KRUIDENBLOG

Hier vindt je alles over kruiden en specerijen!
Zoek je informatie over het gebruik en de toepassing van bepaalde kruiden en specerijen? Dan zit je hier goed!  Je vindt hier dan ook van alles rond het thema kruiden en specerijen. Wist je dat je met kruiden  veel kan  doen voor je gezondheid..bijvoorbeeld met gember, knoflook en kamille en nog veel meer! Kruiden, specerijen en planten kortom de natuurlijke middelen voor je lichaam.Wij zijn er gek op! en delen dit graag met jullie. 
Natuurlijk kennen we munt allemaal van de frisse smaak die het afgeeft. Vaak zien we het terug in producten als tandpasta, pepermuntjes en in thee. Maar na het lezen van dit artikel ben je vast overtuigd om dit frisse, groene plantje vaker in huis te halen. Namelijk; Het heeft meer voordelen voor je gezondheid dan je zou denken

#Immuunsysteem 
De blaadjes van munt zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitamine C, D en E, maar ook calcium, fosfor en een kleine hoeveelheid vitamine B-complex. Deze voedingsstoffen gecombineerd zorgen voor een verbetering van het immuunsysteem, waarbij je wordt beschermd tegen infecties en ontstekingen.
#Ontstekingsremmend 
Naast alle voedingsstoffen bevat munt ook veel zogenaamde fytonutriënten. Dit vermindert de schade aan de cellen wanneer er sprake is van ontstekingen. Zelfs bij een chronische ontsteking kan munt dit helpen verminderen of zelfs tegengaan.
#Spijsvertering
Munt bevat veel antioxidanten en menthol. Beiden zijn erg goed voor je maag en ondersteunen daarbij de enzymen die de spijsvertering beter laten functioneren. Dankzij dit frisse plantje heb je na een stevige maaltijd geen last meer van een opgeblazen maag en kan het zelfs helpen bij het kalmeren van maagkrampen en het verminderen van winderigheid.
#Menstruatiepijn
Veel vrouwen ervaren dit helaas maandelijks: menstruatiepijn. Gelukkig helpt de wonderlijke kracht van munt om de menstruatiekrampen te kalmeren en zuivert het je bloed. Kruip bij hevige krampen in het vervolg lekker onder de wol met een kop warme muntthee en een reep chocolade.
#Geen stress 
Heb je steeds vaker last van stress? Dan is munt de oplossing! Vaak wordt dit gebruikt bij aromatherapie waarbij de stress aanzienlijk vermindert kan worden en het helpt de geest te verjongen. Het stomen en inademen van de damp van munt helpt je te ontspannen en kalmeert de geest.

Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)


VOORDELEN VAN KURKUMA / KRUIDENBLOG

Kurkuma - Deze wortel is een bekende smaakmaker in de Aziatische keuken en steeds geliefder onder wetenschappers, artsen en biochemici. Maar wat maakt kurkuma zo gezond? En hoe maak je optimaal gebruik van de gezonde krachten?

Kurkuma komt van de plant Curcuma Longa, een plant die groeit in Zuidoost-Azië. Deze plant is verwant aan gember. Het zijn bijzonder mooie planten; hun bloemenpluimen zijn paars. Sinds de oudheid wordt kurkuma al gebruikt in Europa. Via de specerijenkaravaans werden de wortels meegenomen en vermalen tot poeder.

#Sterk antioxidant
Curcumine is het extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant. Het is een sterke kleurstof en antioxidant. Kerrie, mosterd en piccalilly hebben daar hun gele kleur aan te danken en het mag als E100 toegevoegd worden aan voedsel. Maar kurkuma zorgt niet alleen voor carnaval op je bord. Sinds de mensenheugenis wordt curcumine gebruikt om zijn werking. In Aziatische landen is kurkuma zeer geliefd als specerij en ook in het westen staat het de laatste jaren volop in de belangstelling als antioxidant.
#Kurkuma supplement van het jaar 2019
Op de Nationale Gezondheidsbeurs werd kurkuma uitgeroepen tot supplement van het jaar 2019. Omdat de opname van dit specerij uit voeding laag is, wordt het veel als supplement verkocht. 
Sommige kruiden en specerijen hebben een verwarmend effect. Kurkuma is er daar één van. Net zoals zwarte peper, kaneel, kruidnagel, mierikswortel en duizendblad. Voeg ze toe aan je kop thee, soep of stamppot.

Lees ook !Golden Milk gemaakt van o.a. kurkuma

Meer kruidenblog?? - klik de link! KRUIDENBLOG

MOOI HE?! 💋 
Essenza Rixt Dekbedovertrek 240 x 220 cm


klikklik en ga hier naar fonq
Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)


KORIANDER / KRUIDENBLOG

Photo by : Pixabay
Koriander (Coriandrum sativum) is een kruid met groen blad uit de familie van schermbloemigen. Het blad lijkt wel wat op peterselie maar is alleen wat ronder. Koriander is een eenjarige plant. De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee vandaan. Koriander wordt in verschillende keukens gebruikt. In het Midden-Oosten in het Middellandse Zeegebied, Afrika, Latijns-Amerika en in landen in Zuid-Oost-Azië. Koriander is een groenbladig kruid dat een lekkere, citroenachtige smaak kan geven aan je gerechten.

Net als de meest verse kruiden is koriander heel gezond. Traditioneel werd het gebruikt om problemen met de spijsvertering te verlichten. Het zou ook bloedarmoede, mazelen, verkoudheid en hernia’s verbeteren.

Door het fytochemische bestanddeel cineool, heeft koriander ontstekingremmende eigenschappen en zou het helpen bij klachten van reuma en arthritis.Koriander kan je het beste vers gebruiken. Je gebruikt dan het gesneden blad en de stelen. Korianderblad kan ook wel in gedroogde vorm gebruikt worden maar heeft dan wel veel minder smaak dan verse koriander. Invriezen werkt bij koriander minder goed want het blad verliest de meeste kleur en smaak. Wil je korianderblad meekoken, voeg het dan pas zo laat mogelijk toe. Koken vermindert de smaak.

#Korianderzaad kan heel of gemalen gebruikt worden en heet in het laatste geval dan ook wel ketoembar.Koriander wordt vaak gebruikt in Thaise en Indiase gerechten, (Oosters getinte) soepen, sauzen, hummus, dips en curry’s kan je vers korianderblad gebruiken. Koriander past bij vlees, vis en bij vegetarische gerechten.

Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)


FENEGRIEK / KRUIDENBLOG

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant wordt ook wel foenegriek of 'Grieks hooi' genoemd. De plant wordt toegepast als keukenkruid. Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië.

Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indische en Pakistaanse keuken (curry), de Arabische keuken (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse keuken (vlees en vis). De Indiase benaming is Methi. Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Veel natuurvoedingswinkels verkopen zakjes zaad voor die bestemming.
Ook als toevoeging aan kaas vindt het zijn toepassing, op vergelijkbare wijze als komijn en kruidnagel.
Fenegriek is een kruid dat erg gunstig is voor je gezondheid en welzijn. Het speelt al duizenden jaren een sleutelrol in de (alternatieve) geneeskunde. Tegenwoordig wordt het vaak als supplement ingenomen. Fenegriek zou onder andere gunstige effecten hebben op het testosteronniveau, het bloedsuikergehalte en op de borstvoeding. 

De laatste jaren wordt het ook veel gebruikt als specerij en het wordt tevens als verdikkingsmiddel ingezet. Het kan ook in producten zoals zeep en shampoo gevonden worden. Fenegriekzaad en -poeder komt ook in veel Indiase en Aziatische recepten voor, vanwege de voedingswaarde en de zoetige, nootachtige smaak.

Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)PAARDENBLOEM / KRUIDENBLOG

Er zijn 200 soorten paardenbloemen en deze hebben allemaal een gelijksoortige medicinale werking.Je kunt elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is o.a goed voor de lever.

In het Latijn wordt deze bloem Taraxacum Officinale genoemd. Taraxacum komt van het Griekse woord taraxa. Dat betekent aandoening. 

Voedingsstoffen paardenbloem
Paardenbloemwortel staat bol van voedingsstoffen. Het is daarom aan te raden regelmatig verse paardenbloem als wilde groente te eten.Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla. Wie paardenbloem als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Paardenbloemextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst
Goed voor de lever en ook goed voor de spijsvertering
Paardenbloem heeft een galverhogende en galdrijvende werking. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als men paardenbloemblad of -wortel eet. In medische termen heet de paardenbloem een hepaticum; een bevorderend middel voor de lever of een leverdraineur. De bitterstoffen zijn hier verantwoordelijk voor. De werking van de wortel is sterker dan het blad. Daarnaast is het een antilithicum, wat betekent dat het de vorming van galstenen voorkomt. Het wordt ingezet als medicijn tegen de verschillende soortenleverziekten.

De bitterstoffen en choline in paardenbloem bevorderen de spijsvertering. Daarnaast wordt de speekselsecretie bevordert. Speeksel bevat enzymen die het eten verteren dus hoe meer speeksel in je maag komt, hoe beter je het eten verteert. Verder is het een eetlustbevorderend middel. Bovendien wordt de uitscheiding van stoffen door de alvleesklier bevordert door paardenbloem. Het wordt ingezet bij de verschillende medische indicaties die met de spijsvertering te maken hebben.

Paardenbloem is zo goed voor heel veel medische aandoeningen, wij hebben er maar een paar van genoemd.

WE LOVE PETER HAHN 💋

Parka van Looxent € 249,99


WINTERSE KRUIDEN EN SPECERIJEN DIE EEN WARMTE EFFECT GEVEN / KRUIDENBLOG


Pepernoten, stoofpotjes of glühwein. ..dit zijn de typische winterkruiden en -specerijen die ook ‘winterwonderen’ kunnen verrichten. Meer energie, meer warmte en minder snotneuzen. Doe deze kruiden in je thee, gooi ze in je pan, in je bad of druppel ze als etherische olie op een brandertje.

#Kruidnagel
In zo’n piepkleine kruidnagel zit een berg gezonds. Denk aan magnesium, calcium, mangaan en vitamine C. Is iedereen om je heen grieperig of verkouden? Vernevel dan op een brandertje een mix van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn. Dat ruikt heerlijk, helpt de weerstand en reinigt en ondersteunt je longen.
Kruidnagel verzacht ook echt je kiespijn. Dat komt door de stof eugenol, die heeft een iets verdovend effect. Het neemt de pijn voor een tijd weg, maar je moet dus nog echt de hulp van je tandarts inroepen.
#Rozemarijn
Een bad met rozemarijn is ideaal om je doorbloeding aan te zwengelen. Niet alleen het warme badwater, ook de rozemarijn zelf zorgt er zo voor dat je minder koud wordt en je energieker voelt.
Het inademen van de etherische olie uit rozemarijn werkt verzachtend bij verkoudheid, omdat het slijm in je luchtwegen kan oplossen en een kop rozemarijnthee kan wel je stemming oppeppen.
#Cranberries
In cranberries zitten veel vitamine C en antioxidanten in, werkzaam tegen blaasontsteking, griep en verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 240 milliliter puur cranberrysap per dag het aantal urineweginfecties, ofwel blaasontsteking, met zo’n veertig procent kan terugdringen.In de bessen zitten veel verschillende vitamines en mineralen. Veel van deze mineralen spelen ook een belangrijke rol bij het transporteren van energie ..tja  we kunnen allemaal in de winter wel een extra portie energie gebruiken
#Kaneel
Kaneel is gezond; het zit vaak in huismiddeltjes tegen griep en verkoudheid, omdat het je immuunsysteem ondersteunt. Een kopje kaneelthee na de maaltijd helpt de spijsvertering en kun je gebruiken tegen diarree en winderigheid. Tot slot zit kaneel vol antioxidanten en helpt je langer jong te houden.
#Steranijs
Binnen de Chinese geneeskunde staat steranijs bekend als een verwarmend kruid. Ideaal als keukenkacheltje voor koukleumen. Steranijs zou ook helpen bij typische weerstandskwalen als griep, verkoudheid en hoest. En, altijd handig, steranijs draagt bij aan een frisse adem.
#Gember
Gember is je EHBO-kist in wortelvorm. Goed bij griep en verkoudheid, bij ontstekingen, misselijkheid en hoofdpijn. Pukkeltje? Een plakje gember erop schijnt wonderen te verrichten. Verkouden? Zodra de eerste nies zich aankondigt, is het tijd je eigen gemberbrouwsel (thee ) te maken.

lEES OOK!

WE LOVE CAFFE CORSINI 💋


€ 24,95


QUINOA / KRUIDENBLOG

Quinoa is een veelzijdig voedingsmiddel dat aantal jaren erg populair is. Quinoa is ook een veelgebruikt alternatief voor rijst en pasta en je kan er een heerlijke salades mee maken.


De quinoa-plant komt uit het uit Zuid-Amerikaanse Andesgebergte en groeit onder andere in Colombia, Peru en Ecuador. De quinoa-plant wordt maar één jaar oud.
Wat je kan eten van de quinoa-plant zijn de zaadjes en die noemen we gemakshalve dus ook quinoa. Afhankelijk van het quinoa-ras hebben deze zaadjes een witte, rode of zwarte kleur. Witte quinoa komt het meeste voor en is daarom het makkelijkst verkrijgbaar.
Quinoa-zaden hebben een nootachtige smaak en ze lijken een beetje op graan. Ook de bereidingswijze lijkt op die van rijst en couscous.
Quinoa behoort niet tot de graansoorten, maar omdat het er wel heel veel op lijkt wordt quinoa ook wel een pseudograan genoemd.
Bovendien is quinoa, in tegenstelling tot veel graansoorten, glutenvrij. Daarom is het een goed alternatief voor iedereen die gevoelig of allergisch is voor gluten.Quinoa is dus een echte superfood en 110% natuurlijk en onbewerkt. Quinoa bevat veel eiwitten, magnesium en ijzer. De zaden van deze plant zijn vergelijkbaar met een graan. Quinoa is eenvoudig te bereiden en gemakkelijk te verteren. Overal waar je rijst gebruikt kan je deze vervangen door Quinoa, gebruik het ook in je salades, roerbakschotels en ontbijt. Wil of mag je geen gluten, ook dan kan je Quinoa eten. De nootachtige smaak zorgt voor een heerlijke bite in je gerechten.


MAAR...HIER HOUDEN WIJ TOCH ZO VAN!


Advertentie / Woodwatch
WoodWatch.com is één van de eerste horlogemerken in de wereld die zich richt op horloges gemaakt van hout. Met unieke designs en één van de meest uitgebreide collecties in de markt biedt WoodWatch.com een ervaring die zich voornamelijk richt op de premium houten horloge koper.
Woodwatch

GEMBER IS ZOOOO GEZOND EN JE VALT ER OOK VAN AF! / KRUIDENBLOG


In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag, longen,pijnstillend en de spijsvertering. Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij de griep en zelfs darmkanker kunnen voorkomen. Volgens de wetenschappers is doordat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.

Wat is gember precies? Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop...en het liefst biologisch.

#Darmkanker
Ook is er onderzoek gedaan dat heeft uitgewezen dat gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is. Daarbij bracht het slikken van een gembersupplement een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.
#Diabetes
Daarnaast lijkt gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Ook hier moet eerst nog verder onderzoek naar worden gedaan.
Griep
Waar gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan ander voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.
#Migraine
Dat gember bij migraine helpt, is ook uit onderzoek gebleken. Sumatriptan, een medicijn tegen migraine, werd vergeleken met een achtste van een theelepel gemberpoeder. Wat bleek: de gember werkt net zo goed en net zo snel als het medicijn. Daarbij had twintig procent bij het medicijn last van bijwerkingen als hartkloppingen, duizeligheid en brandend maagzuur, terwijl er bij het gemberpoeder maar een op de vijfentwintig mensen aangaf wat last van hun maag te hebben. Geen verkeerde uitkomst, al is het maar omdat een achtste van een theelepel veel goedkoper is dan het medicijn.
#Menstruatieklachten
Ook bij menstruatiepijn lijkt gember te kunnen helpen. Bij een onderzoek kregen vrouwen tijdens de eerste drie dagen van hun menstruatie driemaal een vierde van een theelepel gemberpoeder toegediend. Op een schaal van 1 tot 10, verlaagde de pijn van deze groep van zeven naar vijf, terwijl de groep die een placebo toegediend kreeg geen verandering merkte. Zelfs bij een achtste van een theelepel gemberpoeder verlaagde de pijn van acht naar zes.
#Gemberthee om af te vallen ja..dat gember honger vermindert komt ook naar voren uit een wetenschappelijke studie waarbij proefpersonen elke ochtend 2 gram gemberpoeder in warm water oplosten. Zij hadden veel minder honger dan proefpersonen die dat niet deden. Een mogelijke verklaring is dat gember de opname van voedingsstoffen in je darmen verhoogt. En als je lijf voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om gezond te blijven zeurt het ook niet om extra voedsel.
Gemberpoeder ( biologisch ) € 4,49 100 gr


PITTIGE KRUIDEN EN DE VOORDELEN ERVAN / KRUIDENBLOGWist je dat vroeger kruiden gebruikt werden voor medische doeleinden. Het is algemeen bekend dat bepaalde kruiden heel goed voor de gezondheid zijn vanwege het kalmerende effect, om stress tegen te gaan of voor een heldere geest zorgen. Zo doen ook pittige kruiden goed hun werk. Sterker nog: pittig eten heeft nét nog even wat meer voordelen dan voeding met niet-pittige kruiden. 

#1 Rozemarijn, pepermunt en kaneel
Voordeel: heldere geest. Het effect van deze kruidencombinatie is nog onvoldoende onderzocht. Uit een beperkt onderzoek met muizen is gebleken dat bovenstaande kruiden de symptomen van Alzheimer doen verminderen, of het begin ervan uitstellen. Het bleek dat vooral rozemarijn en pepermunt het geheugen helpen verbeteren. Ook bevatten deze kruiden antioxidanten die stress verminderen in bepaalde delen van het brein, die gebruikt worden voor het geheugen en leervermogen.

#2 Rode pepers
Voordeel: helpt een dieet op gang trekken
Uit een onderzoek van de Purdue University is gebleken, dat personen ongeveer 75 calorieën minder consumeren na het eten van voeding met rode pepers dan met niet-pikante voeding. De onderzoekers ontdekten verder dat capsaïcine in pepers (de stof die voor het brandende gevoel zorgt) onze drang naar vette, zoute en zoete voeding vermindert. Dit geldt wel alleen voor mensen die niet gewend zijn aan pikante voeding, helaas niet voor de sambal-lovers.

#3 Kurkuma
Voordeel: voorkomt ademhalingsproblemen
Door de eeuwen heen gebruikten Ayurvedische dokters kurkuma om ademhalingsproblemen te behandelen. Uit studies is naar voren gekomen dat dit kruid helpt de longen te beschermen van irriterende en verontreinigende stoffen, of stoffen die voor infecties zorgen zoals sigarettenrook, uitlaatgassen en virussen. Het bleek dat mensen die het kruid gebruiken een mogelijk lager risico op astma, keelontsteking, bronchitis en andere longaandoeningen hebben. Kurkuma kan infecties voorkomen en een proteïne, genaamd NF-kB wat infecties en slijmen op de luchtwegen veroorzaakt, onderdrukken.

#5 Kurkuma, oregano, kaneel, rozemarijn, kruidnagel en paprika
Voordeel: schade van een vetrijke maaltijd beperken
Na het eten van vetrijke voeding gaan de waarden van triglyceriden (die gelinkt worden met hart- en vaatziekten en diabetes) de hoogte in, net zoals de insuline, die ongebruikte glucose als vet opslaat. Uit onderzoek van Pennsylvania State University bleek dat de insulinewaarden tussen de 20 en 30 procent lager waren, dan wanneer diezelfde vetrijke maaltijd gekruid wordt met de bovengenoemde kruiden. De oorzaak hiervan is dat deze kruiden, vooral kurkuma en kruidnagel, hoge waarden bevatten van antioxidanten die de insulinegevoeligheid verbeteren.PIJNBOOMPITTEN / KRUIDENBLOG

Het is best lastig om te raden hoe pijnboompitten groeien. Ze komen namelijk van dennenbomen. De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam ‘Pinus’.
Voordat we ze kunnen eten, worden de pijnboompitten machinaal gepeld. Als je pijnboompitten in huis hebt en ze eerst licht roostert, worden de pitjes extra knapperig. en dan kan je er van alles mee bereiden. Je vindt pijnboompitten veel terug in Italiaanse gerechten, en natuurlijk in allerlei salades. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook heerlijk in een wrap, en laten zich daarin uitstekend combineren met rucola, pesto, kip of zalm.

De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen de houtachtige schubben. Door met geplukte dennenappels te schudden, komen de pijnboompitten los.De zaden zijn rijk aan vitaminen en mineralen en je kan eindeloos variëren met pijnboompitten.
Pas op voor foute pijnboompitten!
Trek in een gerecht met pijnboompitten? Zorg er dan wel voor dat je de goede pijnboompitten hebt. Want anders loop je dagenlang met een vieze smaak in je mond. En wij spreken uit ervaring… die bittere, metaalachtige smaak vergeet je namelijk niet meer. Werkelijk niets smaakt dan meer normaal, en dat kan zomaar een paar weken aanhouden. Dit pijnboompittensyndroom merk je niet direct. Het doet zich pas één tot twee dagen na consumptie voor.

Aan de Universiteit Leiden hebben wetenschappers vastgesteld dat het probleem optreedt na het eten van pijnboompitten van de Chinese ‘Pinus armandii’. Je zou deze foute pijnboompitten kunnen herkennen, omdat ze wat korter en dikker zijn dan andere soorten. Helaas worden in de handel vaak meerdere soorten door elkaar gemengd, waardoor het lastig is om ze te mijden.


Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

Advertentie Slaap Lekker Balsem (Lavendel & Kamille) - Badger
100% natuurlijke & biologische balsem van Badger
Samengesteld speciaal om kinderen te helpen kalmeren voor het slapengaan
Vrij van parabenen, synthetische stoffen & chemicaliën
Kamille & lavendel geven een ontspannende en kalmerende werking.Ook geschikt voor volwassenen :)


Spierbalsem (Cayenne & Gember) - Badger
100% natuurlijke & biologische tijger balsem van Badger.Heerlijke geur & verzachtend voor de huid Cayenne peper & gember verzachten de spierpijn.Lekker om na het sporten de belastte spieren mee in te smeren
Vrij van kunstmatige ingrediënten, geurstoffen, kleurstoffen, parabenen & synthetische stoffen of andere agressieve ingrediënten


PARELGORT / KRUIDENBLOGParelgort is hip en trending!  Dit hebben we te danken aan de trends met super- en powerfoods. We maken massaal kennis met vergeten graansoorten, die voor eerdere generaties alledaagse producten waren. Parelgort was zelfs eerder in Europa dan tarwe!

Parelgort, wat is het precies?
Gort is een gerstvariant waarvan het vliesje om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort duurt dit slijpproces nog iets langer, totdat de parel mooi rond geslepen is. Parelgort is dus de gepolijste parel onder de gerstkorrels. En die pareltjes zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Opvallend is het hoge fosforgehalte in parelgort. Logisch dus dat je veel over parelgort kan lezen in de online health blogs. Parelgort heeft een aardse smaak en een stevige structuur. Je moet parelgort dan ook eerst koken, voordat je het kan eten. Vergeet niet om de parelgort eerst een nachtje te laten weken. De bereidingswijze lijkt wat dat betreft veel op het klaarmaken van peulvruchten, zoals erwten.

Wat kan je met parelgort?
Gort was in vroegere tijden een belangrijke basis voor de avondmaaltijd. Maar met de komst van rijst en pasta werd parelgort een tijdlang van ons bord geschoven. Gelukkig is parelgort op de weg terug.

Parelgort kan je goed gebruiken als alternatief voor rijst en risotto. Ook in soep en salades is parelgort lekker. Verder is parelgort erg geschikt in desserts. Denk maar aan gortepap en het ouderwetse watergruwel, misschien beter bekend als krentjebrij met veel bessensap. En ga je toch op grootmoeders’ toer? Gebruik (parel)gort dan ook eens om je boerenkoolstamppot verrassend smeuïg te maken. Zo maak je dit winterse gerecht nog lekker voedzaam ook.VADOUVAN / KRUIDENBLOG


Misschien ken je de kruidenmix vadouvan nog niet. Dan willen we daar met dit kruidenblog jouw hierover meer informeren. Alleen al de geur van vadouvan vraagt om meer. Je kan vadouvan het beste vergelijken met kerriekruiden, maar je proeft vast en zeker het verschil. Deze ‘Franse kerrie’ is milder en brengt je gerechten met nuance op smaak.De smaak is een vleugje rokerig en ietwat zoetig. Reden genoeg om deze winter met vadouvan te gaan experimenteren.

Vadouvan is het Indiase ‘vadagam’
Hoewel vadouvan dus nog niet bij veel Nederlanders in het keukenkastje staat, bestaat het al jaren. In India noemen ze het ‘vadagam' waar de kruidenmix niets nieuws onder de zon is. De naam vadouvan verklapt al welk volk deze kruidenmix naar Europa bracht. Het klinkt typisch Frans in de oren, toch? De Fransen vonden het kruidenmengsel interessant voor de handel. Vandaar dat vadouvan ook wel naar de naam ‘Franse kerrie’ luistert.

Waaruit bestaat vadouvan?
Het unieke aan vadouvan is dat de ingrediënten eerst worden gegrild. Vervolgens ontstaat de verfijnde smaak door fermentatie. De vadouvankruiden van De Kruidenbaron worden gemaakt met behulp van onderstaande specerijen.
#kaneel
#komijnzaad
#knoflook
#fenegriek
#peper
#mosterdmeel
#ui
#venkelzaad
#dragonblad
#korianderzaad
#rozenblad
Verrukkelijk stoofpotje met vadouvan maken
Nederlandse restaurants weten inmiddels wel raad met vadouvan, bijvoorbeeld in stoofpotjes. Nu de mensen thuis nog. Proef vadouvan eens bij winterse groenten, sauzen en soepen. Of gebruik de kruiden gewoon in je bouillon. Wil je veilig beginnen? Dan kan je het kruidenmengsel eerst als subtiele vervanger voor de welbekende kerriekruiden toepassen.

De kruidenkaarsen van Allgäuer
Een kleine fabriek in de Allgäuer Alpen gemaakt. Alle kaarsen worden nog met de hand gegoten en verrijkt met kleuren, geuren en essences, die perfect met elkaar in harmonie zijn. Er worden alleen hoogwaardige plantaardige stearine, pure etherische oliën en medicinale kruiden van biologische teelt of wilde oogst gebruikt. De Allgäuer medicinale kruidenkaars biedt een mooi alternatief voor wierrook. Het geeft een zachte geur en brandt tot max. 35 uur.Handwerk / geproduceerd in Duitsland - € 19,95 / Waschbaer.nl/shop/allgauer

Allgäuer medicinale kruidenkaars Harmonie & Liefde – roze. Geeft een zachte weldadige geur van biologische teelt of wilde oogst.Geniet van de gezellige sfeer, van het zachte licht en de fijne geuren. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Veenreukgras, lavendel, roosmarijn, duizendblad, rozengeranium, rozen. 100% plantaardige stearine. 


Allgäuer geneeskrachtige kruiden kaars heling. weldadig en natuurzuiver.De kaarsen zijn gemaakt van 100% plantaardige stearine en een afgepast mengsel van planten - of harsextracten, kruidenessences, etherische oliën en tincturen. Extracten van salie, pijnboom en citroen. Geen reukkaarsen. Gemaakt in een bedrijf in de Allgäu. 
Allgäuer medicinale kruidenkaars Levensvreugde - oranje.De fijne geur van deze kaars staat door levendigheid, hilariteit en frisheid. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Madeliefjes, zonnebloemen, goudsbloemen, paardenbloemen, grapefruit, johanneskruid. 100% plantaardige stearine.
Allgäuer medicinale kruidenkaars Innerlijke Rust - blauw. Het is heerlijk om met een weldadig geurtjeachterover te leunen en innerlijk tot rust te komen. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Extracten van valeriaan, bittere sinaasappels, tonka, vanille, lavendel. 100% plantaardige stearine.

SESAMZAAD / KRUIDENBLOGSesam - Sesamum indicum - is een plant uit de zogenaamde familie Pedaliaceae. De sesamplant behoort tot één van de oudste gekweekte gewassen voor het winnen van olie. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie. Sesam wordt verbouwd in (sub)tropische gebieden in de gehele wereld, vooral in Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Sesamzaad noem je in het Arabisch saasim of simsim. In Afrika worden de sesamzaadjes nog altijd gebrand opgeknabbeld, net als pinda's.

Hoe groeit sesamzaad?
De kruidachtige sesamplant wordt een halve tot één meter groot. In de zomer worden de wortels van de plant geoogst. De sesamzaadjes zitten in omhulsels. Men oogst de sesamzaden op het moment dat de kapsels bruin-zwart zijn verkleurd. Zowel de zaden als de olie en de wortel worden voor culinaire en geneeskundige doelen gebruikt. Het hoge gehalte aan antioxidanten zorgt ervoor dat sesamzaad erg gezond is.

Sesamzaad is heerlijk bij…
Welk broodje kan je niet met sesamzaadjes opfleuren? De pittige smaak van sesamzaad past goed bij brood, maar ook bij muesli, koekjes en hartige taarten. In de Chinese, Japanse en Arabische keuken is sesamolie een belangrijke basis bij het koken. Hummus wordt steeds populairder in Nederland en daarvoor is sesampasta (ook tahin genoemd) onmisbaar. Door sesamzaadjes te malen en de juiste ingrediënten toe te voegen, maak je het zelf.

Geroosterde sesamzaadjes geven extra nootsmaak
Als je sesamzaad roostert, word je beloond met een sterkere smaak. De karakteristieke nootsmaak komt op die manier meer naar voren. Geroosterd sesamzaad is daarom een belangrijke toevoeging voor veel oriëntaalse zoetwaren. Zeker in de Japanse keuken is geroosterde sesam erg geliefd bij het bereiden van specerijen.

De rijke smaak van zwart sesamzaad
Zwart sesamzaad heeft een vollere smaak met een verrassend aroma. De smaak van zwarte sesamzaadjes is daarmee wat meer uitgesproken. En als je deze zwarte zaadjes licht roostert, gaan ze heerlijk nootachtig geuren. Je krijgt jouw salade en noodles zo in een mum van tijd lekker. Verder werkt het decoratieve effect van zwart sesamzaad perfect bij sushi.

De weegschaal / winkel

Lekkere en gezonde groenten uit je eigen minimoestuinJe houdt van tuinieren maar je hebt nog nooit een moestuin gehad? Je hebt maar weinig tijd voor je moestuin? Je hebt alleen maar een terras of een balkon? Dan is deze methode iets voor jou! Een vierkante moestuin maken is kinderspel; een paar minuten per dag zijn genoeg om hem te onderhouden en je kunt hem overal maken. Bovendien is hij mooi, productief en ecologisch!
Dit boek geeft je alles wat je nodig hebt om van je moestuin het hele jaar door een succes te maken: de belangrijkste regels, de beste combinaties van planten, een kalender om te zaaien, te planten en te oogsten, 56 steekkaarten van populaire groenten… zo kun je genieten van het beste wat de moestuin te bieden heeft!
€ 19,95- Klik Klik!

ROZEMARIJN / KRUIDENBLOGRozemarijn is typisch zo’n kruid dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Het is dat naaldachtige plantje waar je in de kruidenwereld gewoon niet omheen kan. Pak een willekeurig kruidenboek in de boekenwinkel en je ziet rozemarijn vaak al op de kaft afgebeeld staan. In dit blog van De Kruidenbaron leggen we uit wat rozemarijn zo bijzonder maakt.

Bloeiende rozemarijn is niet alleen heel sierlijk, de plant geeft bovenal een krachtige geur en smaak. Rozemarijn is daarom een veelzijdig keukenkruid dat voor de finishing touch van je gerecht kan zorgen. Rozemarijnkruiden zijn heel geschikt om vlees, vis, marinades en sauzen op smaak te brengen. Sommige vleesgerechten komen pas echt tot hun recht met de kruidige smaak van rozemarijn. Hoewel de kruidenplant rozemarijn eigenlijk nergens mee te vergelijken is, moet je denken in sferen van salie, tijm en lavendel.

Mediterraan tintje met rozemarijn
De botanische naam voor rozemarijn is ‘Rosmarinus officinalis’. Dit betekent letterlijk: dauw der zee. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de altijd groene struik met name langs de kust groeide. Met name langs de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Daarom proef je met rozemarijn altijd een vleugje Méditerranée. De naalden van rozemarijn bevatten veel etherische oliën die de speciale smaak opleveren. Vanwege die aromatische eigenschappen wordt rozemarijn ook in de parfumindustrie toegepast.

Rozemarijn werd in de tijd van piramiden al door de Egyptenaren gebruikt. Voor de Oude Grieken en Romeinen stond rozemarijn symbool voor liefde, vriendschap en trouw. De associatie met ‘niet-vergeten’ was de reden dat men takjes rozemarijn aan geliefden gaf die op reis gingen. Rozemarijn is tevens een oud middel voor de versterking van het geheugen. Daarom werden tijdens examens takjes rozemarijn in het haar gedragen. Leuk voor nu om te weten is dat rozemarijn sowieso gezond is, want het heeft een kalmerende werking op lichaam en geest.

Tot slot nog 2 bereidingstips, handig bij het experimenteren met rozemarijn:
#Omdat de smaak van rozemarijn zo sterk is, moet je oppassen dat je niet teveel rozemarijnkruiden gebruikt. Rozemarijn geeft al gauw een boost aan je gerecht.
#Rozemarijn kan gerust hoge temperaturen aan. Je mag rozemarijnkruiden dus lekker meebakken in de pan en oven.


16-delig servies van fijn aardewerk in antieke look


modern en rustiek
als met de hand gemaakt
aangenaam glad oppervlak
vaatwasmachinebestendig en geschikt voor de magnetron
Een streling voor het oog op elke tafel – een rustieke servies van fijn aardewerk in vintagelookKoffiekommenmueslischaaltjesen (dessert)borden zorgen al bij het ontbijt voor een goed humeur en met de bijpassende eetborden is het ook tijdens de andere maaltijden genieten in stijl. Want een praktische en moderne sortering dekt de behoefte van de hele dag af. De organische vorm met onregelmatig golvende rand geeft aan het servies die antieke flair. Een heel speciale glazuurtechniek is het geheim achter dit karakteristieke design. Daarbij is het oppervlak aangenaam glad en zo "stil" bij het snijden. Geschikt voor de magnetron. Vaatwasmachinebestendig. Niet voor langere tijd in het water laten staan. Uit Europese productie.
16-dlg. set, bestaande uit:
4 eetborden, Ø 28 cm
4 dessertborden, Ø 23,5 cm
4 koffiekommen, 0,3 l
4 mueslischaaltjes (of als soepkom etc.), Ø 15 cm


POMPOENPITTEN / KRUIDENBLOG


Pompoenpitten zijn megagezond. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen!
Je maakt pompoenpitten extra smaakvol door ze even te roosteren in de koekenpan. Klein beetje olie erbij, en klaar ben je om zelfs het saaiste gerecht op te vrolijken. Want dat is o zo simpel met pompoenpitten! Of als aanvulling op je recept voor zelfgebakken brood en taart. En wat denk je van een verrassend effect in pasta- en rijstgerechten? Heerlijk door de yoghurt en melk.

Pompoenpitten komen van de pompoen. Als je een pompoen opensnijdt, kom je witte zaden tegen. Deze zaden bevatten de groene pitten, de pompoenpitten. In bijvoorbeeld notenmixen vind je de pompoenpitten vaak onder de naam ‘pepita’s’.

Maar waarom zijn pompoenpitten nou zo voedzaam? Overal hoor je dat noten, zaden en pitten goede voedingsstoffen bevatten. En dat het eten ervan verstandig is als je vegetariër bent. Maar veel mensen denken dat je met al die noten, zaden en pitten teveel vet binnenkrijgt. Dát is een fabeltje. Het gaat hier om onverzadigde vetten die perfect passen in een gezond dieet. Bovendien zitten pompoenpitten vol met vitamine E, waarmee ze zelfs een vetoplossende werking hebben.

Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita’s hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.

Omdat ze zo gezond zijn, kan je altijd een handje pompoenpitten als tussendoortje nemen. Als snack zijn pompoenpitjes dus ook een verantwoorde keuze voor kinderen. Je kan pompoenpitten meteen eten, maar ga je de pitten even aanbakken met een beetje olie? Let dan op. Gebruik hierbij een deksel… de pompoenpitten kunnen namelijk ploffen als popcorn.


Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

WE LOVE IT!!💗
De kruidenkaarsen van Allgäuer
Een kleine fabriek in de Allgäuer Alpen gemaakt. Alle kaarsen worden nog met de hand gegoten en verrijkt met kleuren, geuren en essences, die perfect met elkaar in harmonie zijn. Er worden alleen hoogwaardige plantaardige stearine, pure etherische oliën en medicinale kruiden van biologische teelt of wilde oogst gebruikt. De Allgäuer medicinale kruidenkaars biedt een mooi alternatief voor wierrook. Het geeft een zachte geur en brandt tot max. 35 uur.Handwerk / geproduceerd in Duitsland - € 19,95 / Waschbaer.nl/shop/allgauer

Allgäuer medicinale kruidenkaars Harmonie & Liefde –roze. Geeft een zachte weldadige geur van biologische teelt of wilde oogst.Geniet van de gezellige sfeer, van het zachte licht en de fijne geuren. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Veenreukgras, lavendel, roosmarijn, duizendblad, rozengeranium, rozen. 100% plantaardige stearine. 

Allgäuer geneeskrachtige kruiden kaars heling. weldadig en natuurzuiver.De kaarsen zijn gemaakt van 100% plantaardige stearine en een afgepast mengsel van planten - of harsextracten, kruidenessences, etherische oliën en tincturen. Extracten van salie, pijnboom en citroen. Geen reukkaarsen. Gemaakt in een bedrijf in de Allgäu. Allgäuer medicinale kruidenkaars Levensvreugde -oranje.De fijne geur van deze kaars staat door levendigheid, hilariteit en frisheid. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Madeliefjes, zonnebloemen, goudsbloemen, paardenbloemen, grapefruit, johanneskruid. 100% plantaardige stearine.

Allgäuer medicinale kruidenkaars Innerlijke Rust - blauwHet is heerlijk om met een weldadig geurtjeachterover te leunen en innerlijk tot rust te komen. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Extracten van valeriaan, bittere sinaasappels, tonka, vanille, lavendel. 100% plantaardige stearine.

OREGANO OOK ALS MEDICIJN? / KRUIDENBLOG

Oregano is hét pizzakruid …maar wist je dat het ook als medicijn te gebruiken is? , namelijk; van keelpijn tot een verbrande huid. Lees verder en ontdek wat oregano nog meer te bieden heeft.
Oregano komt uit het Grieks en betekent ‘bergvreugd’. Heel toepasselijk want vanaf de Oudheid werd oregano verwerkt in slingers die een bruidspaar om de nek gehangen kreeg en in de slingers groeide de oregano om geluk en voorspoed af te dwingen.

Met dit kruid gooi je dus het geluk in je pan, vooral in je Italiaanse pan; we gebruiken het vaak in pasta- en pizzagerechten. Maar eet ook eens de bloemen van oregano in een salade. Of zet van de bloemen thee: pluk van de plant een handje bloempjes, leg ze in een glas en giet hier kokend water op. Oragano is rijk aan vitamine C en E. De geneeskrachtige werking van oregano schuilt vooral in de etherische oliën uit blaadjes en stengels; er zit carvacrol en thymol in, stoffen die werken tegen schimmels, bacteriën en virussen. Het is daarnaast rijk aan antioxidanten.

Nog meer Tips!!
#Oregano ondersteunt je immuunsysteem en treedt krachtig op tegen ziekteverwekkers. Door het kruid regelmatig te verwerken in je maaltijden, verklein je de kans op infecties, griep en verkoudheid.

#Als je je lijf masseert met verdunde etherische oregano-olie geeft het de doorbloeding een mooie impuls en kan het helpen bij stijve spieren en pijnlijke gewrichten.
#Oregano schijnt een gunstig effect te hebben op je cholesterol, belangrijk voor een gezond hart en gezonde vaten.
#De looi- en bitterstoffen in dit kruid helpen je maag en darmen en stimuleren de aanmaak van spijsverteringssappen. Een sterke thee op basis van oregano kan helpen bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid en een gebrek aan eetlust.
#Tegen keelpijn: los twee druppels essentiële oregano-olie op in een glas water en gorgel hiermee. Zo verminder je de hoestprikkel en kan slijm doorgaans beter afgevoerd worden.
#Als je etherische olie verdunt, kan het helpen bij een verbrande huid en kleine huidontstekingen (puistjes, acne). En, wondjes schijnen beter te genezen als je wat oregano-olie toevoegt aan je badwater.
( Waarschuwing: gebruik geen etherische olie van dit groene plantje tijdens de zwangerschap!)
Voordelen van Matcha thee

  • 137x meer antioxidanten dan groene thee – antioxidanten beschermen ons tegen levensbedreigende ziekten.
  • Verbetert rust – reeds duizenden jaren drinken de Japanse Zen boeddhistische monniken Matcha Thee als middel om te ontspannen en meditatie, maar kunnen ze toch alert blijven.
  • Verhoogt geheugen en concentratie – bladeren van Matcha bevatten het aminozuur L-Theanine welke de productie van dopamine en serotonine stimuleren. Deze zorgen voor een betere stemming, verbeteren je geheugen en bevorderen je concentratie.
  • Verbrandt calorieën – Matcha groene thee verhoogt het metabolisme, wat bijdraagt tot sneller gewichtsverlies zonder negatieve bijwerkingen.
  • Ontgift het lichaam – tijdens de laatste 3 weken voor de oogst worden de matcha planten afgedekt van zonlicht. Dit zorgt voor een enorme toename in de chlorofylproductie welke maken dat matcha thee een krachtig detoxmiddel is.
  • Versterkt het immuunsysteem – een kopje matcha thee bevat aanzienlijke hoeveelheden calcium, kalium, vitamine A en vitamine C, ijzer en eiwitten.
  • Verhoogt je energieniveau – de Samurai dronken matcha groene thee om de energieke eigenschappen voordat ze de strijd in gingen. De unieke combinatie van voedingsstoffen en cafeïne in matcha thee zorgt voor een energieboost die tot wel 6 uur kan aanhouden. 


PLANTEN- EN KRUIDENKRACHT / KRUIDENBLOG

Met planten en kruiden kun je veel doen voor je gezondheid..bijvoorbeeld met gember, knoflook en kamille. en nog veel meer! Inmiddels is het nu wel bekend dat wij graag hierover topic hebben op onze magazine ...en nu weer :) ...Dit zijn de 9 toppers!!! 

Kamille /Kamille, de plant met de mooie witte bloempjes en gele hartjes, bloeit vanaf mei. Kamille is een stokoud geneeskrachtig kruid dat wordt gebruikt als rustgever, slaapmiddel en bij keelpijn (kamillethee!) Stomen met kamillethee kan ook; goed voor de luchtwegen en bij een verkoudheid. Met kamille kun je ook een wond desinfecteren: spoel de wond schoon met water, daarna spoel je het met koude kamillethee en leg je een theebuiltje op de wond.

Kurkuma /Kurkuma (geelwortel) is al een tijd bezig met zijn opmars als een krachtig natuurlijke middel tegen ontstekingen. In Amerika staat kurkuma zelfs op de wetenschappelijke agenda om verder te onderzoeken. Hoe te gebruiken? Gewoon in je keuken? Vermeng een kwart theelepel kurkumapoeder met een halve theelepel olijfolie en voeg er veel zwarte peper aan toe. Gebruik dit mengsel om groente en soep op smaak te brengen of als basis voor een dressing over een salade.

Salie /Salie staat bekend vanwege ontstekingsremmende werking, helpt bij keelpijn en een koortslip. Neem een theelepel saliebladeren, overgiet dat met een kwart liter gekookt water, laat het twintig minuten trekken en gorgel er dan mee. Of maak saliethee: doe twee theelepels salieblaadjes in een pan met een kwart liter water, breng alles aan de kook en natuurlijk voor het drinken even zeven.

Melisse/Melisse is een medische alleskunner. Smeren met zalfjes met melisse is goed tegen een koortslip. Ook is het kruid opgewassen tegen schimmels en effectief bij bacteriën en versnelt herstel na een verkoudheid. Maak met melisse thee of verdamp etherische melisse-olie in een brandertje.

Gember /Met gember maak je de lekkerste gerechten en het is ook nog eens een krachtig middel tegen ontstekingen. Gember staat ook bekend om z’n verzachtende werking bij spijsverteringsproblemen en (ochtend)misselijkheid. Maak gemberthee: snijd een stuk gember in dunne plakjes, overgiet het met kokend water, laat jet het een kwartiertje trekken en drinken maar.

Oost-Indische kers /Oost-Indische kers heeft net als tuinkers de reputatie van een natuurlijk antibioticum. De plant dankt die kracht aan de antibacteriële werking van de stof benzylmosterdolie dat vrijkomt als de plant wordt gebroken, gesneden of gekauwd. Zet oost-Indische kers in bij infecties aan de huid, keel, bij blaasontsteking en luchtweginfecties. Verwerk van de Oost-Indische kers de blaadjes en bloempjes in salades. De zaadjes kun je inmaken als kappertjes; een culinaire topper. Bij aften loont het om op een blaadje Oost-Indische kers te kauwen. Of maak er thee van; pluk blaadjes, scheur ze in stukjes en kook ze twintig minuten in water.

Knoflook /Goed voor ons hart, bloedvaten, doorbloeding en afweersysteem: knoflook. Knoflook stimuleert de activiteit van afweerstoffen en remt de groei van ontstekingsbevorderende stoffen. Leef je dus uit met knoflook in de keuken – het liefst elke dag. Pas op met extracten van knoflook die je koopt in de winkel; knoflookextract kan de werking van statines (cholesterolverlagende medicatie) en ACE-remmers (hoge bloeddruk medicatie) versterken. In dat geval wordt het gebruik van hoge doses knoflookextract afgeraden.

Rode zonnehoed /De Rode zonnehoed is een opvallende plant. Uitbundig roze, groot en met bloemen die een aparte krans vormen rond het bloemhoofd. Als de bloei vordert, gaan de straalbloemen hangen. De Rode zonnehoed, officieel Echinacea purpurea, is een van populairste geneeskundige kruiden ter wereld omdat het je afweersysteem bevordert.
Echinacea is te krijgen in de vorm van tabletjes, tincturen en zalf. Maar maak er gerust je eigen thee van: neem een eetlepel. Gebruik een eetlepel bloempjes en blaadjes van de Echinacea. Giet er twee deciliter kokend water bovenop en laat dit vijf minuten trekken.
Wie zelf deze eye-catcher in de tuin wil verbouwen, moet de plant in de volle zon zetten om die mooie, grote bloemen te krijgen. Op een vochtige, humusrijke grond groeit de plant het beste. Als ze goed zijn aangeslagen, kunnen ze goed tegen de droogte.

Mariadistel/ Mariadistel is een veelonderzochte medicinale plant, waarvan de leverbeschermende eigenschappen het meest bekend zijn. De samenstelling van werkzame stoffen heet silymarine. Sinds de oudheid kweken we mariadistel ook als groente: de wortel eten we zoals schorseneren, de jonge bladeren als salade of koken we als spinazie. Momenteel wordt mariadistel vooral gebruikt als extract of preparaat. Door de werking op de lever kunnen er interacties ontstaan met geneesmiddelen en is het altijd raadzaam de arts te vertellen dat u mariadistel gebruikt. Er gelden wel contra-indicaties: uiteraard bij een allergie voor de mariadistel, maar ook voor zwangere vrouwen en kinderen onder de zes jaar.

MOOI HE ?!💕

 Bloomingville Plant - hanglamp € 81,- fonq
fonq /kliklik!
fonq /klikklik!

Voeg Artwork by Sara toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

Populaire posts