WETENSCHAP

Laatste update : 20-01-2019


GA VAKER EEN RONDJE LOPEN..DAT ZAL JOUW HEEL GOED DOEN / WETENSCHAP


Vintage /KISS walking on the street of New York City, 1976

Dagelijks minimaal twee uur en liever nog wat langer naar buiten en wandelen, dat lukt weinig mensen. Terwijl het juist zo goed en gezond voor je is, want lopen en de natuur in gaan is goed voor je. Zo bevordert het je concentratievermogen en helpt het tegen stress. En daarnaast is het ook nog eens goed voor je humeur...en heb je minder stress, ben je veel creatiever en productiever

#Lopen bevordert je creativiteit
Uit onderzoek van wetenschappers van Stanford Graduate School of Education is gebleken dat lopen goed is voor de creativiteit en zorgt voor inspiratie. Dus zit je al dagen achter je bureau te piekeren over iets? Een wandeling kan er voor zorgen dat je in ene wel een oplossing ziet. Volgens de uitkomsten van het Stanford-onderzoek steeg de creativiteit van mensen die gingen lopen zelfs met gemiddeld 60 procent.
#Lopen verlaagt je stressgevoel
Als je het druk hebt of last hebt van veel spanning en stress kun je behoorlijk opknappen van een wandeling in de natuur. Wist je dat de eerste vijf minuten van een bezoek in de natuur zorgen voor de grootste verbetering in gevoelsstemming? Dit ontdekten wetenschappers van de universiteit van Essex. En niet alleen op de korte termijn heeft bewegen een positief effect op de gezondheid, maar ook op de lange termijn.
5cc.nl

#Lopen verhoogt je productiviteit
Wist je dat een bepaald deel van je hersenen, de prefrontale cortex, wordt geactieveerd als je gaat wandelen? Dit deel is namelijk verantwoordelijk voor cognitieve, emotionele en motivationele processen, zoals plannen, impulsbeheersing en doelgericht handelen.

Eva Solo druppelvrije thermoskan vervaardigd uit kunststof in de kleur groen (botanic green), rvs (hals) en glas (binnenfles) met een inhoud van 1 liter.€ 49,95 - 5cc/evasolothermoskan


BESEF VAN DAT JE DOOD BENT ? / WETENSCHAP

Photo: Pixaby
Volgens wetenschappers beseffen mensen wel dat ze dood zijn, omdat hun hersenen na het overlijden nog korte tijd actief blijven.
De onderzoekers kwamen tot die conclusie na het bestuderen van een groot aantal hartstilstanden in Europa en de VS. Ze spraken met mensen die na reanimatie weer begonnen te ademen. Zij konden beschrijven wat er was gebeurd, nadat hun hart was gestopt met kloppen. Ze wisten zelfs nog gesprekken tussen artsen en verpleegsters te reproduceren.

Wetenschappelijke hoofdonderzoeker Sam Parnia legt ook uit: “Ze omschrijven hoe artsen en verpleegkundigen aan het werk waren , ze zagen ook dingen, die ze niet konden weten als hun hersenen niet meer actief zouden zijn. Het gebeurde allemaal na het moment waarop het hart stopt met kloppen. Technisch gezien is dat ook het tijdstip van overlijden.”
Als het hart stopt met kloppen krijgen de hersenen geen bloed meer en stoppen ze met werken. Omdat dit sterfproces uren duurt, is er een korte periode waarin een persoon officieel dood is, maar waarbij hij zich nog wel bewust is van wat er om hem heen gebeurt. “We proberen te begrijpen of je bewustzijn stopt of nog korte tijd doorgaat nadat je sterft en hoe zich dat verhoudt met wat er op dat moment in de hersenen gebeurt,” .aldus Sam Parnia.
Bron(nen):The Independent 


Avonturen in het leven na de dood is een krachtige reis naar spiritueel ontwaken, een moedige zoektocht naar antwoorden en verlichting. Het boek gaat de confrontatie aan met de oude aannames met betrekking tot de hemel en presenteert een uitgebreide nieuwe visie op ons zich voortzettende leven. Nadat William Buhlman, auteur van Adventures beyond the body, de diagnose kanker kreeg, zocht hij naar antwoorden op de mysteriën van ons bestaan na de dood. Hij confronteerde zijn sterfelijkheid en verkreeg diepgaande inzichten in wat er voorbij ons fysieke lichaam ligt. Onze reis naar het volgende leven vormt de basis van Avonturen in het leven na de dood. De auteur vertelt over zijn buitenlichamelijke ervaringen en lucide dromen, gezien door de ogen van een fictief karakter, Frank Brooks. De inzichten zijn soms verrassend, maar er is altijd een heldere boodschap: wij zijn krachtige spirituele wezens en we vormen zelf onze realiteit, nu en in de toekomst. Het doel van dit boek is om ons voor te bereiden op de vele op gedachten reagerende omgevingen die we zullen ervaren. William Buhlman onderwijst en geeft over de hele wereld lezingen over buitenlichamelijke ervaringen en spirituele bekrachtiging.
 € 19,95 / kliklik!   
WE LOVE BRIX KURT BOWL 👄 
Stylingshop-Brix
Brix salontafel Kurt 90 cm. De grote salontafel heeft een diameter van 90 centimeter en is 38 centimeter hoog. De ronde bijzettafel bestaat uit een stalen (metalen) omlijsting en een hergebruikt hardhouten mangoblad in gekleurde tinten.Van:€ 335,00 Nu:€ 251,25


NOOIT CHAMPAGNE UIT EEN PLASTIC BEKER MOET DRINKEN / WETENSCHAP

Wil je voor een speciale gelegenheid uitpakken met een dure fles champagne? bijvoorbeeld vanavond rond 24:00 uur?  Maak dan niet de fout om die in een plastic beker te schenken. Dat gaat namelijk ten koste van de smaak, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Texas in Austin.
Volgens wetenschappers is er eigenlijk maar één type glas geschikt voor champagne en dat is een traditioneel champagneglas en dat zou ook zo moeten blijven. 

Plastic beker zijn grotere bubbels

Bubbels veranderen namelijk per type glas waar de champagne in zit. Als je champagne in een plastic beker giet, plakken de bubbels aan de wanden van de bekers en ontstaan er grotere bubbels. Hoe groter de bubbels, hoe slechter de smaak van de champagne. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als je een dure fles aanschaft, overigens dit geldt ook vaak voor andere alcoholische dranken met bubbels!

WE LOVE  VITA LIBERATA ðŸ’‹
€ 47,24 /nicebeauty. makeup /poeder
Vita Liberata Luxe Tan Trystal Minerals Self Tanning Bronzing Minerals is 's werelds eerste mineraal poeder met zelfbruinende in! Dit unkke mineraal poeder geschikt voor alle huidtinten. Vroeger was het elke ochtend op de top van de dagcrème of stichting. Na 3-5 dagen van gebruik is de gloed opgebouwd in de huid. Trystal 3-teknologisn combineert de momentane kleur met een duurzaam resultaat, de fake tan kleur geleidelijk ontwikkelen. Dit mineraal poeder was de winnaar van de de Deense Beauty Award 2016! Bemærk: Kabuki borstel medfølger.


JE BENT GELUKKIGER MET LEUKE BUREN / WETENSCHAP

Gezellige buren / vintage jaren 70!
Ze zeggen weleens "liever een goede buur dan een verre vriend ".Wat blijkt namelijk uit wetenschappelijk onderzoek van het CBS
Mensen die een goede band hebben met de buren, zijn gelukkiger. 
Uit de cijfers komt namelijk naar voren dat ruim 9 op de 10 volwassenen die tevreden zijn met hun woonomgeving, ook tevreden zijn met het leven in het algemeen. Dat geldt vooral als ze veel binding voelen met de buurt en de buren.

Dat laatste is zelfs het belangrijkst: verbinding voelen met anderen heeft veel invloed op ons geluk. Van de buurtbewoners die in de buurt een sterke mate van ‘sociale cohesie’ ervaren is bijna iedereen ook tevreden met hun leven: maar liefst 97%. Mensen die dat niet ervaren in hun buurt zeggen automatisch minder gelukkig te zijn, dat gaat om nog maar 69%.

Daar moet overigens wel een kleine kanttekening bij worden gemaakt: bewoners van een vrijstaand huis, dus zónder buren, of in ieder geval buren die een stukje verderop wonen, geven sneller aan tevreden te zijn dan mensen met een etagewoning (en dus veel buren), namelijk 97 tegen 88%...hmmm dat is dan ook weer apart..heeft dat misschien te maken met het feit dat je in zo luxe woning woont?

WE LOVE  JANE IREDALE ðŸ’‹
€ 48,98 /nicebeauty. makeup /poeder
Powder-Me van Jane Iredale Golden is een poeder met factor 30, dat een volledige zonbescherming biedt. Het kan zowel op het gezicht als op het lichaam worden gebruikt en bevat geen chemische oplosmiddelen die de huid kunnen irriteren, maar wel met factor 30 die bescherming biedt tegen UVA / UVB-stralen. Het heeft een rustgevend effect op de ontstoken of geïrriteerde huid, vanwege het gehalte aan natuurlijke klei dat bovendien voedzaam lijkt. Het is verkrijgbaar in 3 kleuren, dus er zijn alle huidtinten. Golden geeft je huid een lichtbruine gloed.HET ONDERBUIKGEVOEL..MOET JE ER OOK NAAR LUISTEREN?/ WETENSCHAP

Je onderbuik wordt ook wel je tweede brein genoemd. Soms heb je een onderbuikgevoel dat er iets vervelends gaat gebeuren. Je negeert het en dan kom je er later achter dat je er toch even bij stil had moeten staan. 

Wetenschappers zijn er al jaren mee bezig om te onderzoeken hoe wij als mens onze beslissingen nemen.
Een studie aan de afdeling Psychologie van de universiteit van Tel Aviv heeft onderzocht wat er gebeurt als je mensen dwingt te beslissen op basis van hun onderbuikgevoelens.
Volgens professor Usher is ons brein in staat bij elke beslissing die we nemen af te wegen hoeveel waarde iets of iemand heeft.

Er zijn verschillende testen hiervoor afgelegd met proefpersonen, ze moesten dus wel op hun onderbuikgevoel afgaan en antwoord geven op de testen en of handelingen. Uit de testen is gebleken dat wanneer je op het gevoel en of zintuig van je onderbuik gevoel afgaat bijna 90% klopt. Volgens Usher kun je wel dus op basis van intuïtie snel een beslissingen nemen. ‘Reageren op je onderbuikgevoel leidt tot een kwantitatieve beslissing’, dan is je onderbuikgevoel je beste raadgever! zegt Usher.

WE LOVE SOLID COLOGNE 
"THE STREETS" FOR HOMME 💋

€ 19,95
De coolste manier om lekker te ruiken, waar je maar wilt. Deze sterk geconcentreerde solid colognes zorgen voor een langdurige en heerlijke geur om je, wat voor epische dingen je ook gaat doen, je lekker te laten ruiken. Met je vinger wat wax laten smelten en aanbrengen waar de geur maar nodig is, met dit kleine potje doe je maanden. Makkelijk mee te nemen in je zak, tas of rugzak, waar je ook heen gaat. De Streets geur is een zoete en licht kruidige geur.


WE GENIETEN STIEKEN VAN ANDERMAN ELLENDE...MAAR WAAROM? / WETENSCHAP


Een gniffel, of lekker voor je! om andermans ellende...daar kunnen wij stiekem van genieten. Niet voor niets zijn programma’s als Temptation Island zo populair. Niemand hoopt dat de koppels het redden en liever zien we ze vreemdgaan. Een beetje leedvermaak vinden wij niet erg, zolang het beperkt blijft tot zaken op afstand als tv-programma’s.Maar het is geen goed teken om te genieten van je falende medemens!

Catherine Chambliss, professor neurowetenschap en psychologie aan het Ursinus College in Pennsylvania zegt het volgende: Wanneer je zelf niet goed in je vel zit, kunnen andere mensen hun successen ondraaglijk worden omdat je jezelf er automatisch mee gaat vergelijken waardoor je je nog slechter gaat voelen.Het gaat namelijk om de relatieve aantrekkelijkheid ten opzichte van je omgeving. Als een vriendin een blunder begaat of een vriend wordt ontslagen dan neemt onze relatieve aantrekkelijkheid voor het andere geslacht toe…voor sommigen is dat vreemd maar wel waar!

En over het algemeen heeft het met onzekerheid te maken,aldus Catherine Chambliss. Films en series met een mislukte relatie als verhaal of  een Hollywoodster die aan de drugs raakt, het zou ons een beter gevoel over onszelf geven. Maar het effect is een stuk minder sterk als je stevig in je schoenen staat en blaakt van het zelfvertrouwen.
Advertentie / LEFF Amsterdam ook verkrijgbaar bij 5cc.nl 

Van de wereldberoemde ontwerper Piet Hein Eek, bekend van sloophouten meubilair en accessoires, zijn deze zeer mooie horloges de Tube watches. In samenwerking met klokkenfabrikant LEFF Amsterdam hebben ze de serie Tube gecreëerd die bestaat uit klokken en audio speakers, daaruit is het ontwerp en idee ontstaan van deze uniseks horloges


ALTIJD HONGER OF TREK? / GEZONDHEID - WETENSCHAP

Heb jij dat ook? dat je het het liefst direct na het avondeten een zak chips open trekt en of jezelf wil trakteren op een zoetige nagerecht? Hoewel je misschien denkt dat je er niets aan kunt doen dat je altijd trek hebt, blijkt het tegendeel te kloppen. Wij weten inmiddels ook dat je van zout eten enorme dorst kunt krijgen, maar wist je dat het ook een grote rol kan spelen in jouw hongergevoel?

6 en 12 gram zout /Een aantal Amerikaanse en Duitse wetenschappers sloeg de handen ineen en onderzocht twee soorten diëten die tien astronauten in de ruimte testten. Bij het ene dieet mochten de proefpersonen zes gram zout per dag (de aangeraden dagelijkse hoeveelheid) eten, het andere voedingsschema bestond voor 12 gram per dag uit zout.

Hoewel de onderzoekers vooraf dachten dat de astronauten minder dorst zouden hebben wanneer ze minder zout binnenkregen, bleek juist dat er minder werd gedronken wanneer er méér zout geconsumeerd werd. Dit zou kunnen komen doordat het lichaam dan meer vocht vasthoudt. Daarnaast bleek ook uit de studie – dat de deelnemers hongeriger waren toen ze het dieet met het hoge zoutgehalte volgden, terwijl ze hetzelfde aantal calorieën aten als normaal.

Conclusie / Hoe meer zout je binnenkrijgt, hoe harder het lichaam moet werken om water op te kunnen slaan. En dat energieverbruik zorgt voor een hongerig gevoel.

Maar mocht je het idee hebben dat het meer is dan dat...altijd raadplegen bij je huisarts.

Atkins koolhydraatarme dieetproducten ondersteunen u bij het beheersen van uw gewicht. Nu 25% korting op alle Atkins producten bij De online drogist - klik klik!
CONTINUE PRONKEN MET HUN RELATIE OP SOCIAL MEDIA...HMM MISSCHIEN EEN BEETJE ONZEKERHEID? / WETENSCHAP

Je kent ze vast ook wel, iemand op Facebook of Instagram die constant foto’s of filmpjes plaatst met zijn of haar partner. Leuk voor je een nieuwe liefde in je leven, maar wanneer onze tijdlijn vanaf dat moment alleen maar volstaat met alles van geweldige relaties...begin een klein beetje de irritaties op te lopen. 

Tuurlijk...wij vinden het allemaal wel erg leuk dat je een (nieuwe) relatie hebt, maar waar we minder vrolijk van worden is dat je er constant mee bezig bent om dit te delen via jouw sociale mediakanalen...soms krijg je echt even de pffffffffffffff moment ( haters onder ons :) .

Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat je gelukkiger bent als jij je relatie níet constant deelt via social media. En er zijn twee redenen dat mensen door blijven gaan met constant foto’s van zijn of haar geliefde te posten.
# 1. De persoon probeert wat te compenseren óf ze hebben gewoon schijt!. Prima natuurlijk als het je oprecht niet boeit maar uhm, waarom doe je het dan eigenlijk?..is dan nu de vraag?

# 2. Als het allemaal even niet zo lekker loopt in je relatie dan ga je onbewust op zoek naar bevestiging. Je krijgt een bepaalde bewijsdrang om aan de buitenwereld te laten zien dat jouw relatie wél werkt. Door de dingen waar je zelf niet helemaal zeker over bent online te delen – en op deze manier anderen te overtuigen van het feit dat je best een leuke relatie hebt – is de kans groot dat je zelf ook weer een beter gevoel over je relatie krijgt.

Kortom, wanneer je zelf gelukkiger bent heb je het niet nodig om telkens maar weer bevestiging te zoeken bij jouw volgers en ben je niet bezig met posten. Wanneer je een geluksmomentje ervaart, is die ervaring samen met jouw partner toch wel voldoende?..aldus de wetenschapper.

En als blijkt dat het aantal likes je gemoedstoestand gaat beïnvloeden, betekent dat niet veel goeds voor je gelukstoestand...dus let op!

MAAR...HIER HOUDEN WIJ TOCH ZO VAN!
Zusss. stukje Nederlandse trots waarbij design, duurzaamheid en kwaliteit bij komt  kijken. Zusss is basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs. Deze eigenschappen zie je allemaal terug in de mooie tassen 

€ 47,96 /basiclabel.nl/lifestyle/zusss
€ 31,96 /basiclabel.nl/lifestyle/zusss.


KAAS GEVONDEN IN 3300 JAAR OUDE EGYPTISCHE TOMBE / WETENSCHAP

Wetenschappers hebben de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Kaas is ruim 3 millennia jaar ...wow!
Het praalgraf van Ptahmes, zo'n dertien eeuwen voor Christus burgemeester van Memphis, werd al in 1885 opgegraven maar verdween door zandstormen weer onder de grond. De herontdekking volgde in 2010 en de studie is nu gepubliceerd in het vakblad Analytical Chemistry. De archeologen troffen destijds een gebroken pot aan met een keiharde wittige substantie en een stuk canvas. Dat werd mogelijk gebruikt om de inhoud af te dekken of te conserveren. Met de moderne technieken is nu aangetoond dat de kruik extreem overjarige kaas bevatte.
Onderzoeker Enrico Greco, een chemiedocent aan de universiteit van Catania in Italië, zegt dat de geanalyseerde substantie vermoedelijk de oudste vorm van harde kaas is die archeologen ooit hebben gevonden. 
Door de scheikundige analyse van de eiwitten kon worden geconcludeerd dat de kaasboer zowel koemelk als melk van een schaap of geit heeft gebruikt. Omdat de vezels van het kaasdoek geschikter waren voor vaste stof dan voor een vloeibare gaan de onderzoekers ervan uit dat het toen al om stevige kaas ging.

Andere peptiden wijzen er bovendien op dat de zuivel besmet was met Brucella melitensis, een bacterie die de zogenoemde Maltakoorts kan veroorzaken. De ziekteverwekker maakt ook nu nog slachtoffers onder consumenten van rauwmelkse producten.

Batterij mok die warmtegevoelig is!! nu voor € 8,50
Ben je nog niet helemaal wakker? Begin je dag volledig opgeladen met de Warmtegevoelige mok Batterij van Kikkerland. Schenk je warme drank in de beker en de batterij laadt zichzelf op. Het zwarte balkje wordt door de warmte langzaamaan steeds groener. Als de drank afkoelt of de mok leeg is, wordt de batterij vanzelf weer zwart. De beker mag dan een lege batterij hebben, die van jou is tenminste helemaal opgeladen. Met de Kikkerland-mok Batterij met thermografische inkt heb je nooit meer een lege batterij. Verandert de batterij terug naar zwart, drink dan snel je warme drank op om er weer tegenaan te kunnen.


HET IS MOEILIJK OM EEN GEHEIM TE BEWAREN! - WETENSCHAP

We hebben allemaal geheimen. Je vriendin die vertelt dat ze een nieuwe crush heeft, een collega die je in vertrouwen zegt dat ze een affaire heeft of jij die weer iets hebt uitgestoken gisterenavond. Het is niet altijd gemakkelijk om een geheim voor jezelf te houden.
Het liefst van al deel je het met je beste vriend of vriendin zodat je de druk niet alleen hoeft te dragen. Maar hoe komt het nu dat we zo moeilijk kunnen zwijgen?

De kans is groot dat je gemiddeld eenmaal per minuut toch aan een witte beer denkt. Dat bleek uit een experiment waarover de Amerikaanse psycholoog Daniel Wegner in 1987 publiceerde. Proefpersonen dachten na het experiment ook vaker aan de witte beer dan zij die de gedachte niet hoefden te onderdrukken. En, om tijdens de proef maar niet aan de witte beer te denken, probeerden de vrijwilligers hun aandacht te concentreren op voorwerpen in de labruimte: de ventilator, een afstandsbediening, het plafond. Gevolg: de hersenen gingen de ventilator, de afstandsbediening en het plafond associëren met de witte beer. Het beest dook ineens overal op. Als de gedachte aan een onschuldige witte beer al zo lastig te onderdrukken is, hoe zit het dan met het geheim van overspel, seksueel misbruik, depressie, dopinggebruik, schulden of stelen?

In 1995 liet Wegner zien dat mensen die een eerder verbroken liefdesrelatie verborgen hielden voor hun nieuwe partner, vaker aan de vorige geliefde denken dan zij die open kaart speelden.
Vaak aangehaald, deels experimenteel ondersteund, maar nooit onomstotelijk bewezen, is de onderdrukkingstheorie uit 1989 van de Amerikaanse psycholoog James Pennebaker. Van nature willen we praten over wat we meemaken. En, tja, dat is nu eenmaal de waarheid, hoe ongemakkelijk ook. Onderdrukken roept een tijdelijke stressreactie op, en hoe langer we het geheim onderdrukken, hoe vaker we in de stress schieten.

Psycholoog Tom Frijns liet in 2005 in zijn proefschrift ’Keeping Secrets’ zien dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen individuele geheimen (die je met niemand deelt) en gedeelde geheimen (die je met één of meer personen deelt, erop vertrouwend dat zij het geheim niet verklappen). Gedeelde geheimen blijken veel meer voor te komen dan individuele geheimen.En volgens 
psycholoog en geheimenonderzoeker Andreas Wismeijer is dat een groeiend aantal experimentele onderzoeken erop wijst dat het onderdrukken van geheimen tot lichamelijke klachten kan leiden.Advertentie / Peter Hahn
Peter Hahn is een in meerdere Europese landen opererende multichannel-aanbieder. Het bedrijf staat al bijna 50 jaar voor de beste service en geselecteerde eerste klas dames-en herenmode. Deze wordt gekenmerkt door de allerfijnste natuurkwaliteiten zoals luxueus kasjmier, zachte zijde, pure wol en fijn katoen.

WAAROM VLIEGT DE TIJD ALS JE OUDER WORDT? / WETENSCHAP

Als je jong bent, lijkt alleen de schoolvakantie al een eeuwigheid te duren, terwijl er op latere leeftijd zomaar vijf jaar voorbij glijdt zonder dat je er erg in hebt. Wetenschappers hebben drie verklaringen voor dit fenomeen.

#Ten eerste is een jaar relatief meer voor een kind van vijf dan voor een man van veertig. Voor het kind is het een vijfde van zijn leven, voor de man een veertigste. Een jaar weegt daardoor minder zwaar als je ouder wordt. Het is immers maar een klein deel van je leven. Het maakt minder indruk en duurt voor je gevoel dus minder lang.

#Ten tweede is het zo dat veel lichamelijke processen langzamer gaan als je ouder wordt. Je hart gaat trager kloppen, je dopamineniveau loopt terug, je verwerkt informatie langzamer en je stofwisseling vertraagt. “Veel van die klokken draaien in een jong lichaam nu eenmaal sneller dan in een ouder lichaam. Misschien dat daarom de dagen als kind zo lang waren en de tijd van de ouderdom zo verontrustend snel voorbijgaat,” schrijft hoogleraar psychologie Douwe Draaisma in zijn boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’.

#Ten derde is er veel meer neurale activiteit in de hersenen als je nieuwe ervaringen opdoet. Je slaat dan veel meer details op in je geheugen. Daardoor lijkt het alsof de tijd veel langer duurt dan in werkelijkheid het geval is. Als kind staat het leven bol van de nieuwe belevenissen en bijzondere indrukken. Als je ouder wordt, doen gewoonte en gewenning hun intrede. Sleur en hersenloze drukte zijn dodelijk voor je tijdsbeleving. Voor je het weet zijn er jaren voorbij gegaan zonder dat je er noemenswaardige herinneringen aan hebt.

Dus..zorg dus dat je veel nieuwe dingen onderneemt, ga op avontuur en stop het vliegen van de tijd.
Bron(nen): HLN & wel.nl
Advertentie / Klik hier en haal ook jouw hebbedingentje!
USB Mini Koelkast
Nooit meer wordt jouw koude blikje cola uit de koelkast gejat op het werk.Vanaf nu zet je dat gewoon in je eigen koelkast op je bureau. De koelkast koelt niet alleen, hij staat ook nog eens erg cool.
Het enige wat je nodig hebt is een vrije USB-aansluiting.
Klik hier en haal ook jouw hebbedingentje nu voor € 19,95!

MOGELIJK VESTIGT DE TIJGERMUG ZICH PERMANENT IN NEDERLAND!/ WETENSCHAP

De aarde warmt op en dus worden onze zomers warmer en warmer. Wellicht is deze zomer een uitschieter, maar als de komende zomers ook zo warm zijn zal de tijgermug over twee jaar ons land definitief als verblijfplaats zien, aldus deskundige Willem Takken. En dat is zorgbarend, want deze mug is brengt erg gevaarlijke ziektes over.

Zika /De Aziatische tijgermug zat eerder vooral in, de naam zegt het al, Azië. Daar werd veel voor de mug gewaarschuwd, aangezien deze de ziektes dengue, ook wel knokkelkoorts en zika overdraagt. Knokkelkoorts gaat bij gezonde mensen vaak vanzelf weer over, maar kan flink vervelend zijn. Voor kleine kinderen en mensen met chronische ziekten zoals diabetes en asthma kunnen er heel erg ziek van worden of zelfs komen te overlijden. Ook van het zikavirus kun je je flink ziek voelen, maar meestal knappen mensen hier gauw weer van op. Wel is het zikavirus gevaarlijk voor zwangere vrouwen, want ongeboren kinderen kunnen hier een hersenafwijking van krijgen.

Vervelende mug /Hoewel de kans klein is dat je ook daadwerkelijk ziek wordt van de mug, aangezien deze ziektes weinig voorkomen in Europa op dit moment, is de steek van de tijgermug erg vervelend. Deze is pijnlijker dan een gewone mug. Daarnaast steekt de tijgermug niet alleen in het donker, maar ook overdag. Daardoor zit je dus nooit meer lekker buiten, “omdat je constant geprikt wordt,” zegt Willem Takken. Ook kan het zijn dat de gevaarlijke ziektes door de mug over een aantal jaren wél in Europa voorkomen.

Verspreid / Hoewel de mug eerst voornamelijk in Azië voorkwam, werd hij al eens in Europa gespot. Hij kwam niet zomaar aanvliegen, maar liftte mee met vrachtschepen en -vliegtuigen, in bijvoorbeeld bamboeplanten. Dit niet alleen uit Azië, maar ook uit Italië en Spanje. Daar woont de tijgermug al een aantal jaren definitief. De eitjes die meekomen naar Nederland komen hier tijdens zulke warme zomers uit. Als ze de winter overleven, zullen het er meer en meer zijn. Daarom zal de mug zich volgens Takken over twee jaar gevestigd hebben.

Voorkomen /Om te voorkomen dat de tijgermug zich kan voortplanten kun je een aantal dingen doen. Zorg ervoor dat je geen stilstaand water in de tuin hebt staan: hierin leggen ze graag eitjes. Bloempotten en vaasjes in de tuin, maar ook regentonnen en goten zijn een ideale broedplaats. Zorg er dus voor dat je geen bakjes met stilstaand water hebt staan en dek regentonnen af. Maak de regenton na het seizoen schoon om eventuele eitjes te verwijderen. Wil je graag water laten staan voor vogeltjes en andere kleine diertjes, ververs deze dan dagelijks en maak de bakjes goed schoon. Paulaschoice.nl/verzorging-defense

Paulaschoice.nl/verzorging-defense
FOTO: PINTEREST
Wat vinden wij aantrekkelijk ?? Uit wetenschappelijk onderzoek komt dat mensen vooral zwichten voor de volgende kenmerken als het gaat om aantrekkingskracht.

Symmetrie
Wanneer je beschrijft hoe knap iemand is is de kans erg klein dat je benoemt hoe symmetrisch hij wel niet is. (‘Hij is zó symmetrisch, echt prachtig!’) En dat terwijl uit verschillende onderzoeken blijkt dat symmetrie – hoe goed beide kanten van iemands gezicht en lichaam matchen – bepaalt hoe aantrekkelijk we iemand vinden. Niemand is perfect symmetrisch, (want perfect bestaat niet) maar toch geldt: hoe symmetrischer hoe beter.

Een perfect BMI
Je body mass index (BMI) wordt bepaald door de relatie tussen je lengte en je gewicht. Je kunt je BMI makkelijk berekenen via internet (google dus vooral even). Uit onderzoek blijkt dat een BMI van 20,85 bij vrouwen het meest aantrekkelijk wordt gevonden. Mannen zien vrouwen met dit BMI als gezond én als goed materiaal voor de voortplanting. Uit ander onderzoek komt dat vrouwen met brede heupen ook eerder als potentiële voortplantings-partner worden gezien. Dus: love je curves.

Littekens in het gezicht
Ook een vreemde: vrouwen vinden littekens in het gezicht van een man vaak aantrekkelijk. Zolang het de juiste littekens zijn, dat wel. Opvallend: een litteken dat eruit ziet alsof het is ontstaan in een gevecht maakt een man aantrekkelijk voor een relatie op korte termijn, maar is op lange termijn juist minder positief. Voor een echt lange relatie gaan de vrouwen namelijk liever voor ‘onbeschadigde’ mannen. Zij zien er zorgzamer uit (of komen zo over) en zijn daarom meer geschikt als levenspartner.

Een ‘sexy’ stem
Deze gaat weer helemaal over hormonen. Een lage stem wordt bij mannen geassocieerd met meer testosteron en een hoge stem bij vrouwen is typisch vrouwelijk. Toch gaat het niet alleen om toonhoogte. Een hoorbare ademhaling tijdens het praten wordt bij zowel mannen als vrouwen als aantrekkelijk gezien, en het blijkt dat vrouwen een monotone stem bij mannen heel sexy vinden. Uit onderzoek is gebleken dat een stem heel veel uitmaakt. Je kunt iemand die je niet ziet maar alleen hoort woest aantrekkelijk vinden. Wanneer je iemand ziet én hoort tegelijk zul je meer letten op de visuele en vocale combi, en verliest de stem een klein beetje kracht. Toch blijft een fijne stem ontzettend belangrijk.

Matchende genen
Ooit gehoord dat getrouwde stellen vaak op elkaar lijken? In dit grapje zit vaak een kern van waarheid. Vroeger trouwden mensen namelijk volop met mensen van dezelfde afkomst, en ook wij doen dit nog regelmatig. Op een of andere manier voelen we ons aangetrokken tot dingen die we al kennen, omdat we ons daar automatisch comfortabeler bij voelen. Daarnaast zien we overeenkomsten als iets gunstigs voor eventuele kinderen. Lekker dierlijk weer.

Onbaatzuchtigheid
Het draait zeker niet alleen om uiterlijk – onderzoek wijst uit dat ook onbaatzuchtig gedrag iets is waar vrijwel iedereen als een blok voor valt. Heel vroeger was dit al een van de kwaliteiten die onze voorouders zochten in een partner, en vandaag de dag vinden we het nog steeds hot. Iemand die niet alleen op zijn eigen voordeel uit is en zorgt voor zijn medemens is op lange termijn namelijk sowieso een goede partner/ouder.

Interessant-zijn
De wetenschap heeft genoeg redenen gevonden die verklaren waarom we ‘saaie’ mensen onaantrekkelijk vinden. De voornaamste reden: ons brein heeft een korte aandachtsboog, dus zodra we ons vervelen, willen we verder. Of het nou gaat om een TV-zender, een liedje op Spotify of een persoon. Skip. Bij interessante personen blijft onze aandacht hangen.

Vertrouwen
Al deze eigenschappen zijn leuk en aardig, maar wat zoeken we nou écht in een partner? Volgens onderzoek zijn zowel mannen als vrouwen vooral op zoek naar vertrouwen. Omdat vertrouwen voor vrijwel álles belangrijk is op de lange termijn.
JIJ EN JE BESTE VRIENDIN..../ WETENSCHAP


'Nothing is worth more than laughter. It is strength to laugh and to abandon oneself, to be light. Tragedy is the most ridiculous thing.' - Frida Kahlo

Je beste vriendin en jij lachen om dezelfde grapjes, jullie bestellen vaak dezelfde soort wijn en hebben dezelfde smaak qua kleding. Hoe kan dat nou?

Een onderzoek heeft aangetoond waarom jullie zoveel gelijkenissen hebben. Het blijkt dat beste vrienden vergelijkbare of soms identieke hersenactiviteit hebben.

Soulmates
Om tot dit antwoord te komen moesten 279 studenten een vragenlijst over vriendschap invullen en werden er beelden getoond waarbij hun hersenactiviteit gemeten werd door een MRI-scan. De beelden waren super random, van beelden van een bruiloft tot aan een astronaut in de ruimte. De MRI-scans toonden aan dat hoe closer de vrienden waren, hoe gelijker de hersenactiviteit er uitzag. De onderzoekers konden zelfs - zonder dit te weten - zien welke testpersonen
daadwerkelijk vrienden waren. 

Wat zoeken we in een vrienden? 
Toch blijven we met één vraag zitten: zoeken mensen in eerste instantie vrienden die net zo als zij zijn of worden vrienden na verloop van tijd meer 'gelijk'?
"We denken dat beide aan de hand zijn", vertelt auteur Adam Kleinbaum. "In feite geloven we dat het een goede zaak is, omdat het hebben van goede vrienden met vergelijkbare hersenactiviteit lonend is omdat het de eigen waarden, meningen en interesses versterkt'." 
Een zeer strenge opvoeding, waarbij het kind wordt uitgescholden of een tik krijgt, leidt tot mindere resultaten van dat kind op school. Het vergroot zelfs de kans dat het kind helemaal ophoudt met onderwijs en in de criminaliteit terecht komt. Tot die conclusie komen wetenschappers van de universiteit van Pittsburgh (VS) na het langjarig volgen van een grote groep 12- tot 21-jarigen.
Het gaat hierbij om kinderen die letterlijk worden ‘groot geschopt’ door hun ouder of ouders, iets dat bij één op de vier kinderen in meer of mindere mate gebeurt. Als een dergelijk kind thuis komt met een onvoldoende, dan noemen de ouders het ‘dom’, of gelijksoortige termen. Misschien krijgt het een draai om de oren. Als reactie keren deze kinderen zich af van hun ouders en richten zij zich veel meer op leeftijdsgenoten.
Ze gaan daarbij imponeergedrag vertonen. Bij meisjes betekent dat vroege seksuele activiteiten, bij jongens een hang naar criminaliteit. Vaak gaat dit gedrag van kwaad tot erger, waardoor de kinderen al snel in een circuit terecht komen waar slecht gedrag wordt aangemoedigd. Voor vol te worden aangezien is in deze omgeving belangrijker dan op tijd je huiswerk maken. Veel van deze kinderen halen hun diploma dan ook niet.
De achterstand die kinderen op deze manier oplopen, halen ze niet meer in, schrijven de onderzoekers in het vakblad Child Development. Bovendien is de kans groot dat ze later zelf ook ouders worden die meer met de handen dan met de mond opvoeden. Zo gaat de cyclus van slechte opvoedingen verder door de generaties. Actief ingrijpen door specialisten is de enige manier om dat te doorbreken.


Laat jouw geheugen je af en toe ook flink in de steek? ...! Het is namelijk mogelijk om je korte-en langetermijngeheugen binnen korte tijd aanzienlijk te verbeteren.
Hoe? Door af en toe even helemaal níets te doen. Onderzoek toont aan dat het nemen van dagelijkse rustpauzes een positieve invloed kan hebben op de werking van je geheugen. Best het proberen waard, toch?
Even relaxen
Plan daarom dagelijks een paar keer een moment in waarop je helemaal niks doet. Dim de lichten, leun lekker achterover, sluit je ogen en geniet van tien à vijftien minuten complete rust. Je zal merken dat je achteraf nieuwe informatie veel beter onthoudt dan wanneer je dat kwartiertje wel productief bezig zou zijn geweest.
Prikkels
Door meerdere pauzes op een dag in te lassen, kun je prikkels in je omgeving beter uitsluiten. Even geen smartphone, laptop, tv of andere afleidingen zorgen ervoor dat het proces van je geheugenvorming niet wordt verstoord.
Verbetering geheugen
Begin 2000 werd al het effect van rust op je geheugen al duidelijk. Een onderzoek van de universiteit van Edingburgh en de universiteit van Missouri toonde namelijk aan dat complete rust het geheugen kon verbeteren van mensen die neurologische schade hadden opgelopen, zoals bijvoorbeeld na een beroerte.klik hier en ga hier naar Yourskin.nl/vichythermale

Verschillende tests
Patiënten bleken na een aantal rustpauzes drie keer zoveel woorden te kunnen onthouden: 49 procent in vergelijking met 14 procent. Onderzoekers besloten de patiënten aan nog een test te onderwerpen: ze moesten naar een verhaal luisteren en vervolgens een paar vragen beantwoorden. Zonder pauze kon 7 procent van de patiënten de vragen juist beantwoorden, met pauze werd dat maar liefst 79 procent.

Nieuw onderzoek
Sergio Della Sala, een van de hoofdonderzoekers van de studie, besloot onlangs een opvolgstudie uit te voeren.  Hierbij werd telkens dezelfde truc (een rustpauze) onderzocht in verschillende contexten. Bij gezonde proefpersonen ontdekten ze dat deze korte rustpauzes ook het ruimtelijk geheugen konden verbeteren, van zowel jonge áls oude mensen. En naast de patiënten met een beroerte, stelden ze vast dat dezelfde voordelen gelden voor mensen met Alzheimer.
Bron: BBC & Libelle
Yourskin.nl


Wij laaglanders kunnen tot op zeker hoogte wennen aan leven in de bergen. Maar het talent hebben we er niet voor. Daarvoor missen we minstens 10 unieke genen die nodig zijn voor een gezond bestaan in hooggebergte. Tibetanen hebben ze in huis.

De uitkomsten van een gezamenlijk onderzoek van University of Utah en Qinghai University wijzen op eeuwen van natuurlijke selectie. Tibetanen wapenen zich genetisch tegen secundaire polycythemia, waarbij het lichaam – bij gebrek aan zuurstof – te veel rode bloedcellen aanmaakt om ter compensatie maar zoveel mogelijk beschikbare zuurstof uit de lucht te kunnen opnemen.
In geval van een tijdelijke hoogtestage, zoals bij atleten voor belangrijke laagland wedstrijden, levert het voordeel op. Maar bij langdurige overproductie op zeer grote hoogten kunnen de bloedcellen het bloed stroperig maken en zo een gevaar opleveren voor de doorstroming.
Symptomen variëren van duizeligheid tot trombose, beroerten en hartinfarcten. Andere gezondheidsrisico’s zijn hoge bloedruk en zwellingen in longen en hersenen. Bij de Aziatische bergbewoners blijft overproductie aan rode bloedcellen achterwege.
Eerder ontdekten wetenschappers al hoe bewoners van de Andes en andere hooggebergten in de wereld zich hebben aangepast aan het leven op niveau. De genetische aanpassing door de Tibetanen is echter uniek.Gepubliceerd door :Simone /Bron: Faqt

OUDSTE AFBEELDING HONDEN GEVONDEN / WIST JE DAT? - WETENSCHAP

Gepubliceerd : Simone / Bron: Faqt
In het noordwesten van Saoedi-Arabië hebben onderzoekers de mogelijk oudste rotstekeningen van gedomesticeerde honden ontdekt. De circa 8000 jaar oude ingekraste tekeningen tonen jagers met pijlen en bogen, begeleid door hondengroepen. Vooral spannend: sommige honden zijn blijkbaar aangelijnd – gebogen lijnen verbinden ze met de menselijke figuren.
De hond is al duizenden jaren bij ons, maar het is nog steeds onduidelijk hoe lang precies. Wanneer begonnen wolven de kenmerken van onze hedendaagse honden aan te nemen? Het kan zelfs zo zijn dat de wolven twee keer werden gedomesticeerd: één keer in Europa en één keer in Oost-Azië. Hoe dan ook, hondengraven bewijzen dat zelfs mensen in het stenen tijdperk rond 8000 jaar geleden waardevolle en zelfs geliefde metgezellen in hun honden zagen.
Hoe onze voorouders hun honden gebruikten, kan deze ontdekking door het Max Planck Instituut voor de Geschiedenis van de Mensheid aantonen. De prehistorische rotstekeningen zijn gevonden in Shuwaymis en Jubbah in het noordwesten van Saoedi-Arabië. Onder de meer dan 1.4000 krassen ontdekten de onderzoekers naast talrijke afbeeldingen van gazelles, wilde ezels, runderen, schapen en geiten en meer dan 300 hondenplaatjes.
Waarschijnlijk gaat het om jagers die honden gebruiken om wild op te drijven of te vangen, schrijven de onderzoekers in het blad Science. Maar er spreekt uit de afbeeldingen ook iets van respect, geen wonder dat we nog altijd honden hebben.

AMERIKA 20.000 JAAR GELEDEN BEVOLKT ?? !! / WETENSCHAP

Wanneer kwamen de eerste mensen in Amerika aan? Over die simpele vraag ruziën archeologen al een paar jaar

De ene groep hangt de traditionele theorie aan dat mensen 13.000 jaar geleden over het ijs van Siberië naar Alaska kwamen gelopen. Maar sinds een paar jaar is er ook een andere groep, die denkt dat het continent al veel eerder werd bevolkt, wellicht via de zee.
Dat laatste kamp is aan het winnen. In een groot artikel in het vakblad Science spreken enkele van de meest vooraanstaande archeologen van de Verenigde Staten zich uit voor deze theorie. Ze wijzen op enkele recente vondsten die wijzen op een veel eerdere menselijke bewoning van hun land. Zo zijn in Texas recent werktuigen gevonden die 15.500 jaar oud zijn.
Het is maar een van de voorbeelden die ze aanhalen in het artikel. In Oregon is versteende menselijke poep van 14.000 jaar geleden gevonden, In Florida is een mastodont opgegraven die overduidelijk door mensen is geslacht, het dier leefde 14.550 jaar geleden. Allemaal ouder dan de oudste mens in de oorspronkelijke theorie, Noord-Amerika is waarschijnlijk al 20.000 jaar geleden bevolkt.
De bevolking van Zuid-Amerika is wellicht zelfs nog ouder. Zo zijn in een dunbevolkt deel van Brazilië vuistbijlen gevonden die minstens 22.000 jaar oud zijn. Bloed dat bij indianen is afgenomen, bevat DNA dat ook (en uitsluitend) voorkomt bij inwoners van de Stille Oceaan. Dat zou betekenen dat ze niet via Alaska, maar via de Stille Oceaan zijn gekomen.
Sommige archeologen denken zelfs dat de eerste Amerikanen zelfs geen mensen waren, maar neanderthalers. Er zijn namelijk botten van een Amerikaanse mastodont (Mammut americanum) gevonden in San Diego, zuidelijk Californië, die waarschijnlijk met een werktuig zijn bewerkt. Uit een chemische analyse bleek dat het bot al 130.000 jaar oud is. Misschien moet de nieuwe theorie daarom ook al op de schop, Amerika is niet zo maagdelijk als altijd gedacht.DE GROOTSTE ONDERWATERGROT TER WERELD / WETENSCHAP


Duikers die werken voor het Instituto Nacional de Antropología e Historia in Mexico hebben de grootste onderwatergrot ter wereld ontdekt. 
Het is 347 kilometer groot en spant zich uit over meerdere grote armen. Het is niet alleen en sensationele natuurhistorische vondst, maar ook een belangrijke vindplaats voor archeologen, want de grot is namelijk gevuld met heel veel Maya-geheimen.
Er zijn al meer dan honderd zeer oude archeologische objecten gevonden. De grot is als een tijdmachine die de eeuwen terugdraait.
De nieuw ontdekte onderwatergrot heet Sac Actun. Het systeem is zo immens dat de duikers die het in kaart brachten, aanvankelijk dachten dat het twee verschillende grotten waren. Maar de verschillende delen zijn met elkaar verbonden. Er waren tien maanden nodig om het hele systeem van gangen en grotten in kaart te brengen.

De grot is een zogenoemde Cenote, een watergat met een opening in de bodem van Yucatán. De oude Maya gebruikten deze schijnbaar bodemloze putten als heilige plekken, ze gooiden er allerlei voorwerpen en offers (waaronder mensen). Ook in Sac Actun zijn ceramische potten en menselijke botten ontdekt. Sommige daarvan zijn 12.000 jaar oud en relatief goed gepreserveerd.
De komende jaren zal een inventarisatie worden gemaakt wat er precies ligt, zodat de historische achtergrond beter kan worden onderzocht.Maar Mexicaanse geleerden zijn er nu al van overtuigd dat de ‘ontelbare’ vondsten in de onderwatergrot van de vroege Maya-cultuur ingrijpend zal verbeteren. 

Populaire posts