KRUIDENBLOG

Laatste update / 16 januari 2019
Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant wordt ook wel foenegriek of 'Grieks hooi' genoemd. De plant wordt toegepast als keukenkruid. Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië en was reeds in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië.

Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indische en Pakistaanse keuken (curry), de Arabische keuken (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse keuken (vlees en vis). De Indiase benaming is Methi. Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Veel natuurvoedingswinkels verkopen zakjes zaad voor die bestemming.
Ook als toevoeging aan kaas vindt het zijn toepassing, op vergelijkbare wijze als komijn en kruidnagel.
Fenegriek is een kruid dat erg gunstig is voor je gezondheid en welzijn. Het speelt al duizenden jaren een sleutelrol in de (alternatieve) geneeskunde. Tegenwoordig wordt het vaak als supplement ingenomen. Fenegriek zou onder andere gunstige effecten hebben op het testosteronniveau, het bloedsuikergehalte en op de borstvoeding. 

De laatste jaren wordt het ook veel gebruikt als specerij en het wordt tevens als verdikkingsmiddel ingezet. Het kan ook in producten zoals zeep en shampoo gevonden worden. Fenegriekzaad en -poeder komt ook in veel Indiase en Aziatische recepten voor, vanwege de voedingswaarde en de zoetige, nootachtige smaak.
WE LOVE NOISY MAY 👄
Lange wollen jas € 99,-


Er zijn 200 soorten paardenbloemen en deze hebben allemaal een gelijksoortige medicinale werking.Je kunt elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is o.a goed voor de lever.

In het Latijn wordt deze bloem Taraxacum Officinale genoemd. Taraxacum komt van het Griekse woord taraxa. Dat betekent aandoening. 

Voedingsstoffen paardenbloem
Paardenbloemwortel staat bol van voedingsstoffen. Het is daarom aan te raden regelmatig verse paardenbloem als wilde groente te eten.Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla. Wie paardenbloem als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Paardenbloemextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. 

SELECTED - HOMME

Lees verder!
Goed voor de lever en ook goed voor de spijsvertering
Paardenbloem heeft een galverhogende en galdrijvende werking. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als men paardenbloemblad of -wortel eet. In medische termen heet de paardenbloem een hepaticum; een bevorderend middel voor de lever of een leverdraineur. De bitterstoffen zijn hier verantwoordelijk voor. De werking van de wortel is sterker dan het blad. Daarnaast is het een antilithicum, wat betekent dat het de vorming van galstenen voorkomt. Het wordt ingezet als medicijn tegen de verschillende soortenleverziekten.

De bitterstoffen en choline in paardenbloem bevorderen de spijsvertering. Daarnaast wordt de speekselsecretie bevordert. Speeksel bevat enzymen die het eten verteren dus hoe meer speeksel in je maag komt, hoe beter je het eten verteert. Verder is het een eetlustbevorderend middel. Bovendien wordt de uitscheiding van stoffen door de alvleesklier bevordert door paardenbloem. Het wordt ingezet bij de verschillende medische indicaties die met de spijsvertering te maken hebben.

Paardenbloem is zo goed voor heel veel medische aandoeningen, wij hebben er maar een paar van genoemd.

WE LOVE PETER HAHN 💋

Parka van Looxent € 249,95

Pepernoten, stoofpotjes of glühwein. ..dit zijn de typische winterkruiden en -specerijen die ook ‘winterwonderen’ kunnen verrichten. Meer energie, meer warmte en minder snotneuzen. Doe deze kruiden in je thee, gooi ze in je pan, in je bad of druppel ze als etherische olie op een brandertje.

#Kruidnagel
In zo’n piepkleine kruidnagel zit een berg gezonds. Denk aan magnesium, calcium, mangaan en vitamine C. Is iedereen om je heen grieperig of verkouden? Vernevel dan op een brandertje een mix van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn. Dat ruikt heerlijk, helpt de weerstand en reinigt en ondersteunt je longen.
Kruidnagel verzacht ook echt je kiespijn. Dat komt door de stof eugenol, die heeft een iets verdovend effect. Het neemt de pijn voor een tijd weg, maar je moet dus nog echt de hulp van je tandarts inroepen.
#Rozemarijn
Een bad met rozemarijn is ideaal om je doorbloeding aan te zwengelen. Niet alleen het warme badwater, ook de rozemarijn zelf zorgt er zo voor dat je minder koud wordt en je energieker voelt.
Het inademen van de etherische olie uit rozemarijn werkt verzachtend bij verkoudheid, omdat het slijm in je luchtwegen kan oplossen en een kop rozemarijnthee kan wel je stemming oppeppen.
#Cranberries
In cranberries zitten veel vitamine C en antioxidanten in, werkzaam tegen blaasontsteking, griep en verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 240 milliliter puur cranberrysap per dag het aantal urineweginfecties, ofwel blaasontsteking, met zo’n veertig procent kan terugdringen.In de bessen zitten veel verschillende vitamines en mineralen. Veel van deze mineralen spelen ook een belangrijke rol bij het transporteren van energie ..tja  we kunnen allemaal in de winter wel een extra portie energie gebruiken
#Kaneel
Kaneel is gezond; het zit vaak in huismiddeltjes tegen griep en verkoudheid, omdat het je immuunsysteem ondersteunt. Een kopje kaneelthee na de maaltijd helpt de spijsvertering en kun je gebruiken tegen diarree en winderigheid. Tot slot zit kaneel vol antioxidanten en helpt je langer jong te houden.
#Steranijs
Binnen de Chinese geneeskunde staat steranijs bekend als een verwarmend kruid. Ideaal als keukenkacheltje voor koukleumen. Steranijs zou ook helpen bij typische weerstandskwalen als griep, verkoudheid en hoest. En, altijd handig, steranijs draagt bij aan een frisse adem.
#Gember
Gember is je EHBO-kist in wortelvorm. Goed bij griep en verkoudheid, bij ontstekingen, misselijkheid en hoofdpijn. Pukkeltje? Een plakje gember erop schijnt wonderen te verrichten. Verkouden? Zodra de eerste nies zich aankondigt, is het tijd je eigen gemberbrouwsel (thee ) te maken.

lEES OOK!

WE LOVE CAFFE CORSINI 💋




Quinoa is een veelzijdig voedingsmiddel dat aantal jaren erg populair is. Quinoa is ook een veelgebruikt alternatief voor rijst en pasta en je kan er een heerlijke salades mee maken.


De quinoa-plant komt uit het uit Zuid-Amerikaanse Andesgebergte en groeit onder andere in Colombia, Peru en Ecuador. De quinoa-plant wordt maar één jaar oud.
Wat je kan eten van de quinoa-plant zijn de zaadjes en die noemen we gemakshalve dus ook quinoa. Afhankelijk van het quinoa-ras hebben deze zaadjes een witte, rode of zwarte kleur. Witte quinoa komt het meeste voor en is daarom het makkelijkst verkrijgbaar.
Quinoa-zaden hebben een nootachtige smaak en ze lijken een beetje op graan. Ook de bereidingswijze lijkt op die van rijst en couscous.
Quinoa behoort niet tot de graansoorten, maar omdat het er wel heel veel op lijkt wordt quinoa ook wel een pseudograan genoemd.
Bovendien is quinoa, in tegenstelling tot veel graansoorten, glutenvrij. Daarom is het een goed alternatief voor iedereen die gevoelig of allergisch is voor gluten.


Quinoa is dus een echte superfood en 110% natuurlijk en onbewerkt. Quinoa bevat veel eiwitten, magnesium en ijzer. De zaden van deze plant zijn vergelijkbaar met een graan. Quinoa is eenvoudig te bereiden en gemakkelijk te verteren. Overal waar je rijst gebruikt kan je deze vervangen door Quinoa, gebruik het ook in je salades, roerbakschotels en ontbijt. Wil of mag je geen gluten, ook dan kan je Quinoa eten. De nootachtige smaak zorgt voor een heerlijke bite in je gerechten.

MAAR...HIER HOUDEN WIJ TOCH ZO VAN!


Advertentie / Woodwatch
WoodWatch.com is één van de eerste horlogemerken in de wereld die zich richt op horloges gemaakt van hout. Met unieke designs en één van de meest uitgebreide collecties in de markt biedt WoodWatch.com een ervaring die zich voornamelijk richt op de premium houten horloge koper.
Woodwatch


Het is best lastig om te raden hoe pijnboompitten groeien. Ze komen namelijk van dennenbomen. De pijnboompit is het zaadje van een den. En om precies te zijn van de boom met de botanische naam ‘Pinus’.

De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen de houtachtige schubben. Door met geplukte dennenappels te schudden, komen de pijnboompitten los.De zaden zijn rijk aan vitaminen en mineralen en je kan eindeloos variëren met pijnboompitten.

Voordat we ze kunnen eten, worden de pijnboompitten machinaal gepeld. Als je pijnboompitten in huis hebt en ze eerst licht roostert, worden de pitjes extra knapperig. en dan kan je er van alles mee bereiden. Je vindt pijnboompitten veel terug in Italiaanse gerechten, en natuurlijk in allerlei salades. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook heerlijk in een wrap, en laten zich daarin uitstekend combineren met rucola, pesto, kip of zalm.

Pas op voor foute pijnboompitten!
Trek in een gerecht met pijnboompitten? Zorg er dan wel voor dat je de goede pijnboompitten hebt. Want anders loop je dagenlang met een vieze smaak in je mond. En wij spreken uit ervaring… die bittere, metaalachtige smaak vergeet je namelijk niet meer. Werkelijk niets smaakt dan meer normaal, en dat kan zomaar een paar weken aanhouden. Dit pijnboompittensyndroom merk je niet direct. Het doet zich pas één tot twee dagen na consumptie voor.

Aan de Universiteit Leiden hebben wetenschappers vastgesteld dat het probleem optreedt na het eten van pijnboompitten van de Chinese ‘Pinus armandii’. Je zou deze foute pijnboompitten kunnen herkennen, omdat ze wat korter en dikker zijn dan andere soorten. Helaas worden in de handel vaak meerdere soorten door elkaar gemengd, waardoor het lastig is om ze te mijden.
Advertentie 



Slaap Lekker Balsem (Lavendel & Kamille) - Badger
100% natuurlijke & biologische balsem van Badger
Samengesteld speciaal om kinderen te helpen kalmeren voor het slapengaan
Vrij van parabenen, synthetische stoffen & chemicaliën
Kamille & lavendel geven een ontspannende en kalmerende werking.Ook geschikt voor volwassenen :)

Spierbalsem (Cayenne & Gember) - Badger
100% natuurlijke & biologische tijger balsem van Badger.Heerlijke geur & verzachtend voor de huid Cayenne peper & gember verzachten de spierpijn.Lekker om na het sporten de belastte spieren mee in te smeren
Vrij van kunstmatige ingrediënten, geurstoffen, kleurstoffen, parabenen & synthetische stoffen of andere agressieve ingrediënten



Parelgort is hip en trending!  Dit hebben we te danken aan de trends met super- en powerfoods. We maken massaal kennis met vergeten graansoorten, die voor eerdere generaties alledaagse producten waren. Parelgort was zelfs eerder in Europa dan tarwe!

Parelgort, wat is het precies?
Gort is een gerstvariant waarvan het vliesje om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort duurt dit slijpproces nog iets langer, totdat de parel mooi rond geslepen is. Parelgort is dus de gepolijste parel onder de gerstkorrels. En die pareltjes zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Opvallend is het hoge fosforgehalte in parelgort. Logisch dus dat je veel over parelgort kan lezen in de online health blogs. Parelgort heeft een aardse smaak en een stevige structuur. Je moet parelgort dan ook eerst koken, voordat je het kan eten. Vergeet niet om de parelgort eerst een nachtje te laten weken. De bereidingswijze lijkt wat dat betreft veel op het klaarmaken van peulvruchten, zoals erwten.

Wat kan je met parelgort?
Gort was in vroegere tijden een belangrijke basis voor de avondmaaltijd. Maar met de komst van rijst en pasta werd parelgort een tijdlang van ons bord geschoven. Gelukkig is parelgort op de weg terug.

Parelgort kan je goed gebruiken als alternatief voor rijst en risotto. Ook in soep en salades is parelgort lekker. Verder is parelgort erg geschikt in desserts. Denk maar aan gortepap en het ouderwetse watergruwel, misschien beter bekend als krentjebrij met veel bessensap. En ga je toch op grootmoeders’ toer? Gebruik (parel)gort dan ook eens om je boerenkoolstamppot verrassend smeuïg te maken. Zo maak je dit winterse gerecht nog lekker voedzaam ook.



Misschien ken je de kruidenmix vadouvan nog niet. Dan willen we daar met dit kruidenblog jouw hierover meer informeren. Alleen al de geur van vadouvan vraagt om meer. Je kan vadouvan het beste vergelijken met kerriekruiden, maar je proeft vast en zeker het verschil. Deze ‘Franse kerrie’ is milder en brengt je gerechten met nuance op smaak.
De smaak is een vleugje rokerig en ietwat zoetig. Reden genoeg om deze winter met vadouvan te gaan experimenteren.

Vadouvan is het Indiase ‘vadagam’
Hoewel vadouvan dus nog niet bij veel Nederlanders in het keukenkastje staat, bestaat het al jaren. In India noemen ze het ‘vadagam' waar de kruidenmix niets nieuws onder de zon is. De naam vadouvan verklapt al welk volk deze kruidenmix naar Europa bracht. Het klinkt typisch Frans in de oren, toch? De Fransen vonden het kruidenmengsel interessant voor de handel. Vandaar dat vadouvan ook wel naar de naam ‘Franse kerrie’ luistert.

Waaruit bestaat vadouvan?
Het unieke aan vadouvan is dat de ingrediënten eerst worden gegrild. Vervolgens ontstaat de verfijnde smaak door fermentatie. De vadouvankruiden van De Kruidenbaron worden gemaakt met behulp van onderstaande specerijen.
#kaneel
#komijnzaad
#knoflook
#fenegriek
#peper
#mosterdmeel
#ui
#venkelzaad
#dragonblad
#korianderzaad
#rozenblad

Verrukkelijk stoofpotje met vadouvan maken
Nederlandse restaurants weten inmiddels wel raad met vadouvan, bijvoorbeeld in stoofpotjes. Nu de mensen thuis nog. Proef vadouvan eens bij winterse groenten, sauzen en soepen. Of gebruik de kruiden gewoon in je bouillon. Wil je veilig beginnen? Dan kan je het kruidenmengsel eerst als subtiele vervanger voor de welbekende kerriekruiden toepassen.

De kruidenkaarsen van Allgäuer
Een kleine fabriek in de Allgäuer Alpen gemaakt. Alle kaarsen worden nog met de hand gegoten en verrijkt met kleuren, geuren en essences, die perfect met elkaar in harmonie zijn. Er worden alleen hoogwaardige plantaardige stearine, pure etherische oliën en medicinale kruiden van biologische teelt of wilde oogst gebruikt. De Allgäuer medicinale kruidenkaars biedt een mooi alternatief voor wierrook. Het geeft een zachte geur en brandt tot max. 35 uur.Handwerk / geproduceerd in Duitsland - € 19,95 / Waschbaer.nl/shop/allgauer

Allgäuer medicinale kruidenkaars Harmonie & Liefde – roze. Geeft een zachte weldadige geur van biologische teelt of wilde oogst.Geniet van de gezellige sfeer, van het zachte licht en de fijne geuren. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Veenreukgras, lavendel, roosmarijn, duizendblad, rozengeranium, rozen. 100% plantaardige stearine. 


Allgäuer geneeskrachtige kruiden kaars heling. weldadig en natuurzuiver.De kaarsen zijn gemaakt van 100% plantaardige stearine en een afgepast mengsel van planten - of harsextracten, kruidenessences, etherische oliën en tincturen. Extracten van salie, pijnboom en citroen. Geen reukkaarsen. Gemaakt in een bedrijf in de Allgäu. 

Allgäuer medicinale kruidenkaars Levensvreugde - oranje.De fijne geur van deze kaars staat door levendigheid, hilariteit en frisheid. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Madeliefjes, zonnebloemen, goudsbloemen, paardenbloemen, grapefruit, johanneskruid. 100% plantaardige stearine.


Allgäuer medicinale kruidenkaars Innerlijke Rust - blauw. Het is heerlijk om met een weldadig geurtjeachterover te leunen en innerlijk tot rust te komen. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Extracten van valeriaan, bittere sinaasappels, tonka, vanille, lavendel. 100% plantaardige stearine.







Sesam - Sesamum indicum - is een plant uit de zogenaamde familie Pedaliaceae. De sesamplant behoort tot één van de oudste gekweekte gewassen voor het winnen van olie. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie. Sesam wordt verbouwd in (sub)tropische gebieden in de gehele wereld, vooral in Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Sesamzaad noem je in het Arabisch saasim of simsim. In Afrika worden de sesamzaadjes nog altijd gebrand opgeknabbeld, net als pinda's.

Hoe groeit sesamzaad?
De kruidachtige sesamplant wordt een halve tot één meter groot. In de zomer worden de wortels van de plant geoogst. De sesamzaadjes zitten in omhulsels. Men oogst de sesamzaden op het moment dat de kapsels bruin-zwart zijn verkleurd. Zowel de zaden als de olie en de wortel worden voor culinaire en geneeskundige doelen gebruikt. Het hoge gehalte aan antioxidanten zorgt ervoor dat sesamzaad erg gezond is.

Sesamzaad is heerlijk bij…
Welk broodje kan je niet met sesamzaadjes opfleuren? De pittige smaak van sesamzaad past goed bij brood, maar ook bij muesli, koekjes en hartige taarten. In de Chinese, Japanse en Arabische keuken is sesamolie een belangrijke basis bij het koken. Hummus wordt steeds populairder in Nederland en daarvoor is sesampasta (ook tahin genoemd) onmisbaar. Door sesamzaadjes te malen en de juiste ingrediënten toe te voegen, maak je het zelf.

Geroosterde sesamzaadjes geven extra nootsmaak
Als je sesamzaad roostert, word je beloond met een sterkere smaak. De karakteristieke nootsmaak komt op die manier meer naar voren. Geroosterd sesamzaad is daarom een belangrijke toevoeging voor veel oriëntaalse zoetwaren. Zeker in de Japanse keuken is geroosterde sesam erg geliefd bij het bereiden van specerijen.

De rijke smaak van zwart sesamzaad
Zwart sesamzaad heeft een vollere smaak met een verrassend aroma. De smaak van zwarte sesamzaadjes is daarmee wat meer uitgesproken. En als je deze zwarte zaadjes licht roostert, gaan ze heerlijk nootachtig geuren. Je krijgt jouw salade en noodles zo in een mum van tijd lekker. Verder werkt het decoratieve effect van zwart sesamzaad perfect bij sushi.

Advertentie / De weegschaal / winkel

Lekkere en gezonde groenten uit je eigen minimoestuinJe houdt van tuinieren maar je hebt nog nooit een moestuin gehad? Je hebt maar weinig tijd voor je moestuin? Je hebt alleen maar een terras of een balkon? Dan is deze methode iets voor jou! Een vierkante moestuin maken is kinderspel; een paar minuten per dag zijn genoeg om hem te onderhouden en je kunt hem overal maken. Bovendien is hij mooi, productief en ecologisch!
Dit boek geeft je alles wat je nodig hebt om van je moestuin het hele jaar door een succes te maken: de belangrijkste regels, de beste combinaties van planten, een kalender om te zaaien, te planten en te oogsten, 56 steekkaarten van populaire groenten… zo kun je genieten van het beste wat de moestuin te bieden heeft!
€ 19,95- Klik Klik!


Rozemarijn is typisch zo’n kruid dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Het is dat naaldachtige plantje waar je in de kruidenwereld gewoon niet omheen kan. Pak een willekeurig kruidenboek in de boekenwinkel en je ziet rozemarijn vaak al op de kaft afgebeeld staan. In dit blog van De Kruidenbaron leggen we uit wat rozemarijn zo bijzonder maakt.

Bloeiende rozemarijn is niet alleen heel sierlijk, de plant geeft bovenal een krachtige geur en smaak. Rozemarijn is daarom een veelzijdig keukenkruid dat voor de finishing touch van je gerecht kan zorgen. Rozemarijnkruiden zijn heel geschikt om vlees, vis, marinades en sauzen op smaak te brengen. Sommige vleesgerechten komen pas echt tot hun recht met de kruidige smaak van rozemarijn. Hoewel de kruidenplant rozemarijn eigenlijk nergens mee te vergelijken is, moet je denken in sferen van salie, tijm en lavendel.

Mediterraan tintje met rozemarijn
De botanische naam voor rozemarijn is ‘Rosmarinus officinalis’. Dit betekent letterlijk: dauw der zee. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de altijd groene struik met name langs de kust groeide. Met name langs de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Daarom proef je met rozemarijn altijd een vleugje Méditerranée. De naalden van rozemarijn bevatten veel etherische oliën die de speciale smaak opleveren. Vanwege die aromatische eigenschappen wordt rozemarijn ook in de parfumindustrie toegepast.

Rozemarijn werd in de tijd van piramiden al door de Egyptenaren gebruikt. Voor de Oude Grieken en Romeinen stond rozemarijn symbool voor liefde, vriendschap en trouw. De associatie met ‘niet-vergeten’ was de reden dat men takjes rozemarijn aan geliefden gaf die op reis gingen. Rozemarijn is tevens een oud middel voor de versterking van het geheugen. Daarom werden tijdens examens takjes rozemarijn in het haar gedragen. Leuk voor nu om te weten is dat rozemarijn sowieso gezond is, want het heeft een kalmerende werking op lichaam en geest.

Tot slot nog 2 bereidingstips, handig bij het experimenteren met rozemarijn:
#Omdat de smaak van rozemarijn zo sterk is, moet je oppassen dat je niet teveel rozemarijnkruiden gebruikt. Rozemarijn geeft al gauw een boost aan je gerecht.
#Rozemarijn kan gerust hoge temperaturen aan. Je mag rozemarijnkruiden dus lekker meebakken in de pan en oven.

Advertentie / Waschbaer
16-delig servies van fijn aardewerk in antieke look

modern en rustiek
als met de hand gemaakt
aangenaam glad oppervlak
vaatwasmachinebestendig en geschikt voor de magnetron
Een streling voor het oog op elke tafel – een rustieke servies van fijn aardewerk in vintagelookKoffiekommenmueslischaaltjesen (dessert)borden zorgen al bij het ontbijt voor een goed humeur en met de bijpassende eetborden is het ook tijdens de andere maaltijden genieten in stijl. Want een praktische en moderne sortering dekt de behoefte van de hele dag af. De organische vorm met onregelmatig golvende rand geeft aan het servies die antieke flair. Een heel speciale glazuurtechniek is het geheim achter dit karakteristieke design. Daarbij is het oppervlak aangenaam glad en zo "stil" bij het snijden. Geschikt voor de magnetron. Vaatwasmachinebestendig. Niet voor langere tijd in het water laten staan. Uit Europese productie.
16-dlg. set, bestaande uit:
4 eetborden, Ø 28 cm
4 dessertborden, Ø 23,5 cm
4 koffiekommen, 0,3 l
4 mueslischaaltjes (of als soepkom etc.), Ø 15 cm



Geplaatst door: Imaina

Pompoenpitten zijn megagezond. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen!
Je maakt pompoenpitten extra smaakvol door ze even te roosteren in de koekenpan. Klein beetje olie erbij, en klaar ben je om zelfs het saaiste gerecht op te vrolijken. Want dat is o zo simpel met pompoenpitten! Of als aanvulling op je recept voor zelfgebakken brood en taart. En wat denk je van een verrassend effect in pasta- en rijstgerechten? Heerlijk door de yoghurt en melk.

Pompoenpitten komen van de pompoen. Als je een pompoen opensnijdt, kom je witte zaden tegen. Deze zaden bevatten de groene pitten, de pompoenpitten. In bijvoorbeeld notenmixen vind je de pompoenpitten vaak onder de naam ‘pepita’s’.

Maar waarom zijn pompoenpitten nou zo voedzaam? Overal hoor je dat noten, zaden en pitten goede voedingsstoffen bevatten. En dat het eten ervan verstandig is als je vegetariër bent. Maar veel mensen denken dat je met al die noten, zaden en pitten teveel vet binnenkrijgt. Dát is een fabeltje. Het gaat hier om onverzadigde vetten die perfect passen in een gezond dieet. Bovendien zitten pompoenpitten vol met vitamine E, waarmee ze zelfs een vetoplossende werking hebben.

Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita’s hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.

Omdat ze zo gezond zijn, kan je altijd een handje pompoenpitten als tussendoortje nemen. Als snack zijn pompoenpitjes dus ook een verantwoorde keuze voor kinderen. Je kan pompoenpitten meteen eten, maar ga je de pitten even aanbakken met een beetje olie? Let dan op. Gebruik hierbij een deksel… de pompoenpitten kunnen namelijk ploffen als popcorn.

De kruidenkaarsen van Allgäuer
Een kleine fabriek in de Allgäuer Alpen gemaakt. Alle kaarsen worden nog met de hand gegoten en verrijkt met kleuren, geuren en essences, die perfect met elkaar in harmonie zijn. Er worden alleen hoogwaardige plantaardige stearine, pure etherische oliën en medicinale kruiden van biologische teelt of wilde oogst gebruikt. De Allgäuer medicinale kruidenkaars biedt een mooi alternatief voor wierrook. Het geeft een zachte geur en brandt tot max. 35 uur.Handwerk / geproduceerd in Duitsland - € 19,95 / Waschbaer.nl/shop/allgauer

Allgäuer medicinale kruidenkaars Harmonie & Liefde – roze. Geeft een zachte weldadige geur van biologische teelt of wilde oogst.Geniet van de gezellige sfeer, van het zachte licht en de fijne geuren. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Veenreukgras, lavendel, roosmarijn, duizendblad, rozengeranium, rozen. 100% plantaardige stearine. 


Allgäuer geneeskrachtige kruiden kaars heling. weldadig en natuurzuiver.De kaarsen zijn gemaakt van 100% plantaardige stearine en een afgepast mengsel van planten - of harsextracten, kruidenessences, etherische oliën en tincturen. Extracten van salie, pijnboom en citroen. Geen reukkaarsen. Gemaakt in een bedrijf in de Allgäu. 

Allgäuer medicinale kruidenkaars Levensvreugde - oranje.De fijne geur van deze kaars staat door levendigheid, hilariteit en frisheid. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Madeliefjes, zonnebloemen, goudsbloemen, paardenbloemen, grapefruit, johanneskruid. 100% plantaardige stearine.


Allgäuer medicinale kruidenkaars Innerlijke Rust - blauw. Het is heerlijk om met een weldadig geurtjeachterover te leunen en innerlijk tot rust te komen. Mixen van extracten van medicinale kruiden, bloemen en etherische oliën. Ingrediënten o.a.: Extracten van valeriaan, bittere sinaasappels, tonka, vanille, lavendel. 100% plantaardige stearine.












Populaire posts