Melatoninepil is geen slaapmiddel! / GEZONDHEIDAls je beter wilt slapen, lijkt het slikken van een melatoninepil dé oplossing. Althans, als we de verpakkingen moeten geloven. Maar...toch is melatonine in pilvorm minder onschuldig dan het lijkt en sterker nog: het is géén slaapmiddel.

Melatonine is een lichaamseigen hormoon en zorgt ervoor dat je lichaam weet dat het nacht is. Het staat daarom ook bekend als het ‘slaaphormoon’. De productie van melatonine wordt geregeld door de biologische klok, een proces dat zich afspeelt in de hersenen. Overdag wordt er geen of heel weinig melatonine geproduceerd en wanneer het donker wordt, neemt de melatonineproductie sterk toe waardoor je een slaapbehoefte krijgt.

#Biologische klok
Melatonine is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules en druppels, variërend van 1 tot 5 milligram en is gewoon te koop bij de drogist. Volgens de verpakking biedt het uitkomst voor mensen die moeilijk in slaap komen. Het zou zelfs helpen om sneller in slaap te vallen. Klinkt goed, maar daar zit nu juist het misverstand. “Melatonine is beslist geen slaapmiddel”, zegt Reinier de Groot, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI).

“In de slaapgeneeskunde schrijven we melatonine voor als iemands biologische klok ontregeld is. Dit zien we vaak bij jongeren die veel te laat naar bed gaan en bij mensen die veel nachtdiensten draaien. Die hebben daardoor een heel ander slaapritme. Voor die mensen én bij een jetlag kan melatonine uitkomst bieden, namelijk om de biologische klok weer gelijk te zetten. Maar bij het in slaap vallen speelt melatonine geen enkele rol.

#Melatonine kan slaapproblemen verergeren
Door melatonine kun je juist meer slaapproblemen krijgen. “Als je zelf gaat dokteren met melatonine en ook nog eens een hele hoge dosis gaat slikken, schop je je biologische klok in de war.” Bij iedereen is de melatoninepiek, het moment dat je hersenen een signaal afgeven dat het tijd is om te slapen, anders.

“Slik je op dat moment een pil, dan geef je je lichaam het signaal om nog langer wakker te blijven. En hoe vaker je dat doet, hoe meer je slaap-waakritme verstoord raakt. ” De Groot is er daarom zeker geen voorstander van dat melatonine vrij verkrijgbaar is. Dat zou wat hem betreft zelfs verboden moeten worden. Ook onder artsen bestaat er nog veel onduidelijkheid over melatonine. 

#Daglicht is het belangrijkste slaapmiddel
Beter slapen doe je dus niet met melatonine. Om slaapproblemen aan te pakken, kun je juist beter bij melatoninepillen uit de buurt blijven. Schakel professionele hulp in als je langer dan drie maanden drie keer in de week slecht slaapt. Dan spreek je namelijk formeel van een slaapstoornis en houd je vooral ook aan de algemene adviezen. Het belangrijkste slaapmiddel is gewoon, doodnormaal daglicht. Je valt ’s avonds beter in slaap als je overdag veel buiten bent geweest. Drink daarnaast geen koffie ‘s avonds, vermijd blauw licht voor het slapen, eet geen zware maaltijd en doe iets ontspannend, zoals een boek lezen. Bron: gezond&wel 
MOOI HE?!Jas  € 59,99 / fashionize
Blouse € 34,99 / fashionize

We ontvangen een commissie voor aankopen voldaan via links in dit artikel.

Dankjewel :) 

Populaire posts