Waarom vliegt de tijd als je ouder wordt? / ONDERZOEK - WETENSCHAP

Als je jong bent, lijkt alleen de schoolvakantie al een eeuwigheid te duren, terwijl er op latere leeftijd zomaar vijf jaar voorbij glijdt zonder dat je er erg in hebt. Wetenschappers hebben drie verklaringen voor dit fenomeen.

#Ten eerste is een jaar relatief meer voor een kind van vijf dan voor een man van veertig. Voor het kind is het een vijfde van zijn leven, voor de man een veertigste. Een jaar weegt daardoor minder zwaar als je ouder wordt. Het is immers maar een klein deel van je leven. Het maakt minder indruk en duurt voor je gevoel dus minder lang.

#Ten tweede is het zo dat veel lichamelijke processen langzamer gaan als je ouder wordt. Je hart gaat trager kloppen, je dopamineniveau loopt terug, je verwerkt informatie langzamer en je stofwisseling vertraagt. “Veel van die klokken draaien in een jong lichaam nu eenmaal sneller dan in een ouder lichaam. Misschien dat daarom de dagen als kind zo lang waren en de tijd van de ouderdom zo verontrustend snel voorbijgaat,” schrijft hoogleraar psychologie Douwe Draaisma in zijn boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’.

#Ten derde is er veel meer neurale activiteit in de hersenen als je nieuwe ervaringen opdoet. Je slaat dan veel meer details op in je geheugen. Daardoor lijkt het alsof de tijd veel langer duurt dan in werkelijkheid het geval is. Als kind staat het leven bol van de nieuwe belevenissen en bijzondere indrukken. Als je ouder wordt, doen gewoonte en gewenning hun intrede. Sleur en hersenloze drukte zijn dodelijk voor je tijdsbeleving. Voor je het weet zijn er jaren voorbij gegaan zonder dat je er noemenswaardige herinneringen aan hebt.

Dus..zorg dus dat je veel nieuwe dingen onderneemt, ga op avontuur en stop het vliegen van de tijd.

Klik hier en ga naar de nieuwe artikelen!
We ontvangen een commissie voor aankopen voldaan via links in dit artikel. 
Dankjewel :)

Populaire posts