Wat is DimSum ? / FOOD

Dim sum
Dim sum (ook wel yum cha) is een categorie eten uit de Chinese provincie Guangdong bestaande uit eenhapsgerechtjes: zoet of hartig, warm of koud. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken of gefrituurd. Soms zijn het kleine broodjes, soms dumplings, wraps, loempiaatjes, of zelfs minitaartjes of puddinkjes.

Dim sum is een categorie eten uit de Chinese provincie Guangdong bestaande uit eenhapsgerechtjes. Dim sum kunnen zoet of hartig zijn en warm of koud worden geserveerd. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken of gefrituurd. Soms zijn het kleine broodjes, soms dumplings, wraps, loempiaatjes, of zelfs minitaartjes of puddinkjes. Er zijn er ook die, in elk geval van de buitenkant, lijken op een bitterbal.
Dim sum betekent letterlijk ‘het hart rakend’, wat verwijst naar de oorspronkelijke bedoeling van dim sum: de kleine hapjes waren bedoeld om indruk te maken, niet om de grote honger te stillen. Een snack, dus.

Het gerecht is onlosmakelijk verbonden met het drinken van thee. Sterker nog, dim sum is ontstaan in de theehuizen van de stad Guangzhou en langs de Zijderoute, in de tweede helft van de negentiende eeuw. Toen de uitbaters van de theehuizen ontdekte dat het drinken van thee de spijsvertering bevordert, begonnen ze kleine hapjes te serveren aan de handelsreizigers en arbeiders die bij hen stopten voor thee. Zo werd dim sum geboren.
Nog steeds eet men dim sum in China eerder ’s ochtends vroeg en midden op de ochtend, bij wijze van brunch, uiteraard met thee erbij. Een dim sum-maal bestaat meestal uit drie of vier stuks dim sum, die worden gekozen van een karretje volgestapeld met torens stoommandjes, dat tussen de tafels van het restaurant wordt rond geduwd.

Populaire dim sum-varianten zijn:
#gestoomde dumplings in een velletje van tarwe en tapioca, gevuld met garnaal (ha kau)
#gestoomde dumplings in een velletje van tarwe, gevuld met varkensgehakt en gehakte garnalen (siu mai)
#gestoomde luchtige witte broodjes (baozi) gevuld met gebarbecued varkensvlees (cha sieuw bao), kip (kai bao) of een zoete puddingachtige vulling.
#gefrituurde garnalentoast (ha to si)
#dumplings gevuld met vlees, vis en/of groente die eerst gebakken, dan gestoomd en vervolgens nogmaals opgebakken worden (jiaozi). Dit is het grotere broertje van de Japanse gyoza.
#rijstnoedelrolletjes bestaande uit gevulde pannenkoekjes, tot lange rolletjes gerold (cheong fun).
HKliving 70's schaaltjeSet van 4 / € 29,95


Back to the seventies met deze hippe 70's schaaltjes van HKliving. De schaaltjes zijn gemaakt van hoogwaardig keramiek en hebben een stoere, aardse kleur. Zo creëer je een speels effect op tafel. Onze favoriet!€ 29,95 - fonq- hkliving
·      Set van 4 verschillende schaaltjes met een inhoud van 0,23 L
·      De schalen zijn gemaakt van keramiek
·      De warme, aardse kleuren zorgen voor een speels effect
Shop hier /fonq- hkliving
We ontvangen een commissie voor aankopen voldaan via links in dit artikel.
Dankjewel :)

Populaire posts