KUNST & CULTUUR

Nederland heeft een rijk cultureel leven. Gerenommeerde musea,kunstinstellingen en galeries presenteren spraakmakende oude & nieuwe kunst. Maar ook buiten loop je zomaar tegen de mooiste kunstwerken en graffiti aan.


Wekelijks zullen wij jullie de hoogtepunten en de highligts melden.

De mooiste tentoonstellingen, de beste festivals, de leukste uitgaanstips? en nog veel meeereer!! 

Wil je niks missen? dan zou ik zeggen abonneer je (gratis )op de magazine Artwork by SaraElke keer als er weer een leuke hoogtepunt is wordt jij ook automatisch middels mail hierover geïnformeerd :)
Laatste update: 21-01-2019WIE WAS PABLO PICASSO ? ! / KUNST EN CULTUUR
Pablo Picasso is geboren in Málaga in 1881 en overleed in 1973 aan een longontsteking. Zijn volledige naam is Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de la Sentissima Trinidad Ruiz Picasso. Picasso was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en keramist. Hij was tevens één van de bekendste Spaanse kunstschilders aller tijden.

Toen Picasso jong was kon hij al goed tekenen. Zijn vader was kunstenaar en zo werd hij al op jonge leeftijd aangemoedigd om ermee door te gaan. Picasso was het eerste kind van José Ruiz Blasco en María Picasso López en kreeg volgens traditie zijn heilige voornamen welke Pablo, Diego, José, Francisco de Paula, Juan Nepomuceno, María de los Remedios, Cipriano de la Santísima Trinidad zijn. In Spanje krijg je zowel de Vader als moeder achternaam, Hiermee kreeg Picasso de namen Ruiz en Picasso. Het rare was dat hij zijn moedersachternaam gebruikte i.p.v. zoals hoort zijn vaders achternaam.
Over Pablo Picasso is veel te vertellen. Zijn verschillende liefdes, de oorlogstijden, zijn verschillende kunststromingen, zijn loopbaan en zijn verschillende woonplaatsen. Ook heeft Picasso kinderen, maar laten we het eerst over zijn vrouwen. Hij heeft verschillende relaties gehad en deze vrouwen hebben ook voor hem geposeerd. Fernande Olivier, Éva Gouel (ook wel bekend onder de naam Marcelle Humbert), Olga Khokhlova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot en Jacqueline Roque. Wanneer hij een nieuwe liefde had veranderde zijn stijl en kon je dit goed terug zien in zijn werken.Picasso was vader van 4 kinderen.

In 1895 woonde Picasso in Barcelona. Hier kwam hij terecht in de hogere klassen van de kunstacademie ‘La Llotja’ In 1900 vertrok Picasso naar Parijs en leerde daar zijn goede vriend Max Jacob kennen. Max was dichter en journalist. Het waren arme tijden. Om de kou en armoede te trotseren staken zij schilderijen van Picasso in brand om hun appartement op de warmen. In deze tijd ontstond zijn ‘Blauwe Periode’. De schilderijen die je daar nu nog van kunt zien zijn dan ook erg somber, grauw en vaak in donkerblauw.
De tijden werden beter. Picasso werd steeds succesvoller en trad toe tot verschillende kunstgalerijen. Met zijn succes kwam de liefde en de liefde en het succes maakte hem een vrolijk man. In deze tijd ontstond dan ook zijn ‘Roze Periode’. Zijn schilderijen werden zachter van kleur, vaak met roze en blauw tinten. Het circus was helemaal geweldig voor Pablo en zijn liefde en haalde daar zijn inspiratie uit voor zijn werken.

Zoals bekend volgde hierna zijn ‘kubistische Periode’. Picasso werd geïnspireerd door de primitieve kunst uit Polynesië en Afrika. Zijn stijl werd geometrisch en hiermee ontstond het kubisme. Georges Braque is dan ook samen met Picasso de uitvinder van het kubisme. Het eerste volledige kubistische werk hangt in New York en is geschilderd in 1907 en is bekend als ‘Les demoiselles d’Avignon’.
De Eerste Wereldoorlog brak uit en veel vrienden van Picasso moesten in militaire dienst. Picasso begon zich eenzaam te voelen en zonderde zich steeds meer af. In 1915 overleed zijn geliefde Eva en nu kon hij geen werkstuk meer uitvoeren. Zijn projecten lagen vrijwel stil. Een goede vriend vond dat er wat aan gedaan moest worden en nam in 1917 Picasso mee naar Rome. Hier ging hij decors, achterdoeken en kostuums ontwerpen voor een Russische balletgezelschap, Les Ballets Russes. Hier ontstond zijn ‘Klassieke Periode’ en Picasso trouwde met een lid van het balletgezelschap en kwam via haar in contact met de elite. Zijn stijl werd renaissance en neoclassicisme, voorbeelden hiervan zijn de beroemde Absintdrinker en Zelfportret.

Zijn ‘Surrealistische Periode’ was tussen 1925 en 1930. Hij experimenteerde met vormen, kleuren en verschillende stijlen. Hij begon naast de schilderijen ook te werken met constructies van ijzerdraad.

Hierna volgde zijn ‘Abstracte Periode’. Deze was een voortvloei vanuit het surrealisme. Zijn werken werden steeds abstracter en wat er werd afgebeeld was lastig, maar nog steeds te zien. Bekende werken zijn hiervan Abstract hoofd en Abstract portret. Dit is de meest bekende periode die ook wel de ‘Picasso-stijl’ wordt genoemd.
Picasso woonde voornamelijk in Parijs, maar heeft ook in Barcelona gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij in Parijs. In deze stad, in Málaga en in Barcelona zijn grote musea van Picasso’s te bezoeken. Ook hangt zijn werk in o.a. New York, Londen en Madrid. Het allerbekendste werk van Picasso is de ‘Guernica’en hangt in het Reina Sofia museum in Madrid. Een schilderij die gemaakt is als protest tegen de pijn en het lijden van de Spaanse Burgeroorlog.

WE LOVE RIVERDALE 👄


WIE WAS SALVADOR DALI ?/ KUNST & CULTUURSalvador Dali, één van wereld bekendste surrealistische kunstenaars. Zijn kunstwerken hadden bijna altijd betrekking op dromen...maar niet alleen dat ...lees verder!

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol, beter bekend als Salvador Dali, is geboren op 11 mei 1904 in Figueres in Spanje. Salvador Dali was een bijzonder kind die het schilderen al snel onder de knie had, op zijn 6de maakte hij zijn eerste schilderij. Op zijn 10de ging hij naar een privéschool. In 1916 maakte hij een aantal moderne schilderijen die hij tentoonstelde. Toen Salvador Dali van de privéschool afkwam ging hij naar de kunstacademie in Madrid. De 3 schilderijen die hij daar maakte zorgde ervoor dat hij bekender werd.

In 1928 gaat Salvador Dali naar Parijs en sluit zich aan bij een surrealistische schildersgroep. Ook ontmoet hij in Parijs zijn vrouw, Gala, met wie hij trouwt en naar Amerika reist. Gala is zijn manager en zijn grootste inspiratiebron, vele schilderijen zijn geïnspireerd op haar.

Doordat Salvador Dali zijn schilderijen baseerde op het werk van een psychiater en zich liet leiden door zijn onderbewustzijn en gevoel, werd zijn werk steeds wereldvreemder. Doordat hij een eigen stijl van uitbeelden ontwikkelt, werd hij uit de schildersgroep gezet. In 1934 gaat Salvador Dali voor het eerst naar Amerika als daar zijn schilderijen tentoongesteld worden. Tijdens de tweede wereldoorlog woont Salvador Dali in Amerika en pas in 1948 keert hij terug naar Europa om zich bezig te houden met wetenschap, religie en geschiedenis. Die elementen komen ook terug in zijn schilderijen. Op 23 januari 1989 sterft Salvador Dali aan een hartstilstand in de Galatea-toren bij zijn museum in Figueres.

Zijn kunst was Surrealisme
De belangrijkste periode uit zijn schilderskunst was het surrealisme. Met deze stijl is hij bekend geworden. In het surrealisme staan dromen centraal, want logica voldoet niet. Hij schilderde ideeën uit dromen en het onderbewustzijn, geïnspireerd op de psychiater Sigmund Freud. De schilderijen van Salvador Dali werden op een fotografische manier geschilderd, hij noemde het zelf “handgeschilderde droomfoto’s”.

Salvador Dali voelde zich een soort held boven alle mensen en daardoor werd hij vaak als krankzinnig gezien. In zijn eigen droomwereld kon hij zichzelf zijn. Toen hij in aanraking kwam met Sigmund Freud was dit een bevestiging dat zijn droomwereld de echte wereld was in zijn onderbewustzijn. Salvador Dali begon zijn dromen vast te leggen in schilderijen, omdat hij zijn droomwereld aan de rest van de wereld wilde laten zien. Hij noemde zijn schilderijen foto’s van droombeelden, omdat hij door deze beelden een gedeelte kon laten zien van zijn droomwereld.
€ 12,00 - klik hier en haal je boek bij Bookspot.nl

WE LOVE COLETTE SOL👄

ART ROTTERDAM WEEK ! / KUNST & CULTUURArt Rotterdam Week
Tijdens Art Rotterdam Week (6 t/m 10 februari 2019) transformeert Rotterdam tot het walhalla voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers. De stad bruist met kunstbeurzen, tentoonstellingen, sitefairs, open ateliers en pop-up shows.
In deze week worden er verschillende kunstbeurzen georganiseerd: Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek, designbeurs OBJECT in het HAKA gebouwQade Solo in de Cruise Terminal en fotografiemanifestatie Haute Photographiein Las Palmas.

Meer informatie : https://rotterdam.info/Musea in de stad zorgen tijdens de Art Rotterdam Week voor speciale previews en exposities. Zo gaat de eerste presentatie van Boijmans bij de Buren – ‘Picasso op Papier’ en de tentoonstelling Trouble in Paradise in de Kunsthal Rotterdam van start tijdens de Art Rotterdam Week.
HET LEVEN VAN BOEDDHA / KUNST & CULTUURBeeld: Boeddha Sakyamuni in Nirwana-pose, 165cm, Thailand, 18de eeuw, Ger Eenens Collection The Netherlands / Wereldmuseum Rotterdam

H
ET LEVEN VAN BOEDDHA
Van 16 september 2018 / 3 februari 2019


Vanaf vandaag zondag 16 september 2018 komen eeuwenoud en hedendaags spectaculair bijeen in  de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk: Het leven van Boeddha – De weg naar nu. Een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; speciaal voor deze tentoonstelling zullen kunstwerken worden gemaakt. 
De antieke kunst vertelt het levensverhaal van Siddhartha Gautama, oftewel de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. geboren als rijke prins maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Daarin draaide alles om spirituele ontwikkeling. De fases in zijn leven, zijn geboorte, de grote ommekeer, de verlichting, de leerrede en zijn dood, staan aan de bron van het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling.

Hedendaagse kunst De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door een bewustwording van het hier en nu. Daarom hebben de tentoonstellingsmakers ervoor gekozen ook het ‘nu’ te vertegenwoordigen, met werken van 13 bekende kunstenaars. Een van de iconische bomen van Ai Weiwei zal een centrale plek krijgen, naast kunst van onder meer Yoko Ono, Kohei Nawa en Salvador Breed.


Collecties-De tentoonstelling is ontwikkeld door de conservatoren van De Nieuwe Kerk Amsterdam en co-curator Siebe Tettero. Met de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK), die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, wordt nauw samengewerkt. Uit haar rijke collectie toont de VVAK een bijzondere selectie. Ook het Rijksmuseum, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Victoria and Albert Museum in Londen en privéverzamelaars geven genereus bruiklenen.

De Nieuwe Kerk  
Dam - Amsterdam, Nederland
+31 206386909

DE MEEST INDRUKWEKKENDE BEELDEN VAN HET AFGELOPEN JAAR UIT DE PERSFOTOGRAFIE / KUNST EN CULTUURDe meest indrukwekkende beelden van het afgelopen jaar uit de persfotografie

De nieuwste editie van de World Press Photo was en is nog steeds vanaf 5 juli in Museum Volkenkunde te zien. Het museum toont ruim 160 winnende persfoto’s van 42 persfotografen uit 22 landen. De categorieën zijn: sport, mensen, natuur, lange termijn projecten, algemeen nieuws, milieu, actualiteit.

LAATSTE KANS!! Dit mag jij echt niet missen.... Nog t/m 25 augustus in Museum Volkenkunde: de jaarlijkse internationale World Press Photo wedstrijd met werk van fotojournalisten en documentaire fotografen. Bekijk hier de meest indrukwekkende beelden van het afgelopen jaar uit de persfotografie. Het museum toont ruim 160 winnende persfoto’s van 42 persfotografen uit 22 landen. Het campagnebeeld dat het museum heeft gekozen, is een foto uit de reeks van de Amerikaanse Anna Boyiazis. Ze maakte een reportage in Zanzibar van meisjes die zwemles krijgen.
Adres
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
www.volkenkunde.nl


WE LOVE DESIGN! 👄
Advertentie /5cc.nl/design
Maak kennis met deze stijlvolle, industriële horloges van Nederlandse bodem!!!
Merken van eigen bodem, daar houden we van. Een stukje Nederlandse trots waarbij design, duurzaamheid en kwaliteit samenkomen in een stijlvolle horlogelijn.
RUW & RAUW / KUNST & CULTUURRuw en Rauw / Van gepolijst staal, papier en tin tot gehamerd brons en glas in ijzerzettingen; deze tentoonstelling brengt het uiteenlopende materiaalgebruik in sieraadvormgeving in beeld.

Daarnaast is ook werk te zien van beeldend kunstenaar Leon Adriaans, die graag zuivere en eerlijke kunst maakte met eenvoudige materialen uit zijn directe omgeving. Op die manier protesteerde hij tegen de gladde kunst die door critici en musea vaak gewaard en getoond wordt. 

5 augustus t/m 28 oktober, CODA Apeldoorn, toegang €10
www.coda-apeldoorn.nl
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
055 5268 400
mail@coda-apeldoorn.nl


WE LOVE DESIGN! 👄
Prachtige woondecoratie die je helemaal naar eigen inzicht kunt ophangen. Eén element aan de wand, of meerdere bij elkaar als roomdevider! Het natuurlijke design maakt dat Algue mooi staat in vele interieurstijlen. ( meerdere kleuren verkrijgbaar )
WAT TE DOEN IN ROTTERDAM - KONINGSDAG 2018 / KUNST & CULTUURHet is bijna zo ver... Koningsdag 2018. Langs welke kleedjes loop jij om de leukste spulletjes voor een zacht prijsje op de kop te tikken? Hier een overzicht van gezelligste vrijmarkten in Rotterdam!Slenteren over de vrijmarkt kan op verschillende plekken in de stad. Het aantal locaties voor de vrijmarkt in het centrum is in 2018 minder door de werkzaamheden aan de Coolsingel en de afsluiting van de Maastunnel. De vrijmarkt is dit jaar op de Binnenrotte en een gedeelte van de Hoogstraat. In de Markthal is van 10 tot 18 uur een speciale Kindervrijmarkt. In alle overige straten binnen het centrumgebied is het niet toegestaan een vrijmarktplaats in te nemen.Markthal
In de Markthal is er een vrijmarkt speciaal voor kinderen. Neem zelf je kleedje mee en stal je spulletjes uit, even genoeg van het verkopen? Er is ook een podium waar je een muzikale act kan opvoeren.
10.00 tot 18.00 uur - Markthal Rotterdam
Winkelboulevard Zuid
Koningsdag combineren met een dagje shoppen? Bij winkelboulevard zuid is er een grote vrijmarkt maar ook een braderie en live muziek. De avond ervoor is er ook nog een extra koopavond om nog meer inkopen te doen.
10.00 tot 18.00 uur - Groene Hilledijk en Beijerlandselaan
Sweet Kingsday
Met een extra dikke line-up kun je swingend over de Sweet Kingsday vrijmarkt struinen. Behalve standjes met leuke tweedehands spullen zijn er ook genoeg kraampjes met eten en drinken. Kortom, en dag vol goede muziek, lekker eten en leuke kraampjes.
9.00 tot 23.00 - Spinozapark Lombardijen
Royal Rollerdisco
Breng je Koningsdag skatend door bij de Royal Rollerdisco. Moe van het skaten? Kom dan lekker rondneuzen op de vrijmarkt op het Deliplein voor wat super koopjes.
11.00 tot 18.00 - Deliplein
Liskids
Koningsdag met de hele familie vieren? Dan zit je bij LisKids op de goede plek. Naast een superleuke vrijmarkt zijn er ook nog andere workshops en op het podium kun je kijken naar opvoeringen of zelf een mooi optreden geven.
10.00 tot 18.00 - Berkelselaan, Bieslandstraat en Lisplein
Kralingen
Ook Kralingen heeft ook iets leuks georganiseerd met Koningsdag. In het Rozenburgpark bevindt zich een grote vrijmarkt. Genoeg inkopen gedaan? Dan kun je meedoen aan de Kroontjes Parade en de Kinderspelen, genoeg te doen dus!
7.00 tot 17.30 - Rozenburgpark
Kindervrijmarkten
Iets doen speciaal voor kids? Zowel op de Witte de Withstraat als op de Nieuwe Binnenweg zijn vrijmarkten voor en door kinderen te vinden. (Ver)koop speelgoed, leesboeken enzovoort.
Vanaf 11.00 - Witte de Withstraat en Nieuwe Binnenweg
Centrum
In het centrum van Rotterdam zijn op verschillende locaties leuke vrijmarktjes georganiseerd. De officiële vrijmarkt loopt van de Binnenrotte naar Eendrachtsplein, de Westersingel, Karel Doormanstraat, Van Oldenbarneveltstraat, Van Oldenbarneveltplaats, Aert van Nesstraat tot de Meent en het Grotekerkplein.
Hillegersberg
Zoals al vele jaren op rij is er ook dit jaar weer een groot feest in Hillegersberg. Koop en verkoop je spullen op de vrijmarkt, doe mee aan de verklede kinderoptocht of doe mee aan een van de vele spellen die georganiseerd worden.
9.00 tot 19.00 - Breedveldsingel
Prinsenpark
In het Prinsenpark is ook meer dan genoeg te doen deze Koningsdag. Een groep bewoners uit Prinsenland heeft naast een grote vrijmarkt ook een oranjeroute en een loterij georganiseerd.
7.00 tot 18.00 - Prinsenpark
Op zoek naar iets anders dan rondslenteren op een rommelmarkt? Bezoek dan een van onderstaande feestjes!
> Oranjebitter
Oranjebitter viert dit jaar haar tiende verjaardag en dat wordt uitgebreid gevierd. Vijf stages met allerlei muziekstijlen, waaronder house, techno en hiphop. Naast het dansen worden er ook andere activiteiten georganiseerd en wie weet kun je ook dit jaar weer zingen in de karaoketipi!
Waar: Het Park (Euromastpark)
Tijd: 12:00 – 23:00 uur 
Voor meer info & tickets

> Kralingse Bos Festival
De organisatoren van het Kralingse Bos Festival hebben een motto: groot, groter, groots. Voor Willem alleen het beste. Elk jaar komen ze hun beloftes weer na en zetten ze het Kralingse Bos op stelten. Een deel van de line-up is al bekend en namen als Len Faki, Paul Elstak, Famke Louise en Bizzey treden op.
Waar: Het Kralingse Bos
Tijd: 13:00 – 23:00 uur 
Voor meer info & tickets!

> ’S Oranje Festival
Het ’S Oranje Festival wordt alweer voor het twaalfde jaar georganiseerd en staat dit jaar in het teken van Urban. Verwacht optredens van artiesten als Jonna Fraser, Frenna en Bollebof waarop je helemaal los kunt gaan. Dit festival is voor alle Urban Lovers!
Waar: Plein 1940
Tijd: 12:00 – 23:00 uur 
Voor meer info & ticket!

> Kroon Festival
Kroon Festival heeft een hele mooie plek uitgekozen om de verjaardag van Koning Willem groots te vieren, namelijk het Willemsplein onder de Erasmusbrug. Onder andere Sluwe Vos en Rod Malmok draaien plaatjes waarop gedanst moet worden.
Waar: Willemsplein
Tijd: 13:00 – 23:00 uur 
Voor meer info & ticket!

> Kingsday @ Hotel New York
Op het terras van Hotel New York vindt het gratis toegankelijke Kingsday@HotelNewYork plaats. Er is een buitenbar, er worden extra tafels en stoelen geplaatst en je kunt zonder aanmelding aanschuiven bij dit gezellige feestje. De line-up wordt nog bekend gemaakt!
Waar: Terras van Hotel New York
Tijd: 14:00 – 20:00 uur

> Koninginnedag
In het kader van ‘vroeger was alles beter’ wordt ‘Koninginnedag’ georganiseerd. Met een ons-kent-ons-sfeertje oud Hollandsche spelletjes spelen, zingen tijdens karaoke en dansen op disco en 80’s muziek. O.a Jody Bernal en Def Rhymz staan op het podium!
Waar: Hoek van Witte de Withstraat 
Tijd: 13:00 – 23:00 (+) uur 
Voor meer info & ticket!


METROPOLE ORKEST BIG BAND / KUNST & CULTUURIn samenwerking met : Lantarenvenster & Uitagenda Rotterdam
In mei gaat de Metropole Orkest Big Band weer op tournee. Waar ze in voorgaande jaren een ode brachten aan jazzlegendes Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk slaan ze nu een andere weg in. De bigband wordt tijdens deze mini-tour vergezeld door de Amerikaanse zangeres China Moses. China zorgt voor een extra dosis soul en R&B en belooft het publiek mee te nemen in haar wereld: “Ik ben een verhalenverteller. Mensen kunnen een volledig palet aan emoties en grooves verwachten, van swing tot funk, van subtiele melancholische ballads tot explosieve uitbarstingen.”
Als dochter van Dee Dee Bridgewater (geen onbekende van het Metropole Orkest) zijn jazz en R&B er bij China met de paplepel ingegoten. Het is dan ook geen verrassing dat ze met veel liefde een twist geeft aan prachtige tijdloze songs van helden als Dinah Washington en Nina Simone. Tegelijkertijd bewijst ze zelf ook een sterke songwriter te zijn, getuige haar vorig jaar uitgebrachte album Nightintales. Met de Metropole Orkest Big Band speelt ze zowel songs van haar laatste twee albums als nieuw nooit opgenomen materiaal.
“Voor mij is het Metropole Orkest het enige professionele jazzorkest dat een geraffineerde sound heeft en ook emotie over kan brengen door middel van ‘groove.’ Het is ook goed dat het orkest, en de Metropole Orkest Big Band in het bijzonder, het jazzerfgoed levend weet te houden.”– Miho Hazama

Donderdag 17 mei 2018 / 20: 30

Ticket € 22,00
Voor meer informatie :Lantarenvenster.nl
https://www.lantarenvenster.nl/programma/metropole-orkest-big-band-china-moses/HET BEGINT VANAVOND OM 20:00 / KUNST & CULTUUR
In één nacht ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat doe je natuurlijk tijdens Museumnacht010! Vandaag 3 maart 2018 openen ruim 40 Rotterdamse musea en culturele instellingen van 20:00 tot 01:00 hun deuren. Gezamenlijk brengen zij een uniek programma met de mooiste exposities, uitzonderlijke collecties, onverwachte performances en opmerkelijke workshops. Mis het niet!!


MUSEUMNACHT 010 / KUNST & CULTUUR
Nachtbrakers opgelet: op 3 maart ontdek je in één nacht wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft. Bekijk mooie exposities🖼, onverwachte performances en doe mee aan workshops.👇
Op zaterdag 3 maart ontdek je in één nacht wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft. Met een bijzonder divers programma bruist de stad tijdens Museumnacht010. De kaartverkoop is gestart dus plan je nacht vast in!
Het programma zit bomvol dus de keuze is reuze! Van het Museumpark tot het Oude Westen en het Witte de Withkwartier, overal is van alles te beleven.

Programma :Zo kun je onder andere heerlijk ontspannen met je schoenen uit bij de tentoonstelling Unwired in het Nederlands Fotomuseum en ga je voor een heerlijk maaltje naar Verhalenhuis Belvédère. Maak een selfie als Cleopatra in het Belasting- en Douanemuseum en verander van coupe bij de pop-up kapsalon in Showroom MAMA. Meer zin in een dansje? Dj's Jeff Solo en Ted Langenbach trakteren je op de vetste beats in Museum Rotterdam.

Bekijk het volledige programma op museumnacht010.nl. Op de website filter je de ruim 80 programmaonderdelen gemakkelijk op buurt of soort activiteit.

TicketsPasse-partouts zijn hier te koop. Het beperkte aantal early bird tickets is uitverkocht. De prijs van een ticket is nu €17,50. 


WE LOVE DESIGN! 👄
Design Garderobe Forest heeft de volgende specificaties
Merk: Cascando
Designed by Robert Bronwasser

Er is keuze uit diverse breedtematen. Voor extra capaciteit kan het element met meerdere staanders worden uitgebreid. Forest bestaat uit gelakt MDF en aluminium. Bijpassende kledinghanger: Forest
€ 727,- .designmeubelsite.nl


NO EXCUSES!! / KUNST & CULTUURTentoonstelling : No Excuses !
3 november 2017 - 4 februari 2018

.
Nog niks te doen in de kerstvakantie?
Kom een kijkje nemen bij de tentoonstelling 'No Excuses!' van Tirzo Martha in museum Beelden aan Zee.

Alle tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Tirzo Martha is een kunstenaar met een boodschap. Zijn werk is politiek en sociaal geëngageerd, vaak met een knipoog.

Voor meer informatie:
Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag
Telefoonnummer: 070-358 58 57
E-mail: info@beeldenaanzee.nlGOING BACK TO FORGET / KUNST & CULTUURTENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat 50, de cultuurstraat van Rotterdam.
Openingstijden
di-zo, 11-18 uur
WItte de Withstraat 50
3012BR Rotterdam
010 4135498
www.tentrotterdam.nlinfo@tentrotterdam.nl
          GOING BACK TO FORGET
De tentoonstelling Going Back to Forget draait om herinnering en persoonlijke connectie met grotere geschiedenissen. De deelnemende kunstenaars volgen de sporen van hun familiegeschiedenis, proberen de tijd vast te houden, zich herinneringen voor te stellen die ze nooit te horen hebben gekregen, en zo verhalen te vertellen die vandaag verteld moeten worden.
Going Back to Forget weerspiegelt de groeiende gedeelde interesse van een jonge generatie in geschiedenis, culturele erfenissen en de grotere verbanden waar zij deel van zijn. Vaak is de connectie daarmee niet vanzelfsprekend gegeven. De kunstenaars gaan zelf op zoek naar verbindingen – door terug te gaan naar plekken waar hun familiegeschiedenis zich heeft afgespeeld, verhalen te hervertellen, of herinneringen levend te houden aan ervaringen waar hun ouders of grootouders soms niet of niet eerder over konden spreken. De persoonlijke zoektocht van elk van de kunstenaars resulteerde in werken waarin de kunst van het verhalen vertellen, rituele handelingen, materiële sporen, zintuiglijke impulsen als geur en smaak, schaduwbeelden en de eigen aanwezigheid terugkerende elementen zijn.

Publieksprogramma
De belangstelling voor herinnering en de persoonlijke verwevenheid leeft ook onder andere makers. Onderdeel van Going Back to Forget is daarom een levendig parallel programma, met een lecture-performance door kunstenaar Sara Hamadeh, een boekpresentatie en discussie met kunstenaar Efrat Zehavi, een video-experiment door performancekunstenaar Nicola Unger en een solovoorstelling door theatermaker Abhishek Thapar, wiens moedige en ontroerende My Home at the Intersection de inspiratiebron vormt voor de titel van de tentoonstelling.
AGENDA       
Cabin Crew. Fashion in the Air / 23 sep 2017 - 4 feb 2018
De expositie is te zien in Kunsthal Rotterdam

De tentoonstelling ‘Cabin Crew. Fashion in the Air’ presenteert een fascinerend overzicht van stewardessen outfits uit de hele wereld. De bijzondere selectie uniformen in de tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van de Nederlandse purser Cliff Muskiet die - vanaf 1993 tot nu - meer dan 1405 uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen heeft verzameld.
Beïnvloed door mode en tijdsbeelden zijn de outfits door de jaren heen onderhevig aan verschillende stijlen, van functioneel en ingetogen tot stijlvol en sjiek. De snit en kleur van het uniform, het hoofddeksel, de vorm en dessin van de sjaaltjes, de blouse en het embleem; geen detail is over het hoofd gezien.. Sommige luchtvaartmaatschappijen schakelen zelfs beroemde ontwerpers in om outfits voor hun cabin crew te ontwerpen. Zo zijn de huidige KLM-uniformen door de bekende Nederlandse ontwerper Mart Visser ontworpen, en internationaal hebben vele gerenommeerde ontwerpers onder wie Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga zich over de look van luchtvaartkleding gebogen. De bijzondere selectie uniforms in de tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van de Nederlandse purser Cliff Muskiet die - vanaf 1993 tot nu - meer dan 1405 uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen heeft verzameld. Met de tentoonstelling ‘Cabin Crew’ draagt de Kunsthal bij aan het ontsluiten van verborgen particuliere collecties.

Finnair                                                                                             British Midland


WE LOVE DESIGN! 👄Design Kapstok Pole 

Merk: Cascando
Designed by Robert Bronwasser
 
Pole is een robuuste, stalen kapstok die ruimte biedt aan acht tot tien jassen. Met de bijpassende kledinghanger vormt kapstok Pole een twee-eenheid, waarbij ronde vormen een vriendelijke uitstraling garanderen. In de kleuren blauw, oranje en fuchsia oogt Pole vrolijk en fris. De witte combinatie toont helder en minimalistisch en in zwart is de kapstok modieus en elegant

MATA HARI: DE MYTHE EN HET FRIESE MEISJE / KUNST & CULTUUR

Ze is Nederlands bekendste spionne: Margaretha Geertruida Zelle. Geboren in Leeuwarden, werd ze achtereenvolgens officiersvrouw, moeder, model, exotisch danseres en courtisane. Op 15 oktober 1917 stierf ze voor een Frans vuurpeloton in het park van Vincennes.
                            
MATA HARI: De mythe en het Friese meisje
Mata Hari wordt op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden. Ze groeit er op in een rijke familie en trouwt op 19-jarige leeftijd met Rudoplh MacLeod, een beroepsofficier uit het Nederlands-Indische leger met wie ze een paar jaar na het trouwen naar Nederlands-Indië vertrekt. Samen krijgen ze twee kinderen, een jongen en een meisje. Haar huwelijk verloopt niet goed. In 1902 keert Mata Hari terug naar Nederland en kort hierna (1906) wordt het huwelijk ontbonden.

De Nederlandse vertrekt alleen naar Parijs en werkt daar als naaktdanseres. Als artiestennaam gebruikt ze dan de naam ‘Mata Hari’, wat Maleis is voor ‘Oog van de dag’. De Nederlandse danseres is er succesvol. Niet alleen door haar dansen. Ze verhuurt zich ook als courtisane (prostituee in voorname kringen) en is ook daarin gewild. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt bevindt Mata Hari zich in Berlijn. Ze wil ook daar optreden, maar voor het zover komt sluit het theater haar deuren. De danseres moet vluchten, maar kan vanwege de oorlog niet terug naar Parijs. Ze besluit dan naar Nederland te gaan.

SPIONAGE
De Friezin zou in de periode hierna verstrikt zijn geraakt in een spionageweb. Voorjaar 1916 zou ze in contact zijn gekomen met de Duitse inlichtingendienst die haar als codenaam Spionne H21 gaf. Ze krijgt van de inlichtingendienst een voorschot van 20.000 francs en vertrekt met dat geld naar Parijs. 

H21
Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog viel Zelles rijke, kosmopolitische lifestyle aan duigen. Haar vermogen stond vooral op Duitse banken en de Duitse overheid confisqueerde buitenlandse tegoeden. Bovendien zat haar carrière in het slop. Ze keerde daarom noodgedwongen terug naar Nederland, waar een minnaar, kolonel der Huzaren Eduard baron van der Cappellen, haar en haar dienstmeid Anna in Den Haag onderbracht. Het was in haar Haagse woning dat de Duitse militaire inlichtingendienst IIIb Zelle bij monde van de Duitse consul een voorstel deed dat zij niet weigerde. Over wat er vervolgens is gebeurd, is veel gespeculeerd. Maar uiteindelijk heeft Zelle, codenaam H21, nauwelijks iets gedaan voor het geld dat IIIb haar betaalde. Ze was sowieso een slechte keuze voor een spion: gezien haar achtergrond was ze bij voorbaat verdacht. Nog voor ze werd gerekruteerd, plaatste MI6 haar al op een lijst van verdachte personen, omdat ze veel op en neer reisde, warme banden onderhield met officieren aan beide zijden van het conflict en gold als een femme fatale van dubieuze moraal.Daar wordt ze verliefd op een Russische officier. De Franse inlichtingendienst zou haar hierna hebben gevraagd om voor hen als spionne te werken. Haar rol als dubbelspion zou haar op den duur fataal geworden zijn. Zowel de Duitsers als de Fransen wantrouwende danseres. Op 13 februari 1917 wordt ze in Parijs gearresteerd. Nederland dient tevergeefs een gratieverzoek in.

Het doodvonnis van Mata Hari 
Toen de Franse veiligheidsdienst Zelle op 13 februari 1917 arresteerde en zij na maanden van verhoren uiteindelijk voor de militaire rechtbank werd geleid, greep die de kans van haar een voorbeeld te maken. De oorlog verliep voor de Fransen niet goed en de schuld werd mede gelegd bij de morele ondermijning van Franse militairen door femmes fatale in dienst van de vijand. Mata Hari was de verkeerde vrouw op het juiste moment.
“Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.”

Na een kort proces wordt Mata Hari in 1917 in Frankrijk ter dood veroordeeld. In het vonnis wordt gesteld dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan hoogverraad vanwege spionage voor de Duitsers. Een vuurpeloton voltrekt het vonnis op 15 oktober 1917. Haar laatste woorden zouden zijn geweest:

Publiciteit 
Na haar dood zorgt de vele publiciteit die aan haar leven en dood wordt gegeven er voor dat ze wereldberoemd wordt. De Britse geheime dienst MI5 opende in 1999 enkele van haar archieven, waaruit blijkt dat de effectiviteit van Mata Hari als spionne voor de Duitsers heel gering moet zijn geweest. In Mata Hari’s geboorteplaats Leeuwarden is een standbeeld van de danseres te vinden. De afgelopen decennia zijn er ook verschillende films over haar leven gemaakt.

Stijlicoon en sekssymbool
Haar imago van sensuele, gevaarlijke mannenverslindster kostte Zelle de kop, maar is ook de reden waarom ze onsterfelijk is geworden. Vrij snel na haar dood groeide Mata Hari uit tot een mythe. Ze werd een stijlicoon en sekssymbool. Haar leven werd onderwerp van talloze, niet altijd waarheidsgetrouwe boeken en filmsterren als Greta Garbo, Marlene Dietrich en Sylvia Kristel hebben haar gespeeld.

"Ik ben moe van dat vechten tegen het leven en ik wil een van tweeën: óf Nonnie bij me en een fatsoendelijke moeder zijn óf ik ga leven zooals me hier zoo schitterend wordt aangeboden. Ik weet wel dat dat leven eindigt met een ongeluk – maar daar ben ik overheen.”

Populaire posts