerd ontwerper Piet Boon. Eenvoud in luxe en de unieke locatie in Zeeland maken uw vakantie op resort Waterrijk Oesterdam onvergetelijk.

Populaire posts