Migraineaanvallen komt vaker voor als je in de overgang komt / GEZONDEHEID

Meer dan 10% van de Nederlanders heeft last van migraine - chronische ziekte, die je leven op onverwachte momenten compleet lam kan leggen. Opvallend is dat de ziekte veel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. 

Migraine is echt een vrouwenkwaal, al kunnen mannen er zeker ook last van hebben. Gemiddeld komt het drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat de precieze oorzaak daarvan is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar volgens verschillende medische onderzoeken staat wel vast dat vrouwelijke hormonen een belangrijke boosdoener zijn.

Overgang
Vrouwelijke hormonen moeten bijna wel een rol spelen, aangezien vrouwen drie keer zoveel migraine hebben dan mannen. Nog een aanwijzing dat onze hormonen een rol spelen, is dat migraineaanvallen vaak toenemen als je in de overgang komt. Bij vrouwen die al migraine hebben, verergeren de klachten tijdens de menopauze. Vrouwen die nog geen migraine hadden, kunnen tijdens de overgang voor het eerst een aanval krijgen.
Migraineaanvallen vinden bij vrouwen ook opvallend vaak plaats tijdens de menstruatie. 

Het is nog niet helemaal zeker of het hormoon oestrogeen een rol speelt, of juist een combinatie met andere hormonen, waarbij bijvoorbeeld ook een snelle daling van deze hormonen vlak voor de menstruatie de oorzaak is. Daar is nog onderzoek naar gaande.
Maar wel is duidelijk dat vrouwen tijdens een zwangerschap en na de overgang géén last meer hebben van migraine. 

Het LUMC start een groot hoofdpijnonderzoek, waarin de rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraineaanvallen bij vrouwen centraal staat. Het doel is om een effectieve behandeling te vinden. Heb jij last van migraine en vermoed je dat het te maken heeft met je hormonen? Dan kun je meedoen door je in te schrijven via deze website.

ZOOFARI® Hondenbed

Houd je hond cool met dit hondenbed met 2 klimaatzones
  • Dit hondenbed heeft 2 klimaatzones voor een goede lichaamstemperatuur van je hond
  • De warme zijde reflecteert de lichaamswarmte van de hond, de koude zijde absorbeert de warmte
  • Het kussen is extra dik voor comfortabel liggen en slapen

We ontvangen een commissie voor aankopen voldaan via links in dit artikel.Dankjewel :) 

Populaire posts